Στα σημαντικότερα επιτεύγματα του ομίλου Μυτιληναίου για το 2017 επικεντρώνεται η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017, με τίτλο «Προωθώντας τις βιώσιμες πρακτικές σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας μας». Σε αυτά περιλαμβάνεται η αύξηση της συνολικής απασχόλησης κατά 7% και η δημιουργία 95 νέων θέσεων εργασίας. Το μήνυμα του επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Οι πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση και η ένταξη κριτηρίων βιωσιμότητας στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλάζουν τις απαιτήσεις για τη λειτουργία της σύγχρονης υπεύθυνης επιχείρησης, προωθώντας τις επενδύσεις προς όφελος των πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Έτσι, η MYTILINEOS αξιοποιεί επιχειρησιακά τις ευκαιρίες που προσφέρει η πορεία προς το μεγάλο στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και μετατρέπει τις προκλήσεις σε νέες δυνατότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2017 η εταιρεία επικεντρώθηκε ακόμα περισσότερο στη διαχείριση των Ουσιωδών θεμάτων που συνδέονται άμεσα με τη δραστηριότητά της και έχουν αξιολογηθεί και ιεραρχηθεί από τις βασικές ομάδες των Κοινωνικών της Εταίρων.

Αυτή η προσπάθεια αποτυπώνεται στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017, με τίτλο «Προωθώντας τις βιώσιμες πρακτικές σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας μας», η οποία δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Η έκθεση αποτελεί τη 10η συνεχόμενη δημοσίευση Μη Χρηματοοικονομικών Στοιχείων της MYTILINEOS και καταρτίστηκε σύμφωνα με τα νέα Πρότυπα GRI.

Επικεντρώνεται στην ευθυγράμμιση της στρατηγικής και κατ’ επέκταση των Εργασιακών, Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών πρακτικών της εταιρείας με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030), παρουσιάζοντας τα αντίστοιχα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία και πρωτοβουλίες.

Στα πιο σημαντικά επιτεύγματα της MYTILNEOS για το 2017 περιλαμβάνονται:

  • Η αύξηση της συνολικής απασχόλησης κατά 7% και η δημιουργία 95 νέων θέσεων εργασίας.
  • Η μείωση του δείκτη συχνότητας ατυχημάτων κατά 28% (0,15 ατυχήματα ανά 200.000 ώρες εργασίας).
  • Η αύξηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων κατά 39% & 23% αντίστοιχα από το 2016.
  • Η συστηματική αναζήτηση μεθόδων αξιοποίησης καταλοίπων βωξίτη με τη συμμετοχή σε νέα καινοτόμα ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Η δέσμευσή στην πρωτοβουλία G.E.F.Y.R.A για την προετοιμασία ποιοτικών θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες.
  • Η επιμέρους μείωση των εκπομπών CO2 κατά 86.616 τόνους και των εκπομπών σκόνης κατά 18,8 τόνους στον Τομέα Μεταλλουργίας
  • Η υιοθέτηση της διεθνούς μεθοδολογίας SROI (Social Return on Investment) σε σημαντικές δράσεις Ε.Κ.Ε.
  • Η αναβάθμιση της επίδοσης (από Β σε Α-) στη Διεθνή πρωτοβουλία Βιώσιμης Ανάπτυξης CDP-Water που αφορά στη διαχείριση του νερού.

Η πληρότητα των πληροφοριών της έκθεσης υποστηρίζεται και από την ανανεωμένη εφαρμογή «Generated Value Scorecard» που έρχεται να καλύψει την ανάγκη μιας πιο ολοκληρωμένης πληροφόρησης συνδυάζοντας χρηματοοικονομικά και μη χρηματοοικονομικά θέματα, ώστε να μπορεί να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη άποψη για τον τρόπο που η MYTILINEOS δημιουργεί αξία για τους μετόχους της, τις υπόλοιπες ομάδες των Κοινωνικών της Εταίρων, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, στην προσπάθειά της να εκπληρώσει την αποστολή και το όραμά της.

Το μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της MYTILINEOS, Ευάγγελου Μυτιληναίου:

Τη χρονιά που πέρασε, ο εταιρικός μετασχηματισμός αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στη μετεξέλιξη της MYTILINEOS σε μια ισχυρή διεθνή εταιρεία, θέτοντας τις κατάλληλες οργανωτικές δομές, επιτυγχάνοντας σημαντικές λειτουργικές και οικονομικές συνέργειες και ορίζοντας την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα ως βασικό πυλώνα της βιωσιμότητας της.

Σήμερα, η δημιουργία αξίας σε χρηματοοικονομικούς και μη - χρηματοοικονομικούς όρους αποτελεί προτεραιότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Οι διεθνείς εξελίξεις όπως: οι πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την μη-χρηματοοικονομική πληροφόρηση και η βιώσιμη χρηματοδότηση, δηλαδή η ένταξη κριτηρίων βιωσιμότητας στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλάζουν τις απαιτήσεις για τη λειτουργία της σύγχρονης υπεύθυνης επιχείρησης, προωθώντας τις επενδύσεις προς όφελος των πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην MYTILINEOS αντιλαμβανόμαστε τη δέσμευση μας στην Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα πρωτίστως ως μία διαδικασία συνεχούς μάθησης και αυτο-βελτίωσης, η οποία ενισχύει την ανταγωνιστικότητα μας στο νέο οικονομικό περιβάλλον, διαμορφώνοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις να δημιουργούμε αξία προς όλες τις ομάδες των Κοινωνικών μας Εταίρων.

Οι προαναφερθείσες εξελίξεις λειτουργούν, για εμάς, ως πρόκληση και ευκαιρία ταυτόχρονα, αφού μπορούμε, συνδυάζοντας τη νομοθετική απαίτηση με τις καλές πρακτικές και τις διεθνείς τάσεις, να αξιοποιήσουμε επιχειρησιακά τις ευκαιρίες που προσφέρει η πορεία προς την ικανοποίηση των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στην κατεύθυνση αυτή, το 2017 εντείναμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας στη διαχείριση των ουσιωδών θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης που συνδέονται άμεσα με τη δραστηριότητα μας.

Σχετικά με την Περιβαλλοντική μας Επίδοση, η περιβαλλοντική διαχείριση και η συνεχής μέριμνα για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος αποτελούν καθοριστικό παράγοντα υλοποίησης της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Κοινός στόχος όλων των παραγωγικών μας μονάδων παραμένει η περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικής χρήσης της ενέργειας, καθώς και η σταθεροποίηση και μείωση των αέριων ρύπων.

Το 2017, ξεκινήσαμε σε όλους τους Τομείς της Επιχειρηματικής μας Δραστηριότητας, την αναθεώρηση των συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές όπως καθορίζονται από το πρότυπο ISO14001/2015, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018. Συνεχίσαμε τη διατήρηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μας στην καμπύλη υψηλής απόδοσης, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα, η λειτουργία της νέας σύγχρονης μονάδας διαπύρωσης αλουμίνας, που εγκαινιάσαμε την προηγούμενη χρονιά, συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση των επιμέρους εκπομπών CO2 κατά 86.616 τόνους και των εκπομπών σκόνης κατά 18,8 τόνους, του Τομέα Μεταλλουργίας & Μεταλλείων.

Επιπροσθέτως, η βελτίωση μας στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων του διεθνούς οργανισμού CDP, από το επίπεδο Management το 2016 στο επίπεδο Leadership το 2017, μόλις στη δεύτερη χρονιά συμμετοχής μας, επιβεβαιώνει τις αποτελεσματικές προσπάθειες μας στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επίδοση της MYTILINEOS παρουσίασε ανοδική τάση σε αντίθεση με την πτώση του μέσου όρου που καταγράφηκε της αντίστοιχης επίδοσης των εταιρειών του ενεργειακού και του ευρύτερου βιομηχανικού τομέα, παγκοσμίως. Επίσης, το παραπάνω αποτέλεσμα αποτυπώνεται και στις ειδικές επιδόσεις μας, όπου η συνολική κατανάλωση νερού στις δραστηριότητες μας μειώθηκε κατά 6,4% από το 2016, ενώ η άντληση πόσιμου νερού από δημόσιες υπηρεσίες περιορίστηκε θεαματικά κατά 82,1%.

Στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας, ενισχύσαμε την ήδη αναγνωρισμένη αριστεία της MYTILINEOS στον τομέα της καινοτομίας στη διαχείριση καταλοίπων βωξίτη. Εντός του 2017, ξεκίνησε το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα SCALE το οποίο στοχεύει στην εξαγωγή Σπάνιων Γαιών από Ευρωπαϊκά μεταλλουργικά κατάλοιπα, όπως τα κατάλοιπα βωξίτη.

Στο πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού €7 εκατ., συντονιστής είναι ο Τομέας Μεταλλουργίας της MYTILINEOS, ενώ συμμετέχει το Ε.Μ.Π. και συνολικά 19 εταίροι από 9 ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2017, ανακοινώθηκε η έγκριση της ευρωπαϊκής ερευνητικής πρότασης με το όνομα RemovAL (με άριστη αξιολόγηση 14,5/15,0) το συντονισμό της οποίας είχε ο Τομέας Μεταλλουργίας της MYTILINEOS.

Κατά την προβλεπόμενη 4ετή διάρκεια εφαρμογής του αντίστοιχου προγράμματος, με συνολικό προϋπολογισμό τα €11,5 εκατ., θα εφαρμοστούν διαφορετικές τεχνολογίες για την αξιοποίηση των καταλοίπων βωξίτη, ενώ ως εταιρεία θα έχουμε την ευκαιρία να συμπράξουμε, ανταλλάσσοντας απόψεις και τεχνογνωσία, με τους υπόλοιπους 27 σημαντικούς εταίρους του προγράμματος μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αλουμίνας εκτός Ασίας (RUSAL, RIO TINTO, ALCOA) όπως επίσης ο σύνδεσμος του Ευρωπαϊκού Αλουμινίου και το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου.

Αναφορικά με την Κοινωνική μας Επίδοση ξεκινήσαμε την υιοθέτηση και εφαρμογή βέλτιστων διεθνών πρακτικών που στοχεύουν στην έγκαιρη και συνεχή ενημέρωση των εργαζομένων μας σχετικά με τις αλλαγές στις δομές και τις διαδικασίες αλλά και με τις ξεκάθαρες στρατηγικές προτεραιότητες στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της εταιρείας. Επιπροσθέτως, προχωράμε στην ανάπτυξη προγραμμάτων για τη διαμόρφωση της νέας ενιαίας εταιρικής κουλτούρας, με στόχο την προσήλωση Διοίκησης και εργαζομένων σε κοινές αξίες και συμπεριφορές.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφέρουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2017 δεν υπήρξαν δυστυχήματα, ενώ βελτιώσαμε αισθητά την επίδοσή μας στα θέματα Υγείας & Ασφάλειας περιορίζοντας το δείκτη ατυχημάτων σε 0,15 ατυχήματα ανά 200.000 ώρες εργασίας, μία μείωση της τάξης του 28,5% σε σύγκριση με το 2016. Επιβεβαίωση των παραπάνω επιδόσεων αποτελεί το γεγονός ότι ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων συμπλήρωσε 350 ημέρες λειτουργίας χωρίς ατύχημα που να οδηγεί σε απώλεια χρόνου εργασίας.

Παρολαυτά αναγνωρίζουμε ότι η διατήρηση και η περαιτέρω ανάπτυξη της κουλτούρας πρόληψης ατυχημάτων, σε όλες τις δραστηριότητες μας, προϋποθέτει διαρκή προσπάθεια μάθησης και βελτίωσης και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε και στο μέλλον.

Έχοντας αναγνωρίσει τη στήριξη των νέων ως βασικό πυλώνα της κοινωνικής μας πολιτικής και με σκοπό να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση τόσο της νεανικής ανεργίας, όσο και του φαινομένου του “brain drain”, το 2017, είμασταν μία από τις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις που υπέγραψαν τη δέσμευσή τους στο Πρόγραμμα G.E.F.Y.R.A (Greek Enterprises For Youth Reinforcement Acceleration), του Ελληνικού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που συνδυάζει σε μια ενιαία πρωτοβουλία τόσο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη μαθητεία EU talent όσο και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία European Pact4Youth.

Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα και τη σημασία των συμπράξεων στον συγκεκριμένο τομέα ενώ παράλληλα δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις προσπάθειες μας, στην προετοιμασία ποιοτικών θέσεων εργασίας, με την υλοποίηση ετήσιων προγραμμάτων απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και κατάρτισης. Τ

ην παραπάνω δέσμευσή μας ενισχύει και το αποτέλεσμα της ανάλυσης της κοινωνικής αξίας του προγράμματος MHXANIKOI ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, που υλοποιήσαμε μέσω της διεθνούς μεθοδολογίας Social Return On Investment (SROI), πρωτοβουλία που αποτελεί καινοτομία και πρωτοπορία στο χώρο της βιομηχανίας. Τα ευρήματα της ανάλυσης έδειξαν ότι η επένδυση μας στο πρόγραμμα παρήγαγε κοινωνική αξία με δείκτη απόδοσης SROI ίσο με 4,24:1.

Αυτό σημαίνει πως για κάθε 1€ που επενδύθηκε στο πρόγραμμα ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ παρήχθησαν 4,24€ κοινωνικής αξίας, αποτυπώνοντας πλήρως το σύνολο των πλεονεκτημάτων που έχουν τέτοιες δράσεις συμβάλλοντας σε μία κοινωνία που δίνει ίσες ευκαιρίες, στο πλαίσιο ενός βιώσιμου περιβάλλοντος. Στην ίδια κατεύθυνση, συμμετέχουμε με συνέπεια στο πρωτοποριακό πρόγραμμα εξάμηνης αμειβόμενης απασχόλησης και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, «ReGeneration», μία πρωτοβουλία του World Economic Forum όπου σύμφωνα με την πολιτική μας για την απασχόληση προσλαμβάνουμε νέους πτυχιούχους που ξεχωρίζουν με το ολοκληρωμένο τους προφίλ.

Σε ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, το 2017, δημιουργήσαμε 95 νέες θέσεις εργασίας ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό προσλήψεων σε 665 τα τελευταία 8 χρόνια της οικονομικής κρίσης. Συνεχίσαμε να στηρίζουμε την τοπική οικονομία και απασχόληση δίνοντας προτεραιότητα στην επιλογή τοπικών προμηθευτών και διατηρώντας τα πολύ υψηλά ποσοστά (88%) εργαζομένων από τις τοπικές μας κοινωνίες.

Παράλληλα, η αξία του νέου τριετούς προγράμματος εφαρμογής της κοινωνικής μας πολιτικής «ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ» (2016-2019) ξεπέρασε ήδη τα 3,4 εκ. € καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα σημαντικών κοινωνικών θεμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2017 επενδύθηκαν περισσότερα από €900 χιλ. για τη στήριξη υποδομών και υπηρεσιών των τοπικών μας κοινωνιών.

Επιπλέον των τοπικών πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν και διατηρώντας τα βασικά κοινωνικά μας προγράμματα, ξεκινήσαμε να στηρίζουμε ενεργά πρωτοβουλίες νεανικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με τις νέες εκπαιδευτικές εξελίξεις, με στόχο τη δημιουργία υπεραξίας από την νέα γενιά την οποία έχει ανάγκη η χώρα. Επιπροσθέτως, συνεχίσαμε τον κοινωνικό διάλογο και τη συνεργασία με τους Κοινωνικούς μας Εταίρους σε τοπικό επίπεδο.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας της MYTILINEOS πραγματοποίησε την 3η κατά σειρά θεματική διαβούλευση (και 8η συνολικά) με τους κοινωνικούς του εταίρους με τίτλο «Μεταφράζοντας το Επιχειρείν σε αξία για την κοινωνία».

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας, ήταν αφενός η ανάδειξη και αφετέρου η διαβούλευση επί του κοινωνικού αποτυπώματος, με οικονομικούς όρους, της αξίας που δημιουργεί τόσο ο τομέας της Μεταλλουργίας στην τοπική κοινωνία, όσο και η συνολική δραστηριότητα της MYTILINEOS σε εθνικό επίπεδο. Προσδιορίζοντας τις μελλοντικές μας επιδιώξεις, όπως παρουσιάζονται στην αντίστοιχη ενότητα της παρούσας έκθεσης, ολοκληρώσαμε την ευθυγράμμιση των προτεραιοτήτων της υπεύθυνης λειτουργίας μας με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, εφαρμόσαμε το εργαλείο «SDG Compass Tool» του ΟΗΕ, ξεκινώντας από τη μελέτη και κατανόηση των Στόχων, ενώ προχωρήσαμε στον προσδιορισμό της συνάφειάς τους τόσο με τα ουσιώδη θέματα βιωσιμότητας της MYTILINEOS, όσο και με θέματα στα οποία η επίδραση της δραστηριότητας μας είναι ελεγχόμενη ή περιορισμένη καθώς και με θέματα που άπτονται της κοινωνικής μας πολιτικής.

Τέλος, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή είδαμε την MYTILINEOS ανάμεσα στην ομάδα των 21 “THE MOST SUSTAINABLE COMPANIES in Greece” και ειδικότερα ανάμεσα στις 6 εταιρείες που χαρακτηρίστηκαν ως “Sustainability Leaders” βάσει του επιχειρηματικού δείκτη Sustainability Performance Directory.

Η υψηλή αυτή διάκριση, που συμπίπτει και με την συμπλήρωση 10 ετών δημοσιοποίησης των Μη-Χρηματοοικονομικών μας στοιχείων, καταδεικνύει την προσήλωση της εταιρείας στη βιώσιμη ανάπτυξη, την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και στην αέναη προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο. H κατάταξη της MYTILINEOS στην ομάδα των “Sustainability Leaders” αποτελεί μία στιβαρή απόδειξη ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά κυρίως ένα έναυσμα για το μέλλον ώστε να κινηθούμε, με ανανεωμένη διακυβέρνηση και νέα λειτουργική δομή, με περισσότερη μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας μας.

Δείτε ΕΔΩ την έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης