Η ενίσχυση της ρευστότητας και της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης για το τρέχον έτος.

Στο επίκεντρο της ΔΕΗ η δυναμική διαχείριση της ρευστότητας και του χρέους το 2018, που καθιστά αναγκαίο να “τρέξει” το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της επιχείρησης, στον τομέα αυτό το 2018 πρέπει να είναι χρονιά ριζικής και αποφασιστικής στροφής, να χαρακτηρίζεται από μια δυναμική και με επιχειρηματικά κριτήρια διαχείριση της ρευστότητας και του χρέους.

Καταρχάς αναμένεται να επαναληφθεί και μάλιστα με βελτιωμένους όρους η πρόταση επαναγοράς των 150 εκατομμυρίων που έκανε η ΔΕΗ από το ομόλογο το οποίο λήγει τον Μάιο του 2019.

Επιπλέον, θα γίνουν μεγάλες συστηματικές προσπάθειες για την μείωση του λειτουργικού κόστους και την αναχρηματοδότηση των δανείων της επιχείρησης, κάτι που δρομολογείται για το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον Μ. Παναγιωτάκη, ενόψει της διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες για την αναχρηματοδότηση των δανείων της ΔΕΗ, θα αναληφθούν από πλευράς επιχείρησης συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες, όπως ανέφερε “και στον έλεγχό τους θα υποπέσουν αλλά και θα είναι υπό την διαρκή επιτήρησή τους για να δουν αν γίνονται πράξη αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε”. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαίο το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες, να “τρέξει” και όχι να μείνει στα χαρτιά. Οι στρατηγικές κατευθύνσεις στις οποίες στηρίζεται το νέο σχέδιο αφορούν ΔΕΗ ανταγωνιστική με ριζική αλλαγή του μίγματος παραγωγής υπέρ των ΑΠΕ με εξωστρέφεια, επέκταση σε άλλες αγορές και διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων. Παράλληλα θεωρείται καθοριστικής σημασίας η υλοποίηση των απαιτούμενων του επιχειρησιακού σχεδίου στους αναγκαίους εταιρικούς και λειτουργικούς μετασχηματισμούς και αναδιαρθρώσεις, καθώς και την ανάγκη όλες οι θυγατρικές του ομίλου να ενεργούν για τους κοινούς στόχους.
Στόχος της επιχείρησης είναι η αποκατάσταση και η διασφάλιση των αναγκαίων πηγών ρευστότητας και χρηματοδότησης της ΔΕΗ με προοπτική την δυνατότητα εξόδου στις αγορές το συντομότερο δυνατό.