Αίτημα για την ένταξή της στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», αναμένεται να υποβάλει εντός του Νοεμβρίου η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Frontier συνολικού ύψους 6,3 δισ. ευρώ περίπου, που προωθεί η διοίκησή της.

Πρόκειται για την τέταρτη τράπεζα που αναμένεται να ενταχθεί στον «Ηρακλή», κλείνοντας ουσιαστικά τον κύκλο των εγγυήσεων που έχουν εγκριθεί έως σήμερα στο πλαίσιο του μηχανισμού.

Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώσει τις παρουσιάσεις του χαρτοφυλακίου στους οίκους που θα αναλάβουν την αξιολόγηση του Frοntier, το οποίο αποτελείται κατά κύριο λόγο από δάνεια που φέρουν υποθήκη σε ακίνητα, σε ποσοστό άνω του 90%. Στο χαρτοφυλάκιο η καθαρή λογιστική αξία του οποίου αναμένεται να φτάσει τα 6,3 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται 200.000 δάνεια 90.000 οφειλετών.

Το senior τμήμα των ομολογιών που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης και για το οποίο η τράπεζα, θα αιτηθεί την κρατική εγγύηση εκτιμάται ότι θα είναι κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στην προσέλκυση ικανού αριθμού επενδυτών. Να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη μεταξύ των τεσσάρων συστημικών που δεν συνδυάζει την τιτλοποίηση με την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας (μοντέλο hive down) και τη μεταφορά προσωπικού (μοντέλο carve out) σε ξεχωριστή ανεξάρτητη εταιρεία, όπως έχουν κάνει ήδη η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank και  δρομολογεί η Alpha Bank.

Το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) της τράπεζας αποτελείται κατά κύριο λόγο από στεγαστικά δάνεια, που σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου ανέρχονται σε 6,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 4,4 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και θα αποτελέσουν τον πυρήνα της τιτλοποίησης. Τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2,7 δισ. ευρώ, ενώ στο 1 δισ. ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια μικρών επιχειρήσεων και στα 600 εκατ. ευρώ είναι τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο NPEs διαμορφώθηκε στο τέλος του α΄ εξαμήνου στα 10,3 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος δείκτης στο 30,9%. Η ΕΤΕ έχει προχωρήσει σε αναστολές δανείων συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του α΄ εξαμήνου, από τα οποία το 1,5 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά, ενώ στα 2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι αναστολές δόσεων για τα επιχειρηματικά δάνεια. Μέσω της τιτλοποίησης η τράπεζα στοχεύει στη μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων κάτω από τα 5 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2021, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης NPE θα υποχωρήσει κοντά στο 15%. 

Η διοίκηση της Εθνικής έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα την πώληση τριών χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Mirror αξίας 1,2 δισ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο Symbol αξίας 900 εκατ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο Icon αξίας 1,6 δισ. ευρώ, ενώ βρίσκεται στην τελική φάση για το κλείσιμο άλλων δύο μικρότερων συναλλαγών και συγκεκριμένα του χαρτοφυλακίου Marina και του χαρτοφυλακίου Danube αξίας 300 και 200 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Πηγή: kathimerini.gr