Νέο κάλεσμα στη βιομηχανία για συμμετοχή της στην λιγνιτική αποεπένδυση, τους όρους για να υπάρξουν κοινά σχήματα αξιοποίησης των μονάδων του Αμυνταίου, καθώς και την πολιτική στο τομέα των προσλήψεων και διευθετήσεων του προσωπικού υπό τις νέες συνθήκες, περιλάμβανε η σημερινή ενημέρωση του επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη στα κρίσιμα θέματα της τρέχουσας περιόδου.

Σχετικά με την διαδικασία της λιγνιτικής αποεπένδυσης ανέφερε ότι έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες, ενώ υπάρχουν και ένας-δύο εγχώριοι παίκτες, όπως είπε, και επανέφερε το κάλεσμά του στη βιομηχανία για εμπλοκή στο συγκεκριμένο εγχείρημα προκειμένου να διασφαλίσει ελεγχόμενο κόστος «καθώς η ΔΕΗ θα είναι τελείως διαφορετική στο μέλλον και δεν θα μπορεί να παράσχει πλέον τις σημερινές τιμές».

Θα συνεργαστούμε με όλους, επισήμανε και αναφέρθηκε στην βιομηχανία που μπορεί να εξασφαλίσει σε ορίζοντα 10ετίας χαμηλότερα κόστη για το ρεύμα της, αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα του εισαγόμενου φυσικού αερίου και την στοχαστικότητα των ΑΠΕ, ενώ και για τον ηλεκτροπαραγωγό μπορεί να είναι ελκυστική μια τέτοια συμμετοχή καθώς θα διαθέτει μια σταθερή πηγή ενέργειας με ελεγχόμενο κόστος μακροχρόνια, και εφόσον μπορεί να υπάρξει μια ελκυστική προσφορά που θα δουλεύει οικονομικότερα από ό,τι σήμερα τότε θα συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους. Επομένως, τόνισε «υπάρχει αντικειμενική βάση για να υπάρξει ενδιαφέρον».

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο όμιλος Μυτιληναίος δεν φτιάχνει νέα μονάδα αερίου για να τροφοδοτεί την ενεργοβόρο Αλουμίνιον, άρα θέλει από την ΔΕΗ φθηνό ρεύμα για την βιομηχανική του μονάδα.

Σημείωσε δε ότι μεγάλο ενδιαφέρον πρέπει να υπάρχει κυρίως από τις βιομηχανίες που έχουν αντιστάθμιση CO2, οι οποίες καταναλώνουν 5,5 τεραβατώρες. Αν προκύψει μια πολύ καλή τιμή ενδεχομένως, οι βιομηχανίες θα θέλουν να διασφαλιστούν με διασπορά κινδύνου, καθώς, όπως τόνισε «δεν θα υπάρχει πάντα η ΔΕΗ για να απορροφά όλους αυτούς του κινδύνους».

Τρεις προτάσεις για το Αμύνταιο

Το ίδιο ισχύει και για το Αμύνταιο, πρόσθεσε, υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνεται στον υπό δημιουργία εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. «Πιστεύουμε ότι χωράει το Αμύνταιο κυρίως για λόγους ενεργειακής ασφάλειας» σημείωσε και απεκάλυψε ότι στην ΔΕΗ έχουν κατατεθεί εγγράφως τρεις προτάσεις από τους ομίλους Μυτιληναίου, Κοπελούζου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για τη λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων.

Όπως ανέφερε η πρόταση Μυτιληναίου αφορά την καταβολή ποσού 110 εκατ. ευρώ, για την ανακαίνιση του Αμυνταίου και έναντι αυτού ζητείται η τροφοδοσία της Αλουμίνιον με ρεύμα έναντι τιμών που θα συμφωνηθούν. Όμως, συνέχισε, το Αμύνταιο αφορά μονάδες χαμηλής απόδοσης που με την αναβάθμιση θα είναι ακόμη πιο χαμηλή, δηλαδή δεν συμφέρει ως μονάδα που θα δίνει ενέργεια στο σύστημα, οπότε, όπως είπε, «το Αμύνταιο μπορεί να σταθεί μόνο μέσω διμερών συμβολαίων».

Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι 110 εκατ. είναι το αντίτιμο της κατανάλωσης ενός έτους με σημερινές τιμές για μια βιομηχανία, όπως η Αλουμίνιον.

Οι προτάσεις των Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ είναι παρόμοιες, σύμφωνα με τον Μ. Παναγιωτάκη καθώς προβλέπουν την σύσταση ανεξάρτητης εταιρείας στην οποία οι ίδιες οι εταιρείες θα είναι μέτοχοι.

Εμείς, πρόσθεσε, συζητάμε την λειτουργία του Αμυνταίου μέσω ανεξάρτητης εταιρείας και μιλάμε με όλους για τα πάντα. Ξεκαθάρισε δε ότι το Αμύνταιο είναι ανεξάρτητο από την αποεπένδυση, αν και «τρέχει» παράλληλα» και γι’ αυτό καλούμε σε σύμπραξη τους ενδιαφερόμενους, με τους οποίους συνεχίζονται οι συνομιλίες.

Οι σχεδιασμοί για το προσωπικό της ΔΕΗ

Για τους εργαζόμενους στις προς πώληση μονάδες ο Μ. Παναγιωτάκης έκανε λόγο για διευθέτηση σε τρία επίπεδα:

-Οι νεότεροι, κυρίως, εργαζόμενοι θα κατευθυνθούν στα νέα «σχήματα» που θα αποκτήσουν τις μονάδες.

-Ένα μέρος του προσωπικού θα απορροφηθεί από την ΔΕΗ.

-Θα δοθούν κίνητρα αποχώρησης (επιλογή εθελούσιας εξόδου) -κυρίως στους μεγαλύτερους ηλικιακά εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ότι δεν θα θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα και όλα τα μισθολογικά δικαιώματα θαείναι ίδια με τα αντίστοιχα της ΔΕΗ και διατηρηθούν για μια πενταετία.

Ο δε νόμος για την αποεπένδυση που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ και αναμένεται να είναι έτοιμος σε περίπου 15 ημέρες, θα προβλέπει τα κριτήρια για τους εργαζόμενους, ενώ θα υπάρξει και νομοθετική παρέμβαση για την άρση του άδικου συμψηφισμού της αποζημίωσης με το εφάπαξ που ισχύει σήμερα.

Αναφέρθηκε και στο θέμα γενικότερα των προσλήψεων στην ΔΕΗ με αφορμή την μεταφορά της στο υπερταμείο, κάνοντας λόγο για ευεργετικό θεσμό, υπό την έννοια ότι θα είναι πιο εύκολες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, κάτι που είναι πιο περίπλοκο με το σημερινό καθεστώς υπό τον πολιτικό προϊστάμενο -πάντα υπό διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Όπως τόνισε αναμένεται η μελέτη της McKinsey που δεν αφορά την αποεπένδυση αλλά την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, και θα περιλαμβάνει και την ανανέωση και ανασύνθεση το προσωπικού που σημαίνει αλλαγές σε συγκεκριμένους κλάδους για την ενίσχυση διαφόρων τομέων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι υπάρχει συζήτηση με την GeneralElectric ώστε να δημιουργηθεί κοινή εταιρεία με προσωπικό ιδιαίτερα εξειδικευμένου στην συντήρηση μονάδων και κυρίως στους αεροστρόβιλους.

Ληξιπρόθεσμα

Τέλος ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που ανέρχονται συνολικά σε 2,8 δις ευρώ. Ο ίδιος ανέλυσε το ποσό αυτό σε 500 εκατ που βρίσκονται σε διακανονισμό, σε 700 εκατ που χρωστούν 600.000 τελικοί πελάτες (ρολόγια που έχουν αλλάξει) και σε 1,6 δισ καταναλωτές (στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι τελικοί και η Υψηλή Τάση).