Θετικές είναι οι εξελίξεις στην πολύπαθη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, η συντονισμένη προσπάθεια των τελευταίων ημερών από το υπουργείο Οικονομίας και κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι θέμα ημερών να αποδώσουν καρπούς.

Η προσπάθεια αυτή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, γίνεται κάτω από δυο άξονες ιεράρχησης:

1.Ο πρώτος είναι να επιτευχθεί άμεσα η πώληση και παράλληλα η σταδιακή αποπληρωμή των παραγωγών αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για παραγωγή και για την τρέχουσα σεζόν.

2.Ο δεύτερος είναι να δοθεί μεσοπρόθεσμα οριστική λύση και διέξοδος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΕΒΖ.

Το τρίπτυχο είναι "αποπληρωμή, επανασπορά, στρατηγική λύση". Για την επίτευξη αυτών των προτεραιοτήτων υπήρξε συντονισμός, μεγάλη κινητοποίηση και αθόρυβη δουλειά από την ΕΒΖ, η οποία πλέον έχει αρχίσει να κλείνει συμφωνίες με τους πελάτες της για την πώληση της ζάχαρης που έχει στις αποθήκες της, με τις συναλλαγές να αναμένεται να αρχίσουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Το εγχείρημα της εξεύρεσης συνολικής λύσης, μόνο εύκολο δεν είναι. Οι δυσκολίες είναι πολλές.

Μία από αυτές, που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν και η διεθνής πίεση τιμών που επέβαλλαν οι χώρες μεγάλης παραγωγής ζάχαρης όλο αυτό το διάστημα μέσω υπερπαραγωγής που δημιουργεί προβλήματα εμπορικής πολιτικής στους παραγωγούς μικρότερων ποσοτήτων. Παράλληλα με την υπερπαραγωγή και το πλεόνασμα ζάχαρης, η κατάργηση ποσοστώσεων από την ΕΕ και η αύξηση κατανάλωσης γλυκαντικών ουσιών είχαν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Μέσα σε αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση ήταν αναμενόμενο να έχουν όλες αυτές οι παράμετροι, οι δυσκολίες, άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά, καθώς η πτωτική τάση έκανε τους παραδοσιακούς και σταθερούς πελάτες της ΕΒΖ να μην προβαίνουν σε προμήθειες νωρίς, αλλά να καθυστερούν για να εκμεταλλευτούν καλύτερη τιμή με δεδομένη την πτώση τιμών σε διεθνές επίπεδο.

Έπειτα όμως από όλες τις ενέργειες που έγιναν, πλέον διαφαίνεται ότι θα ολοκληρωθούν συναλλαγές, ακόμη και εντός των αμέσως επόμενων ημερών τονίζουν οι ίδιες πηγές, με άμεση εισροή χρημάτων στο ταμείο της ΕΒΖ, οπότε και θα είναι δυνατή η σταδιακή αποπληρωμή των παραγωγών.

Οι προσπάθειες δεν περιορίζονται όμως μόνο στο άμεσο ζήτημα (πώληση ποσοτήτων, αποπληρωμή παραγωγών, φετινή παραγωγή), αλλά υπάρχει και η μεσοπρόθεσμη στόχευση. Πλέον η ΕΒΖ έχει εισέλθει σε στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας market test για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα τεθούν υπό αξιολόγηση οι γραπτές προτάσεις των τελικών ενδιαφερόμενων.

Ανακοινώσεις αναμένονται από την αρχή της εβδομάδας, μετά και τις σχετικές ενημερώσεις των παραγωγών και των άλλων εμπλεκόμενων.

Πηγή: news247.gr