Μία πολύ σημαντική συμφωνία, στον τομέα του στοιχήματος, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι έτοιμη να ανακοινωθεί. Μιλάμε για την απόκτηση ποσοστού μετοχών της εταιρείας διαδικτυακού στοιχήματος Stoiximan από τον ΟΠΑΠ.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο μέχρι και για ανακοίνωση του deal σα επόμενα 24ωρα. Όπως φαίνεται ο ΟΠΑΠ θα εξαγοράσει όλο το ποσοστό (περίπου 37%) που διατηρεί στη Stoiximan ο επιχειρηματίας Φώτης Μπόμπολας. Το τίμημα υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Με την επένδυση αυτή, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ευρύτερη συνεργασία των δύο πλευρών εντός και εκτός ελληνικής αγοράς, σε επίπεδο στρατηγικής αλλά και τεχνολογικής ανάπτυξης. Η κίνηση του ΟΠΑΠ έρχεται να συμπληρώσει τα όσα προ ημερών ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Ντάμιαν Κόουπ. Μιλώντας προς αναλυτές ανέφερε πως ο ΟΠΑΠ θα δημιουργήσει νέα διαδικτυακή πλατφόρμα αθλητικού στοιχηματισμού.

Η Stoiximan διαχειρίζεται μία από τις κορυφαίες ιστοσελίδες διαδικτυακών παιγνίων στη χώρα, τη stoiximan.gr. Το 2017 διαχειρίστηκε στοιχήματα ύψους 2,2 δισ. ευρώ και εμφάνισε καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR, το ποσό προκύπτει από το τζίρο των παιγνίων αφού αφαιρεθούν τα κέρδη των παικτών) 135,29 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2008 διαχειρίστηκε στοιχηματισμό ύψους 1,2 δισ. ευρώ και εμφάνισε GGR 72,3 εκατ. ευρώ. Μένει να δούμε ποιος θα είναι ο ρόλος των άλλων μετόχων της εταιρείας, όπως ο όμιλος του Δημήτρη Μάρη και γενικά ποια θα είναι η στρατηγική και τα επόμενα βήματα.

Το deal έρχεται σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών στην ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχήματος, με την κυβέρνηση να προωθεί το τέλος της «προσωρινής» αδειοδότησης και την εφαρμογή συστήματος μόνιμης.  Η ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχήματος βρίσκεται πλέον κοντά στα επίπεδα της επίγειας αγοράς τυχερών παιχνιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων» (ΕΕΕΠ). Με βάση τις καταστάσεις που υπέβαλλαν φέτος στην ΕΕΕΠ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά Διαδικτυακού Στοιχηματισμού, τα συνολικά τους έσοδα ανήλθαν το 2017 σε 5,3 δισ. ευρώ με τα μικτά κέρδη (GGR) μόλις στα 280,6 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά, η επίγεια αγορά στοιχηματισμού (τα παιχνίδια που διαχειρίζεται ο όμιλος ΟΠΑΠ και τα καζίνο) έφτασε τα 6 δισ. ευρώ με τα μικτά κέρδη στα 1,6 δισ. ευρώ.