Με σημερινή του ανακοίνωση, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει την επιτυχία της μείωσης ενοικίου 40% και για τον Ιούνιο, ωστόσο ξεκαθαρίζει την επέκτασή του για όλο το 2020.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με συνεχόμενη μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να επιτύχουμε την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%  και για τον μήνα Ιούνιο, σε συνδυασμό με μέτρα ελάφρυνσης για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, όπως από την πρώτη στιγμή ζητούσαμε.

Η μείωση του ενοικίου δίνει μια ανάσα στις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις, όμως όλα δείχνουν ότι εάν το μέτρο δεν επεκταθεί και για το υπόλοιπο του έτους, είναι βέβαιο ότι θα δούμε νέα λουκέτα γύρω μας.

Ο Ε.Σ.Α θα συνεχίσει να διεκδικεί τη νομοθέτηση της αναγκαίας αυτής επέκτασης έως το τέλος του 2020 και αν αυτό δεν γίνει εφικτό, θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο ώστε να συμπαρασταθεί  στις χιλιάδες επιχειρήσεις που δίνουν καθημερινά την μάχη της επιβίωσης. 

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών  (Α. 1135, ΦΕΚ Β 2219/10.6.20) σχετικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Ιούνιο, ισχύουν τα εξής :

  1. Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά το μήνα Ιούνιο, ήτοι επιχείρησης η οποία έχει ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20 Μαρτίου 2020 έναν από τους αναφερόμενους στο Παράρτημα, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή της οποίας τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά τις 20 Μαρτίου 2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο Παράρτημα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στο κύριο ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Ιούνιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. (Α΄ 68), όπως κυρώθηκε με άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α΄ 83).
  2. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.