Αύξηση κερδών κατά 113% στα 31,2 εκατ. ευρώ, των EBITDA 44,9% στα 63,6 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο ΑΔΜΗΕ κατά το α΄ τρίμηνο του έτους. Καταβολή προμερίσματος προμερίσματος περίπου 0,03 ευρώ ανά μετοχή. Ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που ανακοίνωσε πρώτη φορά τριμηνιαία αποτελέσματα, σημείωσε καθαρά κέρδη 15,8 εκατ. ευρώ.

 Η διοίκηση ανακοινώνει την πρόθεσή της για την καταβολή προμερίσματος περίπου 0,03 ευρώ ανά μετοχή, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται τον Ιούνιο, ενώ το 2019 το συνολικό μέρισμα αναμένεται να ξεπεράσει τα 0,07 ευρώ ανά μετοχή.

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. (κατέχει το 51% των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Α.Ε) - Επισκόπηση Αποτελεσμάτων

 Τα Λειτουργικά Αποτελέσματα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για την περίοδο αυτή αντανακλούν τη συμμετοχή της κατά 51% στα κέρδη της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ανέρχονται στα 15,9 εκατ. ευρώ.

Τα Λειτουργικά Έξοδα κατά το Α’ Τρίμηνο ανέρχονται στις 64 χιλιάδες ευρώ και αντανακλούν δαπάνες που συνδέονται κυρίως με τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις Αμοιβές Προσωπικού.

Τα Καθαρά Κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. ανήλθαν σε 15,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,068 ευρώ.

Κατά το Α’ Τρίμηνο ’18, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εμφάνισε οριακά αρνητικές Καθαρές Λειτουργικές Ταμειακές Ροές ύψους 55 χιλιάδων ευρώ που αντανακλούν τα κόστη της περιόδου.

Τα Ταμειακά Διαθέσιμα της εταιρείας στις 31 Μαρτίου 2018 ανέρχονταν στα 2,1 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει τοποθετηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος που προσφέρει μέσο επιτόκιο 3,1%. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. δεν έχει χρέος.

Για το 2018, η Διοίκηση προτίθεται να προτείνει την διανομή του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού, ήτοι το 50% του μερίσματος που θα λάβει από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. μέσα στο έτος, ως προμέρισμα. Το προμέρισμα ανά μετοχή προς διανομή αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 0,03 ευρώ και η Διοίκηση θα αποφασίσει το ακριβές ποσό μετά την είσπραξή του από την συγγενή εταιρεία. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. θα διανείμει το εναπομείναν ποσό, προσαρμοσμένο στις τρέχουσες δαπάνες, ως κανονικό μέρισμα το 2019 βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων πλέον προμερίσματος για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Το 2019 η συνολική διανομή μερίσματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 0,07 ευρώ ανά μετοχή.

ADMHE AE ATRIM

ΑΔΜΗΕ Α.Ε.- Επισκόπηση αποτελεσμάτων

 Οι κάτωθι χρηματοοικονομικές πληροφορίες παρέχονται από την Συγγενή Εταιρεία της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΑΔΜΗΕ Α.Ε., στο πλαίσιο των Οικονομικών Καταστάσεων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2018, σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ.

Τα Έσοδα Ενοικίου Συστήματος Μεταφοράς κατά το Α’ Τρίμηνο του 2018, μειώθηκαν κατά 7,8 εκατ. ευρώ, λόγω των μειωμένων τιμολογήσεων των Δικαιωμάτων του Συστήματος Μεταφοράς συνεπεία της απόφασης 235/2018 που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχετικά με το Επιτρεπόμενο και Απαιτούμενο Έσοδο για το 2018. Οι λοιπές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των μειωμένων εσόδων από εργολαβίες που σχετίζονται με έργα της ΔΕΗ, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κατά τη διάρκεια του έτους.

Τα Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των Αποσβέσεων, Προβλέψεων και Απελευθερώσεων Προβλέψεων, ανήλθαν σε 19,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 3,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η μείωση οφείλεται στο χαμηλότερο εργολαβικό κόστος, καθώς πραγματοποιήθηκαν λιγότερα κατασκευαστικά έργα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου φέτος.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 19,7 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 63,6 εκατ ευρώ. Το Περιθώριο Κέρδους προ Φόρων, Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων διαμορφώθηκε στο 112,1%, αυξημένο κατά 45,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα Κέρδη προ Φόρων και Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. αυξήθηκαν κατά 69,4% και διαμορφώθηκαν στα 47,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα Καθαρά Κέρδη αυξήθηκαν κατά 16,6 εκατ. ευρώ. Οι διαφορές αυτές οφείλονται κυρίως στην Απελευθέρωση Πρόβλεψης ύψους 26,6 εκατ. ευρώ, καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 το Εφετείο Αθηνών εξέδωσε την απόφαση 1335/2018 με την οποία απέρριψε την αγωγή του ενάγοντος εργολάβου (η οποία κοινοποιήθηκε στη ΔΕΗ το 2006) που ανερχόταν σε 26,6 εκατ. ευρώ περίπου και επιδίκασε το συνολικό ποσό των 14 χιλ. ευρώ εις βάρος της ΑΔΜΗΕ Α.Ε..

Οι Καθαρές Χρηματοοικονομικές Δαπάνες ανήλθαν σε 3,4 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 54% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η μείωση ερμηνεύεται από δύο παράγοντες. Πρώτον, τα Χρηματοοικονομικά Έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. ευρώ λόγω της βελτίωσης των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων στις συνεργαζόμενες τράπεζες, καθώς και της απόδοσης σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεύτερον, τα Χρηματοοικονομικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 2,6 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως την εξάλειψη των εγγυήσεων για τα δάνεια της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. προς τη ΔΕΗ Α.Ε..

Ο ονομαστικός φορολογικός συντελεστής για την τρέχουσα χρήση είναι 29% και ο φόρος εισοδήματος ανήλθε σε 12,7 εκατ. ευρώ.

Το Α' τρίμηνο ’18, οι Ακαθάριστες Λειτουργικές Ταμειακές Ροές προ Φόρων και Τόκων, μη περιλαμβανομένου του ποσού των 476 εκατ. ευρώ που αποδόθηκε στον νέο Διαχειριστή του Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ανήλθαν σε 87,8 εκατ. ευρώ έναντι 13,0 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Τον Δεκέμβριο του 2017 το ανωτέρω ποσό κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνέχεια απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για τον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ, ενώ στις 5 Ιανουαρίου 2018 σύμφωνα με το άρθρο 57 του Ν. 4508 το ποσό αυτό αποδόθηκε στην ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

 Προοπτικές

Τα αποτελέσματα του Α’ Τριμήνου 2018 της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. επηρεάστηκαν θετικά από την ad hoc απελευθέρωση πρόβλεψης ύψους 26,6 εκατ. ευρώ, καθώς το Εφετείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση με την οποία απέρριψε την αγωγή του ενάγοντος εργολάβου.

Η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σε στενή συνεργασία με την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και τον στρατηγικό επενδυτή, State Grid International Development, δεσμεύεται για την έγκαιρη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 1 δις ευρώ έως το 2021, προκειμένου να διασφαλιστεί η προβλεπόμενη αύξηση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης σύμφωνα με την Απόφαση 235/2018 της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Στο πλαίσιο αυτό επιτάχυνε τη Φάση Γ’ της Διασύνδεσης των Κυκλάδων με στόχο να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός εντός του Ιουνίου. Επίσης, η Φάση Β’ της Διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι σε εξέλιξη με την επιλογή του αναδόχου για το έργο κατασκευής των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέσουν τη Νάξο με την Πάρο και τη Μύκονο. Με το έργο αυτό, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, κλείνει ο βρόχος μεταξύ των τριών αυτών νησιών.

Επιπλέον, στη γραμμή αφετηρίας εισήλθε η Διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο με τη δημοσιοποίηση των τευχών δημοπράτησης για τους διαγωνισμούς για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει την Πελοπόννησο με την Κρήτη και των δυο τερματικών σταθμών. Επιπρόσθετα, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. πραγματοποίησε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα του κύκλου άλλης μίας μεγάλης νησιωτικής διασύνδεσης, αυτής των Δωδεκανήσων, καταθέτοντας στην ΡΑΕ την εισήγησή της για το σχήμα της διασύνδεσης.

Τον Απρίλιο του 2018 ολοκληρώθηκε με επιτυχία πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στο οποίο συμμετείχαν 136 εργαζόμενοι με συμπληρωμένα τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Η μείωση της ετήσιας μισθολογικής δαπάνης από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ανέλθει στα 8,5 εκατ. ευρώ δίνοντας την ευκαιρία στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε. να ανανεώσει το στελεχιακό του δυναμικό.

Παράλληλα, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. αναπτύσσει νέες στρατηγικές διαχείρισης κεφαλαίων που εστιάζονται στην αποτελεσματική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και στη βελτιστοποίηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, μέσω μίας διαδικασίας αναχρηματοδότησης που αποσκοπεί στη μείωση του περιθωρίου δανεισμού και την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα αποτελέσματα