Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε CCC+ από CCC προηγουμένως προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ενώ το outlook είναι θετικό.

Στη σχετική ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης αναφέρεται ότι «Η αναβάθμιση αντανακλά κυρίως τις βελτιωμένες προσδοκίες μας για τη ρευστότητα της ΔΕΗ τους επόμενους 12 μήνες».

Η S&P αναβάθμισε, επίσης, και την αξιολόγηση στα κοινοπρακτικά δάνεια 1,3 δισ. ευρώ με τις ελληνικές τράπεζες και στο ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ που έχει εκδοθεί από την PPC Finance Ltd με εγγύηση της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P οι «βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα ενισχύουν την ικανότητα της κυβέρνησης να διαθέσει στη ΔΕΗ εγκαίρως έκτακτη στήριξη».

Τέλος ο οίκος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι ανασταλτικός παράγων στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των λειτουργιών της ΔΕΗ και τη θέση της στην αγορά αποτελεί η συνεχιζόμενη εξάρτησή της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα: «Αναγνωρίζουμε την ανάγκη η ΔΕΗ να μεταμορφωθεί στρατηγικά προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την εξέλιξη των τιμών των ανθρακούχων εκπομπών και να στρέψει το μείγμα της παραγωγής ενέργειας προς τις ανανεώσιμες».