Διεθνής προσανατολισμός και ενίσχυση της θέσης της AVAX στην εγχώρια αγορά μέσω σημαντικών έργων υποδομής, αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες της διοίκησης.

H νέα επωνυμία της εταιρείας, σε συνδυασμό με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που αποφασίστηκαν στην χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, σηματοδοτούν την απαρχή μιας νέας εποχής για την AVAX, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση.

Σημειώνεται ότι η συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη μετονομασία της εταιρείας «J&P - ABAΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ» σε ΑΒΑΞ (AVAX) και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 20 εκατ.

Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα ολοκληρωθεί μετά την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, έχουν δεσμευτεί ότι θα συμμετέχουν οι οικογένειες Ιωάννου, Μιτζάλη και Κουβαρά. Παράλληλα, στο πλαίσιο υιοθέτησης σύγχρονων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτείται, περιλαμβάνοντας πλέον 4 εκτελεστικά μέλη, 1 μη εκτελεστικό μέλος και 3 ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη.

Η AVAX διατηρώντας στον πυρήνα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις και την ενέργεια, που διεθνώς απασχολεί περισσότερους από 3.000 εργαζομένους, θέτει ως στρατηγικές προτεραιότητες για την επόμενη μέρα τη διεύρυνση και επέκταση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές, καθώς και τη ενίσχυση της θέσης στην εγχώρια αγορά, συμμετέχοντας σε σημαντικά έργα υποδομών με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Παράλληλα, η εταιρεία εγγυάται την ολοκλήρωση του ανεκτέλεστου των έργων που έχει ήδη αναλάβει.

Σε ότι αφορά την διεθνή παρουσία της, η εταιρεία στοχεύει σε επέκταση των δραστηριοτήτων της διεκδικώντας και υλοποιώντας σημαντικά έργα υποδομών στις μεταφορές, οδοποιίες, ενεργειακά κ.α. Παράλληλα, σημαντική είναι η παρουσία της AVAX στις αγορές του Ιράκ, με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ρεύματος 1500MW, και του Κατάρ, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα οδοποιίας αλλά και η κατασκευή του Qatar Foundation Stadium για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022.

Σημαντική επίσης θα παραμείνει η δραστηριότητα της AVAX στην Κύπρο όπου μετά την ολοκλήρωση του σύγχρονου Κέντρου Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», η εταιρεία ολοκληρώνει την επέκταση της Μαρίνας Λεμεσού, με ορίζοντα αποπεράτωσης τον Απρίλιο του 2020, ενώ πρόσφατα οριστικοποιήθηκε η κοινοπρακτική ανάληψη σύμβασης για την κατασκευή του City of Dreams Mediterranean, ενός ολοκληρωμένου θέρετρου με Καζίνο στη Λεμεσό στο οποίο συμμετέχει με 60%, συνολικού προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ.

Στην εγχώρια αγορά, βασικό άξονας της AVAX είναι η συμμετοχή σε σημαντικά έργα υποδομών, όπως η επέκταση της Γραμμής 3 του Mετρό, συνολικού προϋπολογισμού 467 εκατ. ευρώ, για την οποία η εταιρεία θα παραδώσει τον Ιούνιο 3 νέους σταθμούς. Επιπλέον, πρόσφατα η εταιρεία ανέλαβε μέσω ΣΔΙΤ το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία, ως μέρος της κοινοπραξίας «Μεσόγειος - AVAX - ΑΑΓΗΣ».

Παράλληλα, η AVAX έχει καταθέσει προσφορά για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό, ως μέρος της κοινοπραξίας με τις εταιρείες Ghella και Alstom Transport.

Επίσης, η Εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη σειράς σημαντικών έργων, όπως μεταξύ άλλων:

- Τα δύο τμήματα του Αυτοκινητόδρομου του Βόρειου 'Αξονα της Κρήτης, με παραχώρηση και ΣΔΙΤ

- Ο αγωγός Φυσικού Αερίου διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας, όπου έχει προεπιλεγεί

- Χερσαία τμήματα του αγωγού Φυσικού Αερίου «Ποσειδών».

Στον τομέα της ενέργειας, η AVAX περιλαμβάνει στον στρατηγικό της σχεδιασμό την περαιτέρω αύξηση του σημαντικού μεριδίου που κατέχει η 100% θυγατρική της Volterra, μέσω της δραστηριοποίησης της στην ανάπτυξη έργων και παραγωγής ενέργειας, καθώς και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η Volterra συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές του κλάδου, με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών για το 2018 τα 86 εκατ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 330 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ στην εγχώρια αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατέχει μερίδιο που ξεπερνά το 1,5% της συνολικής κατανάλωσης.