Πλήρη άγνοια για τα σκανδαλωδώς υπερτιμημένα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group στην Ασία δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Επιρρίπτει τις ευθύνες στον πατέρα του και δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας.

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θεωρεί ακόμα τον εαυτό του «μέρος της λύσης» παρά την περί του αντιθέτου αντίληψη της ευρύτερης αγοράς και ισχυρίζεται πως υπήρχε de facto πλήρης διαχωρισμός της εισηγμένης σε δυο ομίλους, έναν ευρωπαϊκό και έναν ασιατικό, και πως δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί ή να ελέγξει την εξέλιξη στην Ασία.

«Για μένα το να φύγω είναι η εύκολη λύση. Θεωρώ ότι είμαι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος και προσωπικά καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια και είμαι διατεθειμένος να κινηθώ νομικά κατά παντός υπευθύνου ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστώ με την οικογένεια μου. Δεν θα αφήσω τίποτα αναπάντητο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Εγώ και τα στελέχη μου στην Αθήνα δεν ήμασταν σε θέση και ούτε είχαμε αντιληφθεί την εξέλιξη αυτή στην Ασία. Όμως εμείς διορίσαμε την Alvarez για να κάνει δικανική έρευνα σε βάθος. Δεν επιδιώκω την ωραιοποίηση της κατάστασης αλλά έκανα ότι ήταν δυνατόν για να διερευνηθούν όλες οι πλευρές της. Όπως γνωρίζετε η Folli, ιδρύθηκε από δυο ανθρώπους, τους γονείς μου, πριν από 36 χρόνια. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ταχύτατος και οι διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης δεν ήταν ανάλογες. Προφανώς ορισμένες λειτουργίες αποδεικνύεται ότι δεν ήταν οι ενδεδειγμένες. Γι’ αυτό τώρα προτεραιότητα μας είναι η πλήρης αναμόρφωση του ομίλου και η καθιέρωση αυστηρών αρχών εταιρικής διακυβέρνησης. Η ιδιαιτερότητα της FF Group είναι πως επί της ουσίας αποτελείται από δύο διαφορετικούς ομίλους, οι οποίοι διατηρούσαν όλα αυτά τα χρόνια απόλυτη αυτοτέλεια. Εγώ προσωπικά με τα στελέχη μου είχα αναλάβει το ευρωπαϊκό κομμάτι του Ομίλου. Δεν ήμουν σε θέση να έχω οποιοδήποτε έλεγχο στον ασιατικό όμιλο.

Υπήρχε ρήγμα με τον πατέρα μου

Δυστυχώς είμαι στην δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσω τις φήμες που όλα αυτά τα χρόνια αναπαράγονται στον τύπο περί ρήγματος στην αντίληψη για το μέλλον του Ομίλου με τον ίδιο μου τον πατέρα, που αναπόφευκτα οδήγησε και στον διοικητικό διαχωρισμό της εταιρείας μας σε δύο ομίλους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι πρωτοφανείς δυστυχώς στην ελληνική πραγματικότητα ενδοοικογενειακές διενέξεις που επηρεάζουν την δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να τονίσω ότι παρά τα όσα έχουν συμβεί τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον πατέρα και την μητέρα μου, που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο ελληνικό brand και να σηκώσουν την ελληνική σημαία ψηλά», τονίζει.

Ισχυρίζεται πως έχει βρει επενδυτές τόσο για την συμμετοχή στα Αττικά Πολυκαταστήματα όσο και για τον όμιλο, αλλά δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά τους επικαλούμενος ρήτρες εμπιστευτικότητας. Εξηγεί πως βρίσκεται στην διαιτησία με την Dufry για την αποδέσμευση πακέτου μετόχων της που αποτελεί συμμετοχή της Folli Follie. Θεωρεί πως συνεπικουρούμενος από τους συμβούλους του μπορεί να διασώσει ένα μικρότερο πλέον όμιλο και δηλώνει πως δεν θα διστάσει να κινηθεί νομικά εναντίον του πατέρα του ο οποίος, λέει, πρέπει να στηρίξει οικονομικά την αναδιάρθρωση. Είναι δε εμφανώς ανήσυχος για την συνεχώς μειούμενη ρευστότητα του ομίλου.

Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, την προηγούμενη Τετάρτη παραιτήθηκε από την προεδρία, μετά από όσα αποκαλύφθηκαν περί ελλείμματος 1 δισ. δολαρίων στις ασιατικές πωλήσεις και 290 εκατ. δολαρίων από το ταμείο της Folli Follie.

ΠΗΓΗ: «Καθημερινή της Κυριακής»