Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία της Aegean Airlines με την Airbus για την παραγγελία έως 42 νέων αεροσκαφών Α320neo, συνολικής αξίας 5 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος της εταιρεία Ευτύχιος Βασιλάκης ανακοίνωσε την υλοποίηση νέας επένδυσης ύψους 30 εκατ. ευρώ που αφορά στη δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου. Για μεγάλη μέρα έκαναν λόγο οι πρέσβεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.

 Τη σύμβαση προμήθειας  των νέων αεροσκαφών, που αποτελεί και την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα, υπέγραψαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης  ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης και ο CEO της Airbus, Dr. Tom Enders.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, μέσω του εκπαιδευτικού κέντρου, που θα διαθέτει, έως και έξι προσομοιωτές πτήσης, θα εκπαιδεύονται οι πιλότοι της Aegean. Παράλληλα ανακοίνωσε ακόμη την έναρξη προγράμματος υποτροφιών για 100 υποψήφιους πιλότους τη διετία 2018-2019.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, είπε ότι η συμφωνία θωρακίζει την εταιρεία και αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της. Δήλωσε πως καθοριστικό για την εξέλιξη της Aegean στο μέλλον θα είναι το φορολογικό πλαίσιο που θα υπάρχει στη χώρα, καθώς και το επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών.

Μιλώντας για τη συμβολή των αερομεταφορών και της Aegean ιδιαίτερα στην εθνική οικονομία, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε πως κάθε χρόνο η εταιρεία συμβάλλει με 350 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα.

Σημείωσε παράλληλα πως κάθε ένα αεροπλάνο που προστίθεται στον στόλο της, δημιουργεί σε ετήσια βάση 6,5 εκατ. ευρώ έσοδα για το δημόσιο και 90 νέες θέσεις απασχόλησης.

Σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι σήμερα είναι «ιστορική μέρα γιατί μπορέσαμε να συνδυάσουμε δυο πράγματα, την επένδυση σε νέο στόλο με την επένδυση στους ανθρώπους μας με το νέο εκπαιδευτικό κέντρο και τις υποτροφίες που βάζουμε μπροστά. Αν καταφέρουμε να συνεχίσουμε να συνδυάζουμε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό πιστεύω δεν θα πρέπει να φοβόμαστε για τίποτα».

Τομ Έντερς: Μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα

«Μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα» χαρακτήρισε τη σημερινή, ο Τομ Έντερς, εκτελεστικός διευθυντής της Airbus που υπέγραψε τη συμφωνία εκ μέρους του κολοσσού των αερομεταφορών. Μάλιστα, ο κ. Εντερς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στις εξελίξεις από το τελευταίο Eurogroup. «Ακουσα τα νέα το πρωί και φαίνεται ότι η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον ιδρυτή της Aegean, Θεόδωρο Βασιλάκη, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα. «Προτού πω ο,τιδήποτε άλλο θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου που δεν είναι μαζί μας ο ιδρυτής και πρόεδρος της Aegean Airlines. Ένας συνεργάτης μας για πολλά χρόνια κι ένας αληθινός φίλος. Σας διαβεβαιώνω ότι θα τον θυμόμαστε τόσο ως έναν επιχειρηματία με εξαιρετικές ικανότητες αλλά και ως έναν ευγενή άνθρωπο».

Επίσης, ο CEO της Airbus αναφέρθηκε στο κατόρθωμα της Aegean να μείνει όρθια στα χρόνια της κρίσης. «Σ΄αυτή τη μακροχρόνια συνεργασία μας είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της καταστροφικής οικονομικής κρίσης. Έχουμε συνεργαστεί με τόσο πολλές εταιρείες σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και είναι πολύ σπάνιο το success story της Aegean. Οποιοσδήποτε μπορεί να "τρέξει" μια εταιρεία, αλλά οι ξεχωριστοί ηγέτες φαίνονται στα δύσκολα. Θα θέλαμε να συγχαρούμε την Aegean για όλες τις διακρίσεις που έχει πετύχει στην εξυπηρέτηση πελατών και την συχνότητα των πτήσεων που δίνει στον κόσμο την ευκαιρία να επισκέπτεται αυτήν την υπέροχη χώρα».

 Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, πρέσβεις και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της Aegean:

Με σταθερό προορισμό την εξέλιξη, η AEGEAN επενδύει στο μέλλον

Η AEGEAN ανακοινώνει ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής της συμφωνίας με την Airbus για την παραγγελία έως 42 νέων αεροσκαφών Α320neo, στην Τεχνική Βάση της εταιρίας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Την συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος της AEGEAN, Ευτύχιος Βασιλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Tom Enders.

Η συμφωνία ύψους 5 δισ. δολαρίων σε τιμές καταλόγου, αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης για την εταιρεία, τον κλάδο του τουρισμού και τη χώρα συνολικά. Τα νέα αεροσκάφη προσφέρουν δυνατότητες νέων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, καθώς και αυξημένη εμβέλεια για πρόσβαση σε νέους προορισμούς. Παράλληλα, ενισχύουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας, μέσω των υπερσύγχρονων κινητήρων που βελτιώνουν την κατανάλωση καυσίμου και μειώνουν τις εκπομπές ρύπων.

Παράλληλα, η AEGEAN έχοντας στον πυρήνα της φιλοσοφίας της την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού της, αναλαμβάνει μια νέα, σημαντική δέσμευση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχωρά άμεσα και με ορίζοντα ολοκλήρωσης 18-24 μήνες, στην κατασκευή εκπαιδευτικού κέντρου 12.000 τ.μ., συνολικής επένδυσης 30 εκατ. ευρώ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το κέντρο θα παρέχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους διδασκαλίας, αλλά και υπερσύγχρονους ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων και θα καλύπτει πλέον στην Ελλάδα όλο τον κύκλο των αναγκών του πτητικού προσωπικού της AEGEAN, των πιλότων, αλλά και των πληρωμάτων καμπίνας.

Ταυτόχρονα, η AEGEAN ξεκινά άμεσα ένα πρόγραμμα υποτροφιών για 100 υποψήφιους πιλότους το 2018-2019, προκειμένου να προσφέρει την ευκαιρία σε νέους που επιθυμούν να γίνουν πιλότοι, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το σύνολο του κόστους των σχολών φοίτησης, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 60.000-70.000€ ανά υποψήφιο.

Ο Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAN δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Η AEGEAN χτίστηκε 19 χρόνια πριν με όραμα τη δημιουργία ενός ποιοτικού αερομεταφορέα, που θα τιμά τον επιβάτη και τη χώρα. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι καθώς σήμερα προχωρούμε σε μια διπλή επένδυση σε υπερσύγχρονο στόλο, αλλά και στην προοπτική εξέλιξης των ανθρώπων μας. Συνεχίζουμε με ακόμα καλύτερα εργαλεία, αλλά πάντα με την ίδια ευθύνη και προσήλωση».

Ο Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN ανέφερε «Επενδύοντας σε υπερσύγχρονα αεροσκάφη Airbus A320 και σε μια ακόμη πιο σύγχρονη, άρτια και επεκτάσιμη σε δυνατότητες υποδομή εκπαίδευσης, σηματοδοτούμε ένα ακόμα ορόσημο για την εταιρία μας. Άλλωστε πεποίθησή μας είναι ότι αυτό που διαφοροποιεί την AEGEAN από τις άλλες αεροπορικές εταιρίες δεν είναι το μέταλλο, αλλά οι άνθρωποί μας».

Από την πλευρά του ο κ. Thomas Enders, Chief Executive Officer της Airbus, σημείωσε: «η AEGEAN είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα εταιρίας που επιτυγχάνει να επιχειρεί και να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις. H εταιρία κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση στην οικονομία της χώρας και να βγει ακόμα πιο ισχυρή. Η εστίαση της AEGEAN στους επιβάτες και η προσοχή της στην ποιοτική εξυπηρέτηση, την έχουν αναδείξει σε μια από τις πιο βραβευμένες αεροπορικές εταιρίες σε ικανοποίηση επιβατών. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η AEGEAN επέλεξε την Airbus για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του στόλου της στο μέλλον».

Σαντεπί-Πλέτνερ: Mεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Aegean

Για μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και την Aegean, έκαναν λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί και ο Γερμανός πρέσβης Γενς Πλέτνερ, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της Aegean για την επίσημη υπογραφή της παραγγελίας των αεροσκαφών Airbus A320neo.

Η απόφαση του Eurogroup είναι μια καλή συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, επισήμανε o Κριστόφ Σαντεπί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν μια μεγάλη συμφωνία για την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες». Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρέσβης αφού χαρακτήρισε «εξαιρετικές εταιρείες», την Aegean και την Airbus, υπογράμμισε ότι η μεταξύ τους συμφωνία μεταξύ άλλων σηματοδοτεί ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης».

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρέσβης, Γενς Πλέτνερ, δήλωσε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μια μεγάλη μέρα για την Aegean, μια μεγάλη μέρα για την Airbus και μια μεγάλη μέρα για την Ευρώπη διότι ή αφοσίωση της Aegean στη Ευρωπαϊκή μας παραγωγή αεροπλάνων είναι ένα ισχυρός δείκτης, όχι μόνον ότι η Aegean έχει εμπιστοσύνη στης Airbus αλλά και ότι εμείς εδώ στην Ευρώπη στεκόμαστε ενωμένοι». «Θεωρώ», πρόσθεσε, «ότι η Aegean είναι ένας καλός πρεσβευτής για την Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να νοιώθει περήφανη που έχει έναν τέτοιο αερομεταφορέα, που μεταφέρει κατά μήκος της Ευρώπης και πιο πέρα τις εικόνες μιας Ελλάδας ζεστής και φιλόξενης»