Η Intracom Defense Electronics (IDE), η ALTUS, η BARRACUDA και το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν στο πρόγραμμα OCEAN2020, το πιο σημαντικό πρόγραμμα που σχετίζεται με την πρώτη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα είναι πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της "Προπαρασκευαστικής Δράσης για την Αμυντική Έρευνα” και επιλέχθηκε για χρηματοδότηση ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία που διεξήγαγε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ).

Η ομάδα του προγράμματος OCEAN2020, της οποίας συντονιστής είναι η Ιταλική εταιρία Leonardo, αποτελείται από 42 εταίρους 15 Ευρωπαϊκών χωρών συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Άμυνας της Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Λιθουανίας και με την υποστήριξη των Υπουργείων Άμυνας της Σουηδίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασίλειου, Εσθονίας και Ολλανδίας.

Το πρόγραμμα OCEAN2020 είναι το πρώτο παράδειγμα ενός Πανευρωπαϊκού αμυντικού ερευνητικού προγράμματος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Προπαρασκευαστικής Δράσης. Στο πρόγραμμα θα συνεργαστούν διαφορετικού τύπου μη επανδρωμένες πλατφόρμες (αέρος, επιφανείας και υποβρύχιες) με κέντρα διοίκησης και ελέγχου διαφόρων ναυτικών μονάδων με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω δορυφόρων με κέντρα διοίκησης και ελέγχου που βρίσκονται στην ξηρά. Θα πραγματοποιηθούν δύο ασκήσεις επίδειξης στη Μεσόγειο και στη Βαλτική θάλασσα με αντικείμενο την θαλάσσια επιτήρηση και τις λειτουργίες νηοψίας. Οι ασκήσεις αυτές θα διεξαχθούν από Ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σκαφών επιφανείας και υποβρύχιων σκαφών.

Οι Έλληνες εταίροι αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην επιτυχία του προγράμματος OCEAN2020. Πιο συγκεκριμένα, η IDE σε συνεργασία με την BARRACUDA, ένα ελληνικό ναυπηγείο που ειδικεύεται στην κατασκευή φουσκωτών σκαφών, θα διαθέσει στο πρόγραμμα ένα μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας (USV) που θα χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες θαλάσσιας επιτήρησης και νηοψίες στην Μεσόγειο Θάλασσα. Η IDE είναι ακόμη υπεύθυνη για διάφορες εργασίες που σχετίζονται με την ανάλυση των προδιαγραφών των μη Επανδρωμένων Σκαφών Επιφανείας, με τις τεχνολογίες και την αρχιτεκτονική των επικοινωνιών που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα καθώς επίσης και με την ασφάλεια των επικοινωνιών (COMSEC) και των πληροφοριών (INFOSEC). Επιπλέον η ΙDE θα είναι το σημείο επαφής και ο συντονιστής του προγράμματος με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ALTUS συμμετέχει στο πρόγραμμα με εργασίες που σχετίζονται με την μοντελοποίηση και την προσομοίωση επιχειρησιακών σεναρίων καθώς και την ανάλυση και σχεδίαση εκπαιδευτικών μέσων, ενώ το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών συμμετέχει σε εργασίες που σχετίζονται με την μοντελοποίηση της ανάπτυξης στο πεδίο των μη επανδρωμένων πλατφορμών.