Ξεκάθαρες απαντήσεις στο γιατί επέλεξε να προχωρήσει στην εξαγορά της σκοπιανής EDS έδωσε μέσω επίσημης ανακοίνωσης η ΔΕΗ, τονίζοντας πως πρόκειται για επιχειρηματική κίνηση που συνάδει με τους στόχους της Επιχείρησης και τις επιταγές της αγοράς.

Για ακόμα μία φορά τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω δήλωσης της εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη, όσο και μερίδα του τύπου, κατέκριναν την εξαγορά της εταιρείας EDS από την ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντάς την ως πολιτική πράξη (επειδή ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης).

Η ΔΕΗ επέλεξε να απαντήσει, αναφέροντας πως η συγκεκριμένη εξαγορά είναι μέρος του σχεδίου της να μετατραπεί σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο που θα έχει ηγετική θέση στην αγορά των Βαλκανίων. Επιπροσθέτως, γνωστοποίησε πως ενδιαφέρον για την EDS είχαν δείξει και άλλες μεγάλες ενεργειακές εταιρείες από το εξωτερικό.

Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι της εξαγοράς, από τη ΔΕΗ τονίζεται πως τα 4,8 εκατ. που δαπανήθηκαν είναι λιγότερα από το ποσό με το οποίο έγκριτοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησαν την EDS. Απαντώντας στις κατηγορίες πως πρόκειται για ζημιογόνο εταιρεία, η ΔΕΗ τονίζει πως τα τελευταία χρόνια μόνο η χρήση του 2017 εμφάνισε ζημίες και πως ήδη στο α’ εξάμηνο του 2018 η EDS επανήλθε στην κερδοφορία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή νέα δημοσιεύματα και πολιτικές παρεμβάσεις για το θέμα της εξαγοράς της εταιρείας EDS στην ΠΓΔΜ, η ΔΕΗ ανακοινώνει τα εξής:

1. Η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα.

2. Βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, Ευρωπαϊκές και όχι μόνο. Σ΄ αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.

3. Σε ότι αφορά στην αξία και στα οικονομικά μεγέθη της EDS παρατίθενται τα εξής :

α. Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.

β. Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018. Το τίμημα των 4,8 εκ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων.