Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στην Αμερική και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και τις δυσμενείς μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η βιομηχανία Τιτάν κατάφερε να τελειώσει το α΄ τρίμηνο του 2018 παρουσιάζοντας καθαρά κέρδη, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί το 2017.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Τιτάν ήταν 322,5 εκατ. ευρώ., παρουσιάζοντας μείωση 11% σε σύγκριση με πέρυσι. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 15% στα 43,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σε καθαρή βάση, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους, η εταιρεία είχε κέρδη ύψους 0,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,9 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι άνθρωποι της επιχείρησης εκτιμούν πως με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών θα ήταν υψηλότερος κατά 35,9 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη κατά 5,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα κινούνταν σε αντίστοιχα με τα περσινά επίπεδα. Σημειώνεται επίσης, ότι συνήθως το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι εποχή χαμηλής ζήτησης και περίοδος πραγματοποίησης των ετησίων συντηρήσεων των εγκαταστάσεων και, συνεπώς, δεν είναι υποχρεωτικά αντιπροσωπευτικό για το σύνολο του έτους.

Σε δολάρια ο κύκλος εργασιών και τα λειτουργικά κέρδη παρέμειναν σταθερά σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017. Σε ευρώ ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ σημείωσε μείωση 14% το 1ο τρίμηνο 2018 και ανήλθε σε 190,6 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και ανήλθαν σε €29,1 εκ.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε σε 738 εκατ. ευρώ και ήταν κατά 15 εκατ. υψηλότερος σε σχέση με το τέλος του 2017. Οι επενδυτικές δαπάνες το πρώτο τρίμηνο ήταν 19 εκατ. ευρώ έναντι 33 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και αφορούσαν κατά το μεγαλύτερο μέρος επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Οι επιδόσεις ανά περιοχή

Στην Ελλάδα, η οικοδομική δραστηριότητα διατηρήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Η οικοδομική δραστηριότητα για κατοικίες παρέμεινε ουσιαστικά αδρανής, ενώ η εκκίνηση νέων μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων καθυστερεί περαιτέρω. Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα που συνδέεται με τον τουρισμό.

Τα περιθώρια των εξαγωγών τσιμέντου περιορίστηκαν από τις δυσμενείς μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Συνολικά, ο κύκλος εργασιών του τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του 2018 μειώθηκε κατά 8% στα 52,9 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη, EBITDA, περιορίστηκαν στα 2,1 εκατ. ευρώ 4,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε σύγκριση με τον ήπιο χειμώνα του 2017 επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα. Συνολικά στις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία η ζήτηση ήταν μειωμένη. Ο κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση κατά 10% στα 34,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 4% στα 3,9 εκατ. ευρώ.

Στην Αίγυπτο οι επιδόσεις βελτιώθηκαν σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 κυρίως χάρη στην ανάκαμψη των τιμών το 1ο τρίμηνο του 2018. Η αγορά, σε σύγκριση με τα προ ενός έτους επίπεδα, κατέγραψε αύξηση της ζήτησης κατά 3% περίπου. Η διολίσθηση της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ επηρέασε τα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία ενώ σε τοπικό νόμισμα παρουσίασαν βελτίωση, σε ευρώ κατέγραψαν κάμψη.

Στον τομέα της Ανατολικής Μεσογείου ο κύκλος εργασιών το 1ο τρίμηνο 2018 σημείωσε πτώση 1% στα 44,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη, EBITDA, διαμορφώθηκαν στα 8,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6%.

Στην Τουρκία η ζήτηση τσιμέντου βασίστηκε στα μεγάλα έργα υποδομής, η διολίσθηση της τουρκικής λίρας όμως δεν επέτρεψε τη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε ευρώ.

Στη Βραζιλία, η θετική πορεία της αγοράς οδήγησε στην αύξηση του όγκου πωλήσεων και των τιμών, επιτρέποντας τη βελτίωση των επιδόσεων της Cimento Apodi έναντι του 1ο τριμήνου του 2017.

Οι προοπτικές για τη συνέχεια του 2018

Μολονότι οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στο αργό ξεκίνημα της χρονιάς, οι προοπτικές του Ομίλου για το 2018 παραμένουν θετικές, με κύριο μοχλό ανάπτυξης και κερδοφορίας τις ΗΠΑ και παρά τις προκλήσεις σε Αίγυπτο και Ελλάδα.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος του 1ου τριμήνου και θα σημειώσει αύξηση για το σύνολο του έτους. Οι τάσεις στον κλάδο των οικιστικών ακινήτων και των δημοσίων δαπανών για έργα υποδομής παραμένουν ανοδικές. Ο Τιτάν ΤΙΤΚ -0,94%ας είναι σωστά τοποθετημένος για να εκμεταλλευτεί την άνοδο της αγοράς, έχοντας ισχυρή παρουσία σε επεκτεινόμενες μητροπολιτικές περιοχές και περίσσια παραγωγικού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς.

Επιπλέον, θετική επίδραση στον κατασκευαστικό κλάδο εκτιμάται ότι θα έχει η φορολογική μεταρρύθμιση που νομοθετήθηκε πρόσφατα.

Στην Ελλάδα δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα η εκκίνηση νέων μεγάλων έργων, ενώ και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, για μία ακόμα χρονιά, η παραγωγή τσιμέντου θα διοχετευτεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, σε εξαγωγές.

Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπάρχουν προσδοκίες για πιο μακροπρόθεσμη ήπια ανάπτυξη του κλάδου κατασκευών. Τα εργοστάσια του Ομίλου τα οποία λειτουργούν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα της δυναμικότητάς τους, είναι σε καλή θέση να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της αγοράς με ανταγωνιστικούς όρους.

Στην Αίγυπτο παρά τη μικρή βελτίωση της αγοράς το 1ο τρίμηνο, ο κλάδος τσιμέντου συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η επικείμενη λειτουργία ενός νέου εργοστασίου τσιμέντου 12 εκ. τόνων αναμένεται να αυξήσει την ήδη υπερβάλλουσα προσφορά, συμπιέζοντας τους συντελεστές λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων. Η ζήτηση εκτιμάται ότι σταδιακά θα ανακάμψει, καθώς απορροφούνται οι επιπτώσεις της υποτίμησης, η οικονομία καταγράφει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, υλοποιούνται δε και ξεκινούν νέα μεγάλα έργα. Η Titan Cement Egypt έχοντας εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς παραγωγούς της χώρας, παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής και στη βελτίωση των τιμών πώλησης.

Στην Τουρκία, εκτιμάται ότι η ζήτηση θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε μεγάλα δημόσια έργα καθώς και σε έργα που πραγματοποιούνται από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, οι μακροοικονομικές και οι πολιτικές εξελίξεις έχουν αυξήσει το επίπεδο αβεβαιότητας για τις προοπτικές της αγοράς στη χώρα.

Στη Βραζιλία, η βελτίωση της οικονομίας και η πορεία της ζήτησης για δομικά υλικά αυξάνουν τις προσδοκίες για εδραίωση νέου κύκλου ανάπτυξης στην αγορά τσιμέντου.