Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, την έκθεση της ΔΕΗ «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης» στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, η οποία έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του θεσμού «Η Αθήνα Ελεύθερη: 12 Οκτωβρίου 1944».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση και τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, οι οποίοι κήρυξαν την επίσημη πρώτη της ιστορικής έκθεσης. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ υπογράμμισε τη συμβολή των εργαζομένων στη διάσωση της Ηλεκτρικής: «Οι εργαζόμενοι αγωνίστηκαν, και κάποιοι έδωσαν και τη ζωή τους, για αυτό το εργοστάσιο. Δεν αγωνίστηκαν για κάποια δικά τους αιτήματα, αλλά έκαναν το πατριωτικό και κοινωνικό τους καθήκον». Διαβεβαίωσε δε ότι «η έρευνα για αυτό το ιστορικό γεγονός συνεχίζεται», ενώ σημείωσε εμφατικά ότι βασικός άξονας δράσης της ΔΕΗ είναι ο πολιτισμός.DEI maxi electrikis 1

Ο πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη τη διοίκηση, τους εργαζομένους και το Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ για την πρωτοβουλία αυτήν, που επαναφέρει στη συλλογική μνήμη τη Μάχη της Ηλεκτρικής (13 Οκτωβρίου 1944), μία από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης κατά την υποχώρηση των κατακτητών, η οποία διασφάλισε την ηλεκτροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, επισημαίνοντας: «Είναι πραγματικά μία από τις πιο φωτεινές, διδακτικές, αντιστασιακές πράξεις αλλά και πράξεις που συνηγορούν στο ότι το εργατικό κίνημα υπήρξε πάντα η ραχοκοκαλιά στις μεγαλύτερες στιγμές αντίστασης και διεκδίκησης αυτού του λαού». Υπογράμμισε δε το γεγονός ότι «οι τελευταίοι μήνες παραμονής των ναζί στην Ελλάδα ήταν οι πιο αιματηροί. Παρότι το γνώριζαν ότι είχαν χάσει –στο Δίστομο είχαν ήδη χάσει– κατά την αποχώρησή τους τα γερμανικά στρατεύματα κατόπιν εντολών έκαναν όλες αυτές τις εγκληματικές ενέργειες». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύμπραξη κατακτητών και δωσιλόγων τους τελευταίους μήνες πριν από την Απελευθέρωση, οι οποίοι «ενώ γνώριζαν ότι επέρχεται η ήττα του Άξονα, προετοιμάζονταν για την επόμενη μέρα». Τέλος, αναφέρθηκε –και εξήρε– τη συστηματική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για τα βιβλία της Ιστορίας και την αναβάθμιση του τρόπου διδασκαλίας της, σημειώνοντας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τα πραγματικά γεγονότα, τα πραγματικά ερεθίσματα, τους πραγματικούς ήρωες», σε μια εποχή μάλιστα που πυκνώνουν οι προσπάθειες και οι πιέσεις για «αναβίωση φιλοφασιστικών και φιλορατσιστικών ιδεών σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Εν συνεχεία, ο υπουργός Παιδείας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΔΕΗ είναι, ίσως, η μοναδική δημόσια εταιρεία που έχει τέτοιο εκπληκτικό αρχείο» και συνεχάρη τη διοίκηση της Επιχείρησης για την απόφασή της να ενισχύσει το Ιστορικό της Αρχείο. Ως προς τα βιβλία της Ιστορίας, ανέφερε: «Κάνουμε τεράστια προσπάθεια όχι να ξαναγραφεί η Ιστορία, αλλά να πείσουμε την κοινωνία, και κυρίως τους νέους, ότι τίποτε που έχει γίνει δεν είναι απαγορευμένο». Και παρότρυνε: «Να μην κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά σε πράγματα που έχουν γίνει. Λέμε όχι στη σιωπή και κυρίως στη σιωπή γύρω από ιστορικά γεγονότα».

Στην εκδήλωση και στην ξενάγηση παρευρέθηκαν επίσης η Βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη, οι βουλευτές Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Καρακώστα και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος, ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος κ.ά.

Ακολούθησε συναυλία των encArdia, με τη συμμετοχή των Κώστα Θωμαΐδη και Ηλία Λογοθέτη, η οποία διοργανώθηκε από τη ΔΕΗ και τον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

DEI maxi electrikis 2

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης απέστειλε γραπτώς τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Κύριε Δήμαρχε,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,

Παρέμενε μια μεγάλη, χρόνια εκκρεμότητα η ανάδειξη αυτής της κορυφαίας πράξης υπεράσπισης των ζωτικών υποδομών της χώρας μας, της Μάχης της Ηλεκτρικής, αλλά και η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για το τι πραγματικά συνέβη τη 13η Οκτωβρίου 1944 εδώ, στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου. Εκκρεμότητα και η απόδοση τιμής στους υπερασπιστές της Ηλεκτρικής Εταιρείας στις διαστάσεις που τους αρμόζει.

Ήταν για εμάς, στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που διαδέχθηκε την Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών-Πειραιώς, μια διαρκής υποχρέωση, μια βαριά κληρονομιά: οφείλαμε να σηματοδοτήσουμε την αξία της ιστορικής μνήμης για τη Μάχη της Ηλεκτρικής, οφείλαμε να αναδείξουμε το πολυσήμαντο μήνυμα που περικλείει – τότε και σήμερα.

Και είχα, προσωπικά, τη χαρά –και τη συγκίνηση– της πραγμάτωσης αυτής της υποχρέωσης προς τους μαχητές, τους μαχητές-εργαζομένους: πέρυσι ανακαθορίστηκε η επίσημη αργία της Επιχείρησης και καθιερώθηκε εφεξής η 13η Οκτωβρίου· η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη μεγάλη περσινή εκδήλωση μνήμης με υψηλού επιπέδου και ανάλογου συμβολισμού καλλιτεχνικό περιεχόμενο, καθώς και το γεγονός ότι η ιστορική έκθεσή μας τέθηκε υπό την αιγίδα της Προεδρίας, προσδίδει στην επέτειο της 13ης Οκτωβρίου αυτήν την εθνική εμβέλεια και τη σημασία που της πρέπει· όπως και η πανελλαδική κυκλοφορία αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων αφιερωμένης στη Μάχη της Ηλεκτρικής, συνέτειναν στην επαναφορά και στην αποκατάσταση της Μάχης στη συλλογική μνήμη, και εν τέλει στην προσφορά αυτού του πολύτιμου κληροδοτήματος στην κοινωνία ως ένα κοινό πολιτιστικό αγαθό.

Από αυτήν ακριβώς τη διαρκή, σταθερή αυτοδέσμευσή μας για εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο, αλλά και από την αναγνώριση της προσπάθειάς μας από τους συμπολίτες μας, απορρέει η αποδοχή της πρόσκλησης που μας απηύθυνε ο θεσμός “Η Αθήνα Ελεύθερη: 12 Οκτωβρίου 1944” να ενταχθεί η έκθεση της ΔΕΗ στο πρόγραμμα των εκδηλώσεών του, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα επίσκεψης στην έκθεση σε ευρύτερο κοινό.

Αυτά τα ιστορικά γεγονότα αυτοθυσίας για υψηλούς σκοπούς και ιδανικά, αυτές οι πράξεις ηρωισμού και αυταπάρνησης που θέτουν το κοινό καλό πάνω από το ατομικό, όπως έγινε εδώ στο κεντρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κερατσίνι με την αποφασιστική συμβολή των εργαζομένων, είναι από τις πλέον αφοπλιστικές εκφράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας και πατριωτισμού. Συνιστούν ένα λαμπρό παράδειγμα, μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, που μας συντροφεύει, μας εμψυχώνει, μας ενδυναμώνει στις μικρές ή μεγάλες μάχες που και εμείς καλούμαστε να δώσουμε σήμερα.

Και η ΔΕΗ, μια επιχείρηση με επίγνωση του βεληνεκούς, του ρόλου και της αποστολής της, δεν θα μπορούσε παρά να υποκλίνεται στο μεγαλείο αυτό και, έχοντας ένα τέτοιο αξιακό απόθεμα, να αναμετριέται με σκιές, να διαλύει την ομίχλη και με τόλμη να ανοίγεται στους δρόμους του αύριο».

Τέλος σημειώνεται ότι η έκθεση «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης» θα έχει διάρκεια από τις 14 Οκτωβρίου 2018 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, η είσοδος είναι ελεύθερη και οι επισκέψεις γίνονται μόνο κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 210 5293468 και 5144073 στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου, στο Κερατσίνι.