«Όλοι αυτοί που φαντασιώνονται καταστροφές και σκάνδαλα νομίζουν ίσως ότι βλέπουν μέσα από το τζάμι. Στην πραγματικότητα κοιτάζουν στον καθρέφτη τον εαυτό τους», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης στην εφημερίδα Documento, σε μία εφ' όλης της ύλης απάντηση σε όλα όσα του καταλογίζουν.

Αναλυτικά ο Παναγιωτάκης σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς ορυμαγδού επιθέσεων και αρνητικής δημοσιότητας εναντίον της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και ΜΜΕ.

Ανασύρονται επουσιώδεις ή και ανύπαρκτες υποθέσεις του παρελθόντος, με ανυπόστατα στοιχεία, ψεύδη και σαθρά επιχειρήματα και “αναλύσεις”, που καταπίπτουν κατά κανόνα στη γένεσή τους. Άγγιξαν και ξεπέρασαν τα όρια σοβαρότητας εμπλέκοντας τη ΔΕΗ στη Συμφωνία των Πρεσπών (!) λόγω της εξαγοράς εταιρείας στην πΓΔΜ.

Η επωδός είναι πάντα η ίδια: η ΔΕΗ καταρρέει.

Ο θεσμικός μου ρόλος δεν μου επιτρέπει να εμπλακώ σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Είμαι όμως υποχρεωμένος να υπερασπιστώ τη ΔΕΗ, και βέβαια τα εκατομμύρια των πελατών της, τους εργαζομένους της, τους μετόχους της, ιδιαίτερα τους μικρομετόχους, οι οποίοι επηρεασμένοι από την ατμόσφαιρα που δημιουργείται πωλούν τις μετοχές τους όσο – όσο.

Η ΔΕΗ όχι μόνο δεν καταρρέει αλλά είναι ισχυρότατη, και έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ακόμη ισχυρότερη με διεθνή παρουσία, ηγέτης στην αγορά της Βαλκανικής.

Τα προβλήματα που προκύπτουν κυρίως από τη ραγδαία αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 με κατάλληλα μέτρα θα ξεπεραστούν.

Οι ελληνικές τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αυτές ακριβώς τις ημέρες έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους.

Τα οικονομικά μεγέθη μιλούν μόνα τους.

  • Την 3ετία 2015-2018 η ΔΕΗ δαπάνησε πάνω από € 1,2 δισ. για επενδύσεις που είχαν αποφασιστεί τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. Πτολεμαΐδα V)
  • Κατέβαλε € 1,2 δισ. για την άφρονα πολιτική του παρελθόντος για τις ΑΠΕ, για το άνοιγμα της αγοράς (NOME), για την περιβόητη υπόθεση ENERGA και HELLAS POWER.
  • Μείωσε το δανεισμό της κατά 20% δηλαδή € 820 εκατ.
  • Πλήρωσε φόρους στο κράτος € 1,495 δισ.
  • Στήριξε και στηρίζει τη μεγάλη Βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή με ειδικά τιμολόγια. Στήριξε και στηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες πτωχούς συμπολίτες μας: 580.000 ηλεκτροδοτούνται σήμερα από τη ΔΕΗ, ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.
  • Και όλα αυτά, μειώνοντας τα τιμολόγιά της με την έκπτωση του 15% και εφαρμόζοντας την πιο ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική.

Είναι αυτή εικόνα επιχείρησης που καταρρέει;

Απευθύνω μια ερώτηση προς τις δυνάμεις που επιτίθενται στη ΔΕΗ. Αλήθεια, δεν έχουν, με βάση τις δικές τους θέσεις και πολιτικές σοβαρά θέματα ελέγχου και κριτικής, που θα μας έκαναν όλους καλύτερους, από το να κατασκευάζουν ψευδή γεγονότα και να συκοφαντούν; Τόσο μεγάλη ένδεια ουσιαστικής πολιτικής;

Θεωρούν ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης και της λειτουργίας της ΔΕΗ πράγματα απαραίτητα για την οικονομία και την κοινωνία, όταν αντί της εποικοδομητικής κριτικής και των προτάσεων επιδίδονται σε πόλεμο φθοράς και μάλιστα για επουσιώδη ζητήματα που -δικό τους βέβαια πρόβλημα- τους εκθέτουν;

Όλοι αυτοί που φαντασιώνονται καταστροφές και σκάνδαλα νομίζουν ίσως ότι βλέπουν μέσα από το τζάμι. Στην πραγματικότητα κοιτάζουν στον καθρέφτη τον εαυτό τους. Αντί λοιπόν να κουνούν το δάχτυλο, ας σκύψουν το κεφάλι, ας αναστοχαστούν. Κάτι καλό θα προκύψει!

Η ΔΕΗ χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και τομές για την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις. Εμείς, εργαζόμαστε γι΄ αυτό. Όσοι πολεμούν, εργάζονται προς την αντίθετη κατεύθυνση, όσους επικοινωνιακούς μηχανισμούς κι αν επιστρατεύουν, θα μείνουν στο περιθώριο!