Η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση ήταν αυτή που επικράτησε, επί αυτής των Μπόμπολα - Κούτρα, στη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της κατασκευαστικής εταιρείας Ελλάκτωρ, αλλάζοντας τα δεδομένα της επιχείρησης. Πρόεδρος ο Γ. Προβόπουλος, αντιπρόεδρος ο Δ. Καλλιτσάντσης.

Το 52,9% των παρισταμένων με δικαίωμα ψήφου τάχθηκε υπέρ της πρότασης των Αναστασίου και Δημητρίου Καλλιτσάντση για την ανάκληση όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελλάκτωρ. Η πλευρά των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα έχασε με μικρή διαφορά καθώς προσέλκυσε το 45,5% των ψήφων.

Μετά από την αυτή την ψηφοφορία ξεκίνησε νέα για τα μέλη που θα απαρτίσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου φυσικά η κερδισμένη παράταξη θα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν το τέλος της μετοχικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στην εταιρεία.

Η γενική συνέλευση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και συνεχίζεται ακόμα. Κατά τη διάρκειά της οι δύο αντιτιθέμενες πλευρές ανέπτυξαν τις απόψεις τους για το μέλλον του ομίλου. Στη συνέχεια ακολούθησε φανερή ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης των κ.κ. Καλλιτσάντση για ριζική αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου η οποία και απέσπασε τελικά την ψήφο της πλειοψηφίας.

Στην πιο κρίσιμη γενική συνέλευση του Ελλάκτωρ συμμετείχαν 271 επενδυτές και εκπρόσωποι που κατείχαν συνολικά το 78% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου. Απ' αυτούς ελάχιστοι δεν πήραν θέση, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων τάχθηκε είτε με τη μια πλευρά είτε με την άλλη. Οι τράπεζες, που ελέγχουν περί το 4% των μετοχών της Eλλάκτωρ, απείχαν από την ψηφοφορία.

Πρόεδρος ο Γ. Προβόπουλος, αντιπρόεδρος ο Δ. Καλλιτσάντσης

Με απόφαση της Γ.Σ., τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο Γιώργος Προβόπουλος, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και τη θέση του αντιπρόεδρου ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης.

Δεν υπάρχει στρατηγική ομίλου στον Ελλάκτωρα, τόνισε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης κατά την τοποθέτησή του στη γενική συνέλευση του Ομίλου, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους μετόχους, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

«Θέλαμε πρόσωπα με διεθνή προβολή, όχι μηχανικούς και γι' αυτό προτείναμε τον Προβόπουλο», εξήγησε ο Αν. Καλλιτσάντσης.

«Θα παρουσιάσω ως σύνοψη την πρόταση τι θέλουμε για την εταιρεία για να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει. Όταν συνεργαστήκαμε το 1999 βάλαμε στόχο. Στην πορεία, τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, η μετοχή στο ταμπλό δεν ανταποκρίνεται στην αξία της», σημείωσε.

«Η αρχική συμφωνία τηρήθηκε, διότι οι εποχές ήταν καλές. Από το ξέσπασμα της κρίσης όμως, το μοντέλο δεν δουλεύει, δεν υπάρχει στρατηγική ομίλου, τα τελευταία χρόνια το Δ.Σ δεν παίρνει αποφάσεις, γι' αυτό λέμε να αλλάξει, δεν λειτουργούμε, δεν έχουμε κάτι προσωπικό με κανέναν», εξήγησε. Και πρόσθεσε ότι επιθυμία της πλευράς Καλλιτσάντση είναι να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους.

«Για τη νέα σύνθεση του ΔΣ δεν αναζητήσαμε φίλους, αλλά πρόσωπα με διεθνή προβολή, πρόσωπα εγνωσμένης επάρκειας, τα οποία δεν πρέπει να προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο. Γι' αυτό πρότεινα ως πρόεδρο τον Γιώργο Προβόπουλο», υπογράμμισε.

«Επενδύσαμε πάνω από 50 εκατ. ευρώ για να αγοράσουμε μετοχές, την απόφαση θα την πάρετε έχοντας ακούσει την αλήθεια, θα αποφασίσετε εσείς. Αν αναλάβουμε τη διοίκηση, θα βγάλουμε τον Ελλάκτωρα από το αδιέξοδο και θα επιστρέψει σε κερδοφορία» πρόσθεσε ο κ. Καλλιτσάντσης.

Αρχικά τον λόγο έλαβε ο Λεωνίδας Μπόμπολας, ο οποίος μίλησε για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, στο πλαίσιο έγκρισης των οικονομικών αποτελεσμάτων. Όπως τόνισε, ο όμιλος έχει προς υπογραφή συμβάσεις ύψους 437 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε σε Βραζιλία, Αγγλία και Αυστραλία.

Όσον αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση, ο Λ. Μπόμπολας τόνισε: «Ήμουνα πάντα υπέρ της συναίνεσης όλα αυτά τα χρόνια, αν και είχα την πλειοψηφία. Η πόρτα μου ήταν πάντα ανοιχτή. Οι αποφάσεις ήταν συλλογικές. Το μοντέλο της εταιρικής διακυβέρνησης είχε αποφασιστεί να αλλάξει πριν από ένα χρόνο».