Την τέταρτη δεκαετία δυναμικής ανάπτυξής της διανύει η Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ, ενισχύοντας τις δραστηριότητές της στην ελληνική και τη διεθνή αγορά, ενώ συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους παραγωγούς λύσεων αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο.

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Μπίλλης, «το παράδειγμα της Sunlight επισημαίνει με τον πιο εμφατικό τρόπο πώς μια επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να καινοτομεί αλλά και να κατακτά ηγετική θέση στις παγκόσμιες αγορές αξιοποιώντας το κεφάλαιο των ανθρώπων της».

Η έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων με την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής παραμένει βασική στρατηγική προτεραιότητα για τη Sunlight, αφού αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος στο διεθνές περιβάλλον. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπίλλης, η εταιρεία ανέπτυξε τη νέα σειρά έξυπνων μπαταριών λιθίου Li.ON FORCEe στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της στην Ξάνθη από νέους Έλληνες μηχανικούς και παρόμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Παράλληλα, η εταιρεία, επιδιώκοντας να βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στους πελάτες της παγκοσμίως, στοχεύει να επενδύσει και στην περαιτέρω ανάπτυξη της εφοδιαστικής της αλυσίδας, με τη δημιουργία νέων hubs που θα εξυπηρετούν αγορές όπως η Βόρεια Αμερική. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της η Sunlight, σύμφωνα με τον κ. Μπίλλη θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Στο πλαίσιο αυτό, όταν χρειαστεί θα αξιολογήσουμε και το Χρηματιστήριο ως ένα από αυτά» αναφέρει.

Έχοντας ήδη αποκαταστήσει την παραγωγική της ικανότητα στο εργοστάσιο της Ξάνθης, μετά την καταστροφή που υπέστη από πυρκαγιά τον Μάιο του 2018, η Sunlight θέτει νέους στόχους. «Θα έχουμε πλέον μία υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα» αναφέρει ο κ. Μπίλλης προσθέτοντας ότι «η τρέχουσα παραγωγική δυναμικότητά μας της τάξεως των 2 εκατ. στοιχείων σε ετήσια βάση, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και μας καθιστά έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς βιομηχανικών μπαταριών στον κόσμο».

Ερωτηθείς για το ελληνικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, ο κ. Μπίλλης τονίζει ότι «παρά τα όποια πλεονεκτήματα και τις ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας η επενδυτική δραστηριότητα παραμένει, κατά γενική ομολογία, χαμηλή. Κι αυτό γιατί έχουμε να διανύσουμε απόσταση για την εμπέδωση ενός σταθερού οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα δημιουργεί θέσεις εργασίες σε διάφορους κλάδους της οικονομίας».

«Εμείς πιστεύουμε στις προοπτικές της χώρας» επισημαίνει ο κ. Μπίλλης και παράλληλα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης επενδύσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και το real estate. Η γεωγραφική της θέση, το κλίμα και πάνω από όλα το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της, αναμφίβολα παράγουν αξία για τη χώρα κι ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά της».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Βασίλη Μπίλλη, Διευθύνοντος Συμβούλου της Sunlight στη δημοσιογράφο Μαρία Τσιβγέλη για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΕΡ. Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα αποτελεί ελκυστική χώρα ως προς την προσέλκυση επενδύσεων; Τι πρέπει να γίνει προς αυτή τη κατεύθυνση;

ΑΠ. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης επενδύσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και το real estate. Η γεωγραφική της θέση, το κλίμα και πάνω από όλα το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της, αναμφίβολα παράγουν αξία για τη χώρα κι ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά της.

Το παράδειγμα της Sunlight επισημαίνει με τον πιο εμφατικό τρόπο πώς μια επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να καινοτομεί αλλά και να κατακτά ηγετική θέση στις παγκόσμιες αγορές αξιοποιώντας το κεφάλαιο των ανθρώπων της. Σημειώνω ότι η νέα σειρά έξυπνων μπαταριών λιθίου Li.ON FORCEe είναι ένα προϊόν που αναπτύχθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου μας στην Ξάνθη από νέους Έλληνες μηχανικούς και παρόμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Συνεπώς, εμείς πιστεύουμε στις προοπτικές της χώρας.

Ωστόσο, παρά τα όποια πλεονεκτήματα και τις ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας η επενδυτική δραστηριότητα παραμένει, κατά γενική ομολογία, χαμηλή. Κι αυτό γιατί έχουμε να διανύσουμε απόσταση για την εμπέδωση ενός σταθερού οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα δημιουργεί θέσεις εργασίες σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.

ΕΡ. Η εταιρεία Sunlight επενδύει συνεχώς σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων. Τι επενδύσεις έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και σε ποιους άξονες σχεδιάζει να επενδύσει τα επόμενα χρόνια;

ΑΠ. Η έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων με την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής παραμένει βασική στρατηγική προτεραιότητα για τη Sunlight, αφού αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος στο διεθνές περιβάλλον. Υπό αυτό το πρίσμα και συγκεκριμένα για την τεχνολογία λιθίου το ύψος των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης μέχρι σήμερα αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ με πλάνο περαιτέρω εντατικοποίησης στο μέλλον.

Πέρα από τις επενδύσεις μας σε νέες τεχνολογίες, τα επόμενα χρόνια προγραμματίζουμε και άλλες που στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και στην επέκταση των κύριων παραγωγικών μας μονάδων αλλά και των περιφερειακών μονάδων συναρμολόγησης της Sunlight.

Παράλληλα, θέλοντας να βρισκόμαστε ακόμα πιο κοντά στους πάνω από 500 πελάτες μας παγκοσμίως, στόχος μας είναι να επενδύσουμε και στην περαιτέρω ανάπτυξη της εφοδιαστικής μας αλυσίδας, με τη δημιουργία νέων hubs που θα εξυπηρετούν αγορές όπως π.χ. η Βόρεια Αμερική.

ΕΡ. Με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις της εταιρείας; Υπάρχουν σχέδια και για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο;

ΑΠ. Η Sunlight στο παρελθόν έχει εκδώσει εταιρικό ομόλογο 50 εκατ. ευρώ που διαπραγματεύεται στο ΧΑ, το οποίο έτυχε ευρείας ανταπόκρισης από το επενδυτικό κοινό, με την προσφορά να καλύπτεται 2,5 φορές.

Παράλληλα, η εταιρεία μας εξασφάλισε χρηματοδότηση της τάξεως των 12,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην πρώτη στήριξη βιομηχανικής επένδυσης που παρέχεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του επονομαζόμενου «Σχεδίου Juncker».

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν έμπρακτη αναγνώριση της αξιοπιστίας της Sunlight, αφού η στρατηγική και η αδιάκοπη αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας μας βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση στη επενδυτική κοινότητα.

Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους με τους πλέον συμφέροντες όρους. Στο πλαίσιο αυτό, όταν χρειαστεί θα αξιολογήσουμε και το Χρηματιστήριο ως ένα από αυτά.

ΕΡ. Η εταιρεία, μετά την καταστροφή που υπέστη από πυρκαγιά τον περυσινό Μάιο, ήδη έχει αποκαταστήσει την παραγωγική της ικανότητα στο εργοστάσιο της Ξάνθης. Τι στόχους θέτει πλέον η διοίκηση για το εργοστάσιο και ποιο είναι το όραμά της;

ΑΠ. Το όραμά μας από την πρώτη στιγμή του συμβάντος ήταν να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο μπαταριών στον κόσμο.

Στο τέλος του τρέχοντος εξαμήνου θα έχουμε αποκαταστήσει την παραγωγική δυναμικότητα στο εργοστάσιο της Ξάνθης, και θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως αυτό το όραμα έχει γίνει πραγματικότητα.

Θα έχουμε πλέον μία υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα με πολλαπλά πιστοποιημένες προδιαγραφές, στην οποία εφαρμόζονται παραγωγικές τεχνολογίες Industry 4.0, που δίνουν τη δυνατότητα για συλλογή, ανάλυση και αξιοποίηση ενός τεράστιου όγκου δεδομένων.

Η τρέχουσα παραγωγική δυναμικότητά μας της τάξεως των 2 εκατ. στοιχείων σε ετήσια βάση, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και μας καθιστά έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς βιομηχανικών μπαταριών στον κόσμο.

ΕΡ. Η νέα σειρά προϊόντων μπαταρίας λιθίου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη βιομηχανική παραγωγή της Sunlight. Τι προσδοκά η εταιρεία από αυτό το νέο επιχειρηματικό της βήμα;

ΑΠ. Με τη νέα, πρωτοποριακή σειρά «έξυπνων» μπαταριών λιθίου για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (EIVs), Li.ON FORCE, η Sunlight εισέρχεται σε μία νέα αγορά που καταγράφει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πρόκειται για μια αγορά συνολικού τζίρου τζίρου 7,3 δισ. Ευρώ που την επόμενη δεκαετία εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό άνω του 7%.

Κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία 12 χρόνων στην ανάπτυξη μπαταριών τεχνολογίας λιθίου για προηγμένες εφαρμογές, η Sunlight βρίσκεται μπροστά από τον ανταγωνισμό, διαθέτοντας στρατηγική τοποθέτηση που της επιτρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την αυξανόμενη ζήτηση για μπαταρίες λιθίου.

Οι νέες μπαταρίες λιθίου Li.ON έρχονται να συμπληρώσουν το ήδη υπάρχον χαρτοφυλάκιο μπαταριών μολύβδου που προσφέρει η Sunlight. Η νέα σειρά προϊόντων μας απευθύνεται σε πελάτες μεγάλης έντασης λειτουργίας, που επιθυμούν παράλληλα να μειώσουν το συνολικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

ΕΡ. Πως διαμορφώνεται τόσο η αγορά προϊόντων μπαταρίας που βασίζονται στην τεχνολογία των ιόντων λιθίου όσο και η αγορά των μπαταριών μολύβδου; Ποιες είναι οι προοπτικές των δύο αγορών στο μέλλον;

ΑΠ. Στην αγορά μπαταριών για βιομηχανικά οχήματα (παλετοφόρα, περονοφόρα, εκτός δρόμου ηλεκτροκίνητα οχήματα κτλ.) η οποία είναι και η κύρια αγορά δραστηριοποίησής μας, οι μπαταρίες τεχνολογίας λιθίου αποτελούν μία πολλά υποσχόμενη αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ. μέχρι το 2030.

Παράλληλα όμως, το ίδιο δυναμικά κινούνται και οι μπαταρίες μολύβδου που θα παραμείνουν η κυρίαρχη τεχνολογία στον κλάδο βιομηχανικών μπαταριών έλξης,. Σήμερα που μιλάμε οι μπαταρίες μολύβδου έχουν άνω του 95% μερίδιο αγοράς, αγγίζοντας τα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ έως το 2030 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3,3 δισ. ευρώ.

ΕΡ. Ποιες είναι οι αγορές στόχοι της Sunlight και με ποιες εταιρείες-κατασκευαστές υπάρχει συνεργασία για το άνοιγμα της ελληνικής εταιρείας παραγωγής μπαταριών στον κόσμο;

ΑΠ. Η Sunlight διοχετεύει στο εξωτερικό το σύνολο σχεδόν (98%) της παραγωγής της που γίνεται στο πρότυπο εργοστάσιό μας, στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, ενώ η ανακύκλωση του μολύβδου γίνεται στο 2ο μας εργοστάσιο στην Κομοτηνή, επιτυγχάνοντας κάθετη λειτουργία. Η εταιρεία μας εξυπηρετεί ήδη 500 πελάτες σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Για τα επόμενα χρόνια, στοχεύουμε στην περαιτέρω εξάπλωσή μας στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Για το σκοπό αυτό η Sunlight, μέσα από τη δραστηριότητά της έχει αναπτύξει και εκπαιδεύσει ένα ευρύ δίκτυο βιοτεχνιών στην ευρύτερη περιοχή των νομών Ξάνθης και Κομοτηνής, όπου έχουμε τις μονάδες μας, που μας προμηθεύουν με απαρτία πχ πλαστικό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζουμε θετικά, με πολλούς παράγοντες το γύρω οικοσύστημα. Μάλιστα με βάση την έρευνα που συνέταξε ο ΙΟΒΕ η θετική επίδραση της λειτουργίας μας αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ του νομού της Ξάνθης σε ότι αφορά στην οικονομία και πάνω από 8%, σε ότι αφορά την απασχόληση, επηρεάζοντας πάνω από 4.800 έμμεσες θέσεις εργασίας στους νομούς που δραστηριοποιούμαστε.