Αισιόδοξος για την έξοδο από το μνημόνιο εμφανίστηκε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ενώ υποστήριξε ότι το μείζον δεν είναι η προληπτική γραμμή, αλλά η ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Για την ανάληψη της προεδρίας του ΣΕΒ ανέφερε ότι θα δώσει καθαρό σήμα στη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

 «Τα μνημόνια βοήθησαν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το κοινωνικό κόστος ήταν μεγάλο και πρέπει να αποκατασταθούν αδικίες», τόνισε.

Ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε «δεν είναι το μείζον η προληπτική γραμμή ή το buffer stop, αλλά η έξοδος να μην αναστείλει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Πρέπει να αναλάβουμε εμείς το δικό μας πρόγραμμα».

Παράλληλα υποστήριξε ότι ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις νοοτροπίες που μας έφεραν στην κρίση. «Να μην επιστρέψουμε στο κρατικοδίαιτο μοντέλο της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάγκη πολιτικής συναίνεσης

Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης: «Απαιτείται πολιτική σταθερότητα και συναίνεση. Αυτά κοιτάζει ένας επιχειρηματίας πριν κάνει μια επένδυση», τόνισε

Το νέο μοντέλο ΣΕΒ είναι ένα καθαρό σήμα για στήριξη της επιχειρηματικότητας

Για την ανάληψη της προεδρίας του ΣΕΒ τόνισε: «Μπορεί να έχουμε επιχειρηματικές επιτυχίες στο εξωτερικό, αλλά ξεκινήσαμε από την Ελλάδα. Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε κάτι στην πατρίδα μας. Βαζω τον εαυτό μου στην υπηρεσία του ΣΕΒ και της ελληνικής οικονομίας. Το νέο μοντέλο ΣΕΒ είναι ένα καθαρό σήμα στην αγορά στήριξης της επιχειρηματικότητας.

«Στη νέα δομή αναλαμβάνω πρόεδρος. Ο κ. Στασινόπουλος θα είναι πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας ο κ. Παπαλεξόπουλος αντιπρόεδρος. Πρόκειται για ένα καθαρό σήμα από τον ΣΕΒ στην αγορά για την επόμενη μέρα που προσβλέπουμε», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι στις προτεραιότητες του ΣΕΒ θα είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για νέα επένδυση στον Άγιο Νικόλαο, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Μπενρουμπή τόνισε ότι έχει ανάγκη η χώρα και το ηλεκτρικό σύστημα από τέτοια έργα. Ο Άγιος Νικόλαος μεταμορφώνεται σε ένα νέο ενεργειακό κέντρο, μια νέα Πτολεμαΐδα Κοζάνης, όχι με λιγνίτη αλλά με καθαρό καύσιμο, φυσικό αέριο. 

Εφιάλτης για την Ελλάδα, ενδεχόμενη κατάρρευση της ΔΕΗ

Απαντώντας σε ερώτηση για τη ΔΕΗ, είπε ότι «αν καταρρεύσει, πέσαμε όλοι», από την ενεργειακή αγορά και τη βιομηχανία ως τις τράπεζες. Η ΔΕΗ, σημείωσε, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει άλλο ρόλο, «δεν είμαστε πια στη δεκαετία του ’60», αλλά η κατάρρευσή της «θα είναι ο εφιάλτης της Ελλάδας».

Καλή η συγκυρία για συμφωνία στο Σκοπιανό

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό είπε η συγκυρία είναι πολύ καλή για συμφωνία και έκανε έκκληση στα κόμματα να κρατήσουν κοινή γραμμή.  «Η μόνη ακραιφνώς φιλική χώρα» προς την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. Επείγονται να τους υιοθετήσουμε. Ειδικά οι Σλαβομακεδόνες, κι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους κρατάμε απ’ έξω».

Αναφερόμενος στους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που έχει προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είναι «η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσα να φανταστώ».

Αν ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος, δεν μπορώ να φανταστώ πώς δεν θα κλιμακωθεί. Οι οικονομολόγοι, που διαφωνούν σε όλα, τόνισε, συμφωνούν σε ένα μόνο: ότι «το διεθνές εμπόριο είναι win-win για όλους».

ΕΔΩ διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το μεγάλο οικονομικό - επιχειρηματικό «ραντεβού» των Δελφών