Το σχέδιο πώλησης μετοχών που αντιστοιχούν στο 51% του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, και από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους, δηλαδή την Paneuropean (συμφερόντων Λάτση) και το Δημόσιο, φαίνεται ότι προκρίνεται, στην παρούσα φάση, προκειμένου να καλυφθούν τα 500 εκατ που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με εναλλακτικό πλάνο προχωρά η εξασφάλιση των προϋπολογισμένων 500 εκατ από την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, που τοποθετείται εντός του Ιουνίου.

Ουσιαστικά, εξετάζεται η Paneuropean που κατέχει ποσοστό 45,5% και το Δημόσιο που κατέχει το 35,5%, να διαθέσουν ένα κοινό ποσοστό μετοχών, συνολικού ύψους τουλάχιστον 51% του ομίλου σε νέο στρατηγικό επενδυτή στο πλαίσιο της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ομίλου.

Πρόκειται για το επικρατέστερο από τα τρία σενάρια που εξετάζει το ΥΠΕΝ για το συγκεκριμένο θέμα, όπως αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός, Γ. Σταθάκης με διαπαραταξιακή επιτροπή του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ).

Ως το λιγότερο επικρατέστερο σενάριο, σήμερα, είναι η πώληση των μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου, διαδικασία, που -σύμφωνα με το ΠΣΕΕΠ- θα είναι η λιγότερο “επικερδής”.

Το τρίτο σενάριο που αναφέρεται σε χαμηλότοκο ομολογιακό δάνειο, το οποίο θα καλύψει την οικονομική απαίτηση του προϋπολογισμού και θα αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου, στην ουσία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, σημειώνεται, καθώς εκτιμάται ότι προσαυξάνει, έστω και προσωρινά, το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με το Σωματείο έγινε αντιληπτό τελικά ότι ο μεγαλομέτοχος στα ΕΛΠΕ αποφάσισε να πουλήσει, ενώ εντύπωση προκάλεσε το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δήλωσε ο υπουργός ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της “αξιοποίησης”, θέτοντάς το τον Ιούνιο.

Από την πλευρά του το ΠΣΕΕΠ κατέστησε σαφή την απαρέγκλιτη στάση του ενάντια στο ξεπούλημα του συνόλου της ενέργειας στη χώρα, επισημαίνοντας ότι “κανένας σχεδιασμός αλλά και ‘κοινωνικός αυτοματισμός’ δεν πρόκειται να μας κάνει να παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή ελπίδας και παραγωγικής ανασυγκρότησης”. Οι εργαζόμενοι, καταλήγει το Σωματείο, θα υπερασπιστούν με κάθε μέσο, που διαθέτουν, τα ΕΛΠΕ και κατ’ επέκταση την περιουσία του ελληνικού λαού.