Καθαρά κέρδη ύψους 60 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ για το 9μηνο του 2018, αυξημένα κατά 20,9 % σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στην ίδια περίοδο ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 51,8 % στα 112,9 εκατ. ευρώ (ο συνολικός δανεισμός είναι 697,5 εκατ.) ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 140,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που κατέχει το 51 % των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι το 2019 το συνολικό μέρισμα αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 0,087 ευρώ ανά μετοχή έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,07 ευρώ ανά μετοχή, λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με το μέγιστο ύψος του διανεμόμενου προμερίσματος. Ανακοίνωσε επίσης ότι η ευνοϊκή τάση του εννεάμηνου θα διατηρηθεί και στο τέταρτο τρίμηνο του έτους καθώς η έγκαιρη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του 2018 και το βελτιωμένο χρηματοοικονομικό προφίλ της εταιρείας εξασφαλίζουν την θετική της πορεία και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο.

Στα σημαντικά γεγονότα της περιόδου περιλαμβάνονται η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) με την επωνυμία Αριάδνη Interconnection για την χρηματοδότηση και κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, έργου με προϋπολογισμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ, η έναρξη της δεύτερης φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2019, η συμμετοχή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενε?ργειας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη των εργασιών Διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου, της τρίτης φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων, όπως επίσης η έναρξη εργασιών για τις υποβρύχιες και υπόγειες καλωδιακές διασυνδέσεις στην περιοχή Ρίου - Αντιρρίου. Ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει επιπλέον τη Δ' φάση των Κυκλάδων (Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος και Θήρα), έργο προϋπολογισμού 386 εκατ. ευρώ. και έχει επίσης υποβάλει στη ΡΑΕ τις προτάσεις του για τη Διασύνδεση των Δωδεκανήσων.

Αναλυτικά όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της εταιρείας η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. εμφάνισε:

  • Καθαρά Κέρδη 29,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις
  • Καταβολή προμερίσματος 0,0316 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκε τον Αύγουστο 2018
  • Το 2019 το συνολικό μέρισμα αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 0,087 ευρώ ανά μετοχή έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,07 ευρώ ανά μετοχή, λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με το μέγιστο ύψος του διανεμόμενου προμερίσματος.

 ΑΔΜΗΕ Α.Ε.:

  • Καθαρά Κέρδη 60 εκατ. ευρώ, αύξηση 20,9% σε ετήσια βάση
  • Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) 140,1 εκατ. ευρώ, αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση
  • Μείωση Καθαρών Χρηματοοικονομικών Δαπανών κατά 71% σε ετήσια βάση
  • Ίδρυση εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) ως 100% θυγατρικής με την επωνυμία Αριάδνη Interconnection, με σκοπό τη χρηματοδότηση και κατασκευή της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής (Κρήτη ΙΙ)
  • Ηλέκτριση Α’ Φάσης Διασύνδεσης Κυκλάδων, έργο προϋπολογισμού 247 εκατ. ευρώ
  • Δρομολόγηση μεγάλων επενδύσεων, με συμβασιοποίηση:
    - Διασύνδεσης Κρήτη – Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 324 εκατ. ευρώ (Κρήτη Ι)
    - Β’ και Γ’ Φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ και 111 εκατ. ευρώ αντίστοιχα
    - Υποβρυχίων και υπόγειων καλωδιακών διασυνδέσεων στην περιοχή Ρίου – Αντιρρίου έναντι 47 εκατ. ευρώ.
ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ 9μηνο
Εκατ. ευρώ 2018
Μερίδιο συμμετοχής σε επενδύσεις, μέθοδος καθαρής θέσης 29,3
Κέρδη προ Φόρων, Χρηματ/κών αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) 29,1
Κέρδη προ Φόρων και Χρηματ/κών Αποτελεσμάτων (EBIT) 29,1
Καθαρά Κέρδη 29,2
Κέρδη ανά Μετοχή (ευρώ) 126
Τέλος Περιόδου 30.09.2018
Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα λήξης χρήσης 6,0