«Οι συσσωρευμένες οφειλές των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ και των μεμονωμένων αγροτών σε 50 εκατ., σύνολο 90 εκατ. ευρώ» αναφέρει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της με την οποία απαντά σε δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα, τονίζοντας επίσης ότι «οι οφειλές αυτές προέρχονται από ορισμένους ΤΟΕΒ και αγρότες οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην είναι συνεπείς προς την Επιχείρηση».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ σημειώνεται ότι «αναφορικά με το πρόβλημα των οφειλών ορισμένων Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και μεμονωμένων αγροτών προς τη ΔΕΗ, το οποίο εμφανίστηκε στην επικαιρότητα και φέτος, όπως κάθε χρόνο ενόψει της αρδευτικής περιόδου, ανακοινώνονται τα εξής:

  1. Οι συσσωρευμένες οφειλές των ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ, και των μεμονωμένων αγροτών σε 50 εκατ., σύνολο 90 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές αυτές έχουν συσσωρευθεί από χρόνια, και αφορούν ορισμένους ΤΟΕΒ και αγρότες, οι οποίοι, σε αντίθεση με την πλειοψηφία έχουν επιλέξει να μην είναι συνεπείς προς την Επιχείρηση. Υπάρχουν ΤΟΕΒ με οφειλές που αποτυπώνονται με επταψήφια νούμερα, και αγρότες με οφειλές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
  2. Η ΔΕΗ έχει κατ’ επανάληψη παράσχει κάθε είδους διευκόλυνση, συγκαταλεγόμενη μεταξύ των φορέων που κατ’ εξοχήν υποστηρίζουν την αγροτική παραγωγή. Τονίζεται ότι το αγροτικό τιμολόγιο είναι εξαιρετικά μειωμένο σε σχέση με το οικιακό, το επαγγελματικό κ.λπ. με συνέπεια σχεδόν όλοι οι αγρότες να επιλέγουν τη ΔΕΗ και όχι άλλο πάροχο. Αυτό σε τελευταία ανάλυση επενεργεί αρνητικά στη ΔΕΗ λόγω των ΝΟΜΕ.
  3. Στις πρωτοβουλίες διαλόγου και στις προτάσεις διακανονισμών της ΔΕΗ ανταποκρίνονται η πλειοψηφία των ΤΟΕΒ και των αγροτών. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι, οι οποίοι αποφεύγουν τη συνεννόηση και εκμεταλλεύονται την ανάγκη αρδεύσεων κατά την αρδευτική περίοδο προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης τους, χωρίς να ανταποκρίνονται συχνά ούτε στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Από την εμπειρία των υπηρεσιών της ΔΕΗ συνάγεται ότι κατά κανόνα, η ασυνέπεια αυτή κάθε άλλο παρά σε αντικειμενικές αδυναμίες και προβλήματα οφείλεται.
  4. Είναι πρόδηλο ότι η νοσηρή αυτή κατάσταση πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και δρα σε βάρος των λοιπών πελατών και αγροτών.

Για το σκοπό αυτό η Επιχείρηση απευθύνει έκκληση στους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά και σε κάθε υπεύθυνο παράγοντα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και με παραγωγικό διάλογο με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των διακανονισμών που παρέχει η Επιχείρηση, πράγμα που ήδη έχουν κάνει, επ’ ωφελεία τους, πολλοί αγρότες και ΤΟΕΒ.»