Τα οικονομικά της αποτελέσματα για τους πρώτους τρείς μήνες του 2019 δημοσιοποίησε η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ενώ το ίδιο έγινε και με την ΑΔΜΗΕ ΑΕ. Και οι δύο επιχειρήσεις κατέγραψαν καθαρή κερδοφορία της τάξεως των 13,3 και 26,1 εκατ., αντίστοιχα.

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. :

Τα Λειτουργικά Αποτελέσματα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (του 51% των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.,) για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 ανέρχονται στα 13,2 εκατ. ευρώ και αντανακλούν τη συμμετοχή της κατά 51% στα κέρδη της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Τα Λειτουργικά Έξοδα κατά την εξεταζόμενη περίοδο ανήλθαν στις 88 χιλιάδες ευρώ έναντι 64 χιλιάδων ευρώ πέρσι. Τα έξοδα αυτά αντανακλούν δαπάνες που συνδέονται κυρίως με τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις Αμοιβές Προσωπικού. Ως αποτέλεσμα της ενεργής διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων τα Χρηματοοικονομικά ‘Έσοδα αυξήθηκαν κατά 134% και ανήλθαν στις 40 χιλιάδες ευρώ, αντισταθμίζοντας μέρος των Λειτουργικών Εξόδων της εταιρείας.

Τα Καθαρά Κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. ανήλθαν σε 13,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,057 ευρώ.

Τα Ταμειακά Διαθέσιμα της εταιρείας στις 31 Μαρτίου 2019 ανέρχονταν στα 4,9 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει τοποθετηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος που προσφέρει μέση απόδοση 3,1%. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. δεν έχει χρέος.

Το 2018, η Διοίκηση διένειμε 0,0316  ευρώ ως προμέρισμα. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. θα προτείνει στην επόμενη Γενική Συνέλευση τη διανομή του εναπομείναντος ποσού, που ανέρχεται στα 0,028 ευρώ ανά μετοχή, ως τακτικό μέρισμα. Επιπρόσθετα, η Διοίκηση έχει προτείνει κατά το 2019 τη διανομή ως προμέρισμα του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού που έλαβε από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. τον Απρίλιο ως μέρισμα. Το προτεινόμενο προμέρισμα θα ανέλθει στα 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Η συνολική διανομή μερίσματος και προμερίσματος αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 0,088 ευρώ ανά μετοχή και προγραμματίζεται να διανεμηθεί τον Αύγουστο.

ΑΔΜΗΕ Α.Ε.:

Το Έσοδο Ενοικίου Συστήματος Μεταφοράς κατά το 2019 αυξήθηκε κατά 10,5% σε σχέση με τα περσινά αποτελέσματα λόγω αυξημένης ενεργειακής ζήτησης φέτος έναντι της μειωμένης πέρσι. Οι λοιπές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων από εργολαβίες που σχετίζονται με έργα της ΔΕΗ, κάτι που αντανακλάται και στην αύξηση του εργολαβικού κόστους.

Τα Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των Προβλέψεων και των Αποσβέσεων, ανήλθαν σε 19,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,1% σε σύγκριση με πέρσι που οφείλεται κυρίως στο αυξημένο εργολαβικό κόστος. Οι αμοιβές Προσωπικού, ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας πτώση 6,4% που αντανακλά την επίδραση από το Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2018.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 17,3% εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 52,6 εκατ. ευρώ. Η διαφορά οφείλεται κυρίως στην Απελευθέρωση Πρόβλεψης ύψους 26,6 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς το Εφετείο απέρριψε την αγωγή του ενάγοντος εργολάβου. Το Προσαρμοσμένο EBITDA (εξαιρουμένων των προβλέψεων) αυξήθηκε κατά 19,2% και ανήλθε στα 45,7 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το Προσαρμοσμένο Περιθώριο EBITDA να διαμορφωθεί στο 70,6%. Τα Κέρδη προ Φόρων και Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. διαμορφώθηκαν στα 35,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα Καθαρά Κέρδη μειώθηκαν κατά 5,1 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 26,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι κατά τη διάρκεια του οποίου η εταιρεία επωφελήθηκε από την ύψους 26,6 εκατ. ευρώ ad hoc Απελευθέρωση Πρόβλεψης.

Τα Χρηματοοικονομικά Έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης του επενδυμένου κεφαλαίου στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζα της Ελλάδος σε συνδυασμό με την αύξηση του τεκμαρτού εσόδου από την κάλυψη του συνολικού κόστους του ειδικού έργου «Πολυπόταμος». Τα Χρηματοοικονομικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 2,1 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη σημαντική μείωση των επιτοκίων στο χαρτοφυλάκιο δανείων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Ο ονομαστικός φορολογικός συντελεστής για την τρέχουσα χρήση είναι 28% και ο φόρος εισοδήματος ανήλθε σε 9,2 εκατ. ευρώ.

Το ΔΣ της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. διένειμε τον Απρίλιο σύμφωνα με τη Συμφωνία Μετόχων στους μετόχους της Συγγενούς μέρισμα ίσο με το 50% των καθαρών κερδών για το οικονομικό έτος 2018, που αντιστοιχεί στο ποσό των 42,79 εκατ. Ευρώ.

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εισέπραξε το μερίδιο που της αναλογεί στη βάση του 51% μεριδίου που κατέχει στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και το οποίο ανήλθε στα 21,8 εκατ. ευρώ.

Προοπτικές

 

Η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. διατήρησε μια ισχυρή απόδοση κατά το Α΄ Τρίμηνο του 2019 με τα Συνολικά Έσοδα να αυξάνονται κατά 14,2% και να ανέρχονται στα 64,7 εκατ. ευρώ, τα προσαρμοσμένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) εξαιρουμένων των Προβλέψεων να αυξάνονται κατά 19,2%. Επιπλέον, τα χρηματοοικονομικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 69,1%, ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 39,4% ως απόρροια της επιτυχούς υλοποίησης του χρηματοοικονομικού της σχεδιασμού. Να σημειωθεί ότι τα Αποτελέσματα του Α’ Τριμήνου 2018 είχαν επηρεαστεί θετικά από την ad hoc Απελευθέρωση Πρόβλεψης ύψους 26,6 εκατ. ευρώ, καθώς το Εφετείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή του ενάγοντος εργολάβου

Η εταιρεία στοχεύει στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 4 δις ευρώ έως το 2027 με έμφαση στις νησιωτικές διασυνδέσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού, τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές και τη βελτίωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Το 2018 η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών διένειμε το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό ως προμέρισμα, το οποίο ανήλθε στα 0,0316 ευρώ ανά μετοχή. Το 2019 η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. θα διανείμει το εναπομείναν ποσό, προσαρμοσμένο στις τρέχουσες δαπάνες, ως τακτικό μέρισμα, καθώς και το μέγιστο επιτρεπόμενο προμέρισμα. Η συνολική διανομή μερίσματος αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 0,088 ευρώ ανά μετοχή.

Γεγονότα Περιόδου

Σύσταση της εταιρείας «GRID TELECOM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Στις 14 Ιανουαρίου 2019, συστάθηκε η μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «GRID TELECOM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο «GRID TELECOM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E». Σκοπός της εταιρείας είναι η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η εγκατάσταση, λειτουργία, εκμετάλλευση, διαχείριση και ανάπτυξη δικτύων κάθε είδους ηλεκτρονικών επικοινωνιών και συναφών υπηρεσιών, σε τοπικό, εθνικό, διακρατικό  και διεθνές επίπεδο. Η εταιρεία είναι 100% θυγατρική της ΑΔΜΗΕ Α.Ε..

Επόμενα γεγονότα

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού της Συγγενούς εταιρείας ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου την προκήρυξη των διαγωνισμών για την ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος Κρήτης-Αττικής (High Voltage Direct Current – HVDC), συνολικού προϋπολογισμού 915 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2022.

Η διακήρυξη για τα καλωδιακά τμήματα (προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ) αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων (ανατολικό και δυτικό κύκλωμα, 2 x 500 MW), των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων και των οπτικών ινών.

Η αρχιτεκτονική των διαγωνισμών ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται για τέτοιου είδους έργα διεθνώς, με στόχο την προώθηση του ανταγωνισμού και την επίτευξη των καλύτερων οικονομικών και τεχνικών όρων για το κάθε τμήμα. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 8 Ιουλίου.

Η διακήρυξη για τους Σταθμούς Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος (προϋπολογισμός 315 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού GIS.  Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 22 Ιουλίου.

Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί με 178 εκατ. Ευρώ την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας

Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ υπέγραψε στις 9 Μαΐου 2019 με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανειακή σύμβαση ύψους 178 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, του μεγαλύτερη νησιού της χώρας.

Το δάνειο της ΕΤΕπ, εικοσαετούς διάρκειας, θα χρηματοδοτήσει το 50% του εκτιμώμενου κόστους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης που αποτελείται από δυο υποθαλάσσια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 150 kV, μεταξύ της χερσονήσου του Μαλέα στην Πελοπόννησο και του Κόλπου του Κισσάμου στην Κρήτη. Το έργο αναμένεται να ηλεκτριστεί εντός του 2020.

Υπογραφή Σύμβασης με Κοινοπραξία Mytilineos -Sieyuan για την κατασκευή του ΚΥΤ Κορίνθου

Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ υπέγραψε στις 16 Μαΐου 2019 σύμβαση για την κατασκευή του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην Κόρινθο με την κοινοπραξία ΜYTILINEOS-Sieyuan, η οποία ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου προσφέροντας τίμημα 20 εκατ. ευρώ κατά τον σχετικό διαγωνισμό που έλαβε χώρα τον Απρίλιο. Η διάρκεια του έργου θα είναι 26 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Η κατασκευή του ΚΥΤ Κορίνθου και η νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέει το εν λόγω ΚΥΤ με το ΚΥΤ Μεγαλόπολης, αποτελούν δυο από τα βασικά έργα του «Διαδρόμου Β» της Επέκτασης του Συστήματος 400 kV με την Πελοπόννησο.

Διαχείριση Ειδικού Τέλους για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π., πρ. ΛΑΓΗΕ)

Από 01.04.2019, σύμφωνα με το Νόμο 4585/2018 άρθρο 4, η Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. υποκαθιστά την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. αυτοδικαίως, σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις που απορρέουν από τις αρμοδιότητες της διαχείρισης ΕΜΕΑΡ.