Επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία σημειώθηκε τον Μάρτιο, με τον δείκτη να κινείται αισθητά χαμηλότερα έναντι του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με τη σημαντική εξασθένηση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και αντανακλά μια διόρθωση, ίσως των υπερβολικά αισιόδοξων προσδοκιών, που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Αν αυτή η εξέλιξη είναι συγκυριακή ή θα διαμορφωθεί σε τάση, θα αξιολογηθεί στο επόμενο δίμηνο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, με δεδομένη την ισχυρή εξωτερική ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, σε κάποιο βαθμό η επιδείνωση αυτή θα μπορούσε να σχετιστεί με αβεβαιότητες σε ευρύτερα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Στο εσωτερικό, οι αβεβαιότητες συνδέονται κυρίως με την ασάφεια στους όρους χρηματοδότησης της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, περίοδος που θα είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα στην τελευταία οκταετία.

Αναλυτικότερα, ο ∆είκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Μάρτιο αισθητά χαμηλότερα έναντι του προηγούμενου μήνα, στις 102,6 (από 108,7) μονάδες. Ωστόσο παραμένει υψηλότερα του αντίστοιχου περυσινού του επιπέδου (98,8 μον.). Την πτωτική τάση μεταξύ των βασικών μεταβλητών του δείκτη καθορίζει κυρίως η επιδείνωση των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, που γίνεται έντονα αρνητική. Αλλά και το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αποθέματα αυτής της περιόδου θεωρούνται υψηλά για την εποχή. Αντίθετα, στο ίδιο επίπεδο κινούνται οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, που παραμένουν εξαιρετικά αισιόδοξες

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, διατηρούνται πολύ ευοίωνες καθώς το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται εκ νέου στις +26 μονάδες: σχεδόν μία στις τρεις βιομηχανικές επιχειρήσεις προβλέπει συνέχεια στην άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και μόλις ένα 5% διατυπώνει απαισιόδοξη πρόβλεψη για μείωσή της.

Επιπρόσθετα, ο μέχρι τον προηγούμενο μήνα οριακά θετικός δείκτης (+1 μον.) στις προβλέψεις για την απασχόληση κερδίζει 3 μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 8%, έναντι ενός 5% που αναμένει μείωσή της. Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες η απασχόληση στη Βιομηχανία παραμένει περίπου σταθερή, παρόλο που η παραγωγή εμφανίζεται ενισχυμένη.

Στο ίδιο πλαίσιο οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύονται περαιτέρω τον Μάρτιο (+28 από +26 μον. το ισοζύγιο), με το 1/3 των επιχειρήσεων να αναμένει εκ νέου άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και μόλις ένα 6% μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά πάντως ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενεί ελαφρώς και διαμορφώνεται στις +6 (από +9) μονάδες.

Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Μάρτιο μάλλον αρνητικές τάσεις, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις αβεβαιότητες που περιεγράφηκαν στην εισαγωγή. Έτσι οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο αποκλιμακώνονται (+9 από +14 μον. ο δείκτης), όπως και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+10 από +27 μον. ο δείκτης), με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να γίνεται έντονα αρνητικό (στις -13 από -2 μον.).

Ως προς τις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών, αυτές υποδηλώνουν τάση αποκλιμάκωσης, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις -3 (από +4) μονάδες, αν και το 84% των επιχειρήσεων δεν αναμένει και πάλι μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο.

Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο ήδη αρνητικός δείκτης ενισχύεται περαιτέρω και διαμορφώνεται τον Μάρτιο στις -17 (από -5) μονάδες, με το ¼ (από 1/5) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και μόλις το 8% (από 14% τον προηγούμενο μήνα) να αναφέρει το αντίθετο.

Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό θετικό ισοζύγιο αυξάνεται στις +11 (από +6) μονάδες, γεγονός που υποδηλώνει τη διόγκωσή τους. Πράγματι το 17% των επιχειρήσεων αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και μόλις το 6% (να δηλώνει το αντίθετο. Οι δύο αυτές μεταβλητές κινούνται συνήθως αντίθετα, αφού οι αυξημένες παραγγελίες υποδηλώνουν ρευστοποίηση αποθεμάτων και το αντίστροφο.

Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώνονται στους 4,7 (από 4,2), ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού κινείται τον Μάρτιο στο 72,2% (από 71,6%), που είναι πάντως από τις υψηλότερες επιδόσεις. Γενικά άλλωστε μετά το καλοκαίρι του 2015, η χρησιμοποίηση του εργοστασιακού δυναμικού έχει ενισχυθεί σημαντικά ξεπερνώντας το 70%, καθώς η παραγωγή έχει αυξηθεί.