Όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά, δήλωσε για το μέλλον της εθνικής βιομηχανίας σιδηρονικελίου, ΛΑΡΚΟ ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, ανακοινώνοντας ότι μετά την καταδικαστική απόφαση της ΕΕ για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ., η επίλυση του ζητήματος θα γίνει σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Τα ανωτέρω προέκυψαν μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο υπουργός με τους βουλευτές του νομού Φθιώτιδας, Ιωάννη Σαρακιώτη και Χρήστο Σταϊκούρα, νομού Ευβοίας, Νικόλαο Μίχο, τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας, Φάνη Σπανό, τον αντιδήμαρχο Ορχομενού, Ιωάννη Φουρτάκη, τον αντιδήμαρχο Διρφύων - Μεσσαπίων, Παναγιώτη Ματράκα, τον εκπρόσωπο του δημάρχου Λοκρών, Γιώργο Κάζα, καθώς και εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Νέα δεδομένα

Στο πλαίσιο της συνάντηση τέθηκαν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρόσφατη δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία καθίσταται οριστική η απόφαση της ΕΕ του 2014 για την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 136 εκατ. ευρώ πλέον τόκων, από τη ΛΑΡΚΟ στο ελληνικό δημόσιο. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης το ελληνικό δημόσιο καλείται να ξεκινήσει διάλογο με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπόνηση σχεδίου επίλυσης του ζητήματος.

Προέχει η διασφάλιση των εργαζομένων/ Νέα συνάντηση εντός Μαΐου

Όπως τόνισε ο υπουργός βασική επιδίωξή μας είναι να υπάρξει μέριμνα για τη διασφάλιση των εργαζομένων και παρέθεσε ως παράδειγμα τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι «η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση δημιουργεί ένα νέο τοπίο. Όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά». Διαβεβαίωσε πάντως ότι καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί εν κρυπτώ, ενώ εντός του Μαΐου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα της ΛΑΡΚΟ.