Στη δημιουργία του Πάρκου Λιγνιτικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς στους χώρους των παλιών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος της ΛΙΠΤΟΛ στην Πτολεμαΐδα προχωρά η ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην επιστημονική ημερίδα με θέμα τη διαχείριση της τεχνολογικής κληρονομιάς του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΛΙΠΤΟΛ τόνισε ότι «η διάσωση του ενεργειακού και βιομηχανικού αποτυπώματος, που άφησε η πρώτη λιγνιτική δραστηριότητα στις αρχές της δεκαετίας του ’50 στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, είναι στις προτεραιότητες της ΔΕΗ». Διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, θα αναδείξει τον βιομηχανικό πλούτο του παρελθόντος ως έναν από τους πολύτιμους πόρους για την ιστορία της πόλης και της περιοχής.

Στο συγκρότημα της ΛΙΠΤΟΛ, που θεωρείται ένα από τα εμβληματικότερα δείγματα του τεχνολογικού παραγωγικού και πολιτιστικού αποθέματος ΔΕΗ, εξειδικευμένοι επιστήμονες, μετά από πρωτοβουλία της επιχείρησης, έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή και την ψηφιακή αποτύπωση των ιστορικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, καθώς και τη διαδικασία επιλογής μηχανημάτων και εξοπλισμού που θα μπορούσαν να προστατευθούν. Μέρος του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσιάστηκε ενώπιον των στελεχών του λιγνιτικού κέντρου και του συμβουλίου διοίκησης της επιχείρησης.

Η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων της ΔΕΗ, Όλγα Κουρίδου, ανέφερε ότι «η δημιουργία του πάρκου θα αποτελέσει πόλο έλξης βιομηχανικού τουρισμού και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής». Ανακοίνωσε ότι κατά τη διαδρομή υλοποίησης του φιλόδοξου αυτού έργου «η καταγραφή η αποτύπωση και η τεκμηρίωση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού θα είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτύου στο ευρύ κοινό».

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία 21 αντιπροσωπευτικά στοιχεία του μηχανολογικού εξοπλισμού από το βιομηχανικό συγκρότημα και τη ΛΙΠΤΟΛ «ως μοναδικά δείγματα της πρώτης λιγνιτικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, που λόγω της μοναδικότητας τους αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία για τη ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξη των τελευταίων πενήντα ετών στην χώρα»

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης περιηγήθηκε στους χώρους της ΛΙΠΤΟΛ και είδε από κοντά την πρώτη ντιζελάμαξα της εταιρείας, που συντήρησαν και αποκατέστησαν από τις φθορές του χρόνου οι τεχνικοί της επιχείρησης και η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στα μουσειακά αντικείμενα του νέου βιομηχανικού πάρκου.