Ισχυρή ήταν η εικόνα των ελληνικών εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών στο πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, με τα μεγέθη σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνούν και αυτά της «κανονικότητας» του 2019.

Η βελτίωση σε σχέση με το εξάμηνο του 2020, του μεγάλου lockdown και της βαθιάς διψήφιας ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ήταν άλλωστε αναμενόμενη χάρη στη χαλάρωση των περιορισμών και του σταδιακού «ανοίγματος» της οικονομίας το β΄ τρίμηνο, των πακέτων στήριξης τόσο από το δημοσιονομικό όσο και το νομισματικό μέτωπο και της εντυπωσιακής ανάκαμψης της οικονομίας από το σοκ της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι το αυξημένο κόστος πρώτων υλών επηρέασε τις επιδόσεις αρκετών εταιρειών. Ωστόσο η «νίκη», συνολικά, των εισηγμένων έναντι του 2019 είναι σημαντική, καθώς εκείνη τη χρονιά είχε καταγραφεί ρεκόρ δεκαετίας σε τζίρο και λειτουργικά κέρδη.

Εάν κανείς κοιτάξει τη συνολική και απόλυτη εικόνα των αποτελεσμάτων τριμήνου, σίγουρα θα καταλήξει στο ότι οι πρώτοι έξι μήνες του έτους δείχνουν πως ο αντίκτυπος της κρίσης COVID έχει αρχίσει να σβήνει. Ο συνολικός τζίρος σημείωσε αύξηση κατά 19% στα 30,22 δισ. ευρώ από 25,44 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2020, η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε κατά ένα εντυπωσιακό 82,4% στα 4,74 δισ. ευρώ από 2,06 δισ. ευρώ, ενώ οι ζημίες 114 εκατ. ευρώ του α΄ εξαμήνου του 2020 μετατράπηκαν σε κέρδη ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το σύνολο των 144 εισηγμένων (εκτός τραπεζών), σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε για την «Κ» το τμήμα Ανάλυσης της Depolas Investment Services.

DOC 2021100100

Συνολικά 102 εισηγμένες σημείωσαν κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες 42 κατέγραψαν ζημίες. Παράλληλα, 110 ήταν οι εταιρείες που βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σημειώνοντας είτε αύξηση κερδών είτε μείωση ζημιών, ενώ 34 εταιρείες «είδαν» επιδείνωση. Στις 34 ανέρχονται και οι εισηγμένες που μετέτρεψαν τις ζημίες του α΄ εξαμήνου του 2020 σε κέρδη (μετά φόρων) στο φετινό εξάμηνο και 35 εισηγμένες είχαν καθαρό θετικό ταμείο, δηλαδή τα ταμειακά τους διαθέσιμα ήταν μεγαλύτερα του συνολικού δανεισμού τους, οι εξής: Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Καρέλια, ΕΥΑΘ, Aegean, Alpha Αστικά Ακίνητα, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Interlife, Πλ. Κρήτης, Τεχν. Ολυμπιακή, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Πλαίσιο, Πλ. Θράκης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Mermeren, Entersoft, AS Company, ΓΕΚΕ, Profile, Flexopack, Epsilon Net, CNL Capital, Μουζάκης, Cairo Mezz, Alpha Trust, Alpha Trust Ανδρομέδα, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Vidavo, Βογιατζόγλου, Byte, Optronics, Real Consulting και Centric.

«Ένα καλό πρώτο εξάμηνο καταγράφουμε συνολικά για τις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το 74% να έχει θετικό πρόσημο στα έσοδα», όπως σημειώνει στην «Κ» ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, υπογραμμίζοντας και τη σημαντική βελτίωση που σημειώθηκε σε σχέση με τα προ πανδημίας μεγέθη. «Κατεβαίνοντας παρακάτω στις καταστάσεις εισοδημάτων των εισηγμένων βλέπουμε ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA ήταν αυξημένη κατά 82% στα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο γεγονός ότι το μέγεθος αυτό είναι μεγαλύτερο ακόμη και από εκείνο του α΄ εξαμήνου του 2019, κατά 17% περίπου».

Ωστόσο, ο αναλυτής αναφέρει ότι τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα λειτουργικά EBITDA έχουν επηρεαστεί από τις αυξημένες τιμές των μετάλλων και του πετρελαίου (αποθέματα). Στα ενδιαφέροντα στατιστικά, ο κ. Καυκάς τοποθετεί το ότι οι κερδοφόρες εισηγμένες με βάση τα EBITDA ήταν το 85% του συνόλου, ενώ βελτίωση εμφάνισε το 74% του συνόλου.

Πηγή:kathimerini.gr