Μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 10%, απολαμβάνουν κάθε χρόνο και μέσω των πωλήσεων των φυτών τους, οι καλλιεργητές, που εμπιστεύονται την παραγωγή τους στον Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Θεσσαλίας-Ηπείρου-Μακεδονίας και Νήσων που λειτουργεί από το 2012 σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων στο 17ο χλμ Θεσσαλονίκης-Αγίου Αθανασίου.

Για την επιτυχία του Συνεταιρισμού μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του, Γιώργος Σταμάτης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 27ης Agrotica, που ρίχνει αυλαία σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μέσος ετήσιος τζίρος της Ανθαγοράς, που ιδρύθηκε από 20 μέλη και πέντε εξωτερικούς συνεργάτες, διαμορφώνεται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ όπως είπε, το 15% αφορά σε εξαγωγές που γίνονται σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ο κ. Σταμάτης επισήμανε ότι τα προϊόντα των καλλιεργητών πωλούνται στην Ανθαγορά ανά ομοειδή προϊόντα και η πληρωμή των καλλιεργητών γίνεται σε διάστημα 30 ημερών, απο τη στιγμή που θα γίνει η εκκαθάριση -τέλος του μήνα- «και μείον του 10% που κρατά ο συνεταιρισμός για κάλυψη λειτουργικών του εξόδων και δημιουργία αποθεματικού για μελλοντικές επενδύσεις».

Απαντώντας για το επενδυτικό σχέδιο του συνεταιρισμού, ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι «αφορά την επόμενη διετία και είναι ύψους 200.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το επενδυτικό σχέδιο αφορά στη δημιουργία δύο επιπλέον στρεμμάτων κλειστού τύπου έκτασης στο χώρο όπου στεγάζεται η Ανθαγορά, και έτσι να διαμορφώνεται σε συνολικά 4.800 στρέμματα και να ενσωματωθεί μια νέα υπηρεσία, αυτή τη διάθεσης φαρμάκων, τέλος Μαρτίου».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού καταφέραμε να προσφέρουμε στους επαγγελματίες που μας επισκέπτονται τη μεγαλύτερη ποικιλία που μπορεί κάποιος να βρει στη Β. Ελλάδα και σε ενιαίο χώρο, θέλουμε να πετύχουμε και στο κομμάτι παροχής ολοκληρωμένων λύσεων επίσης σε όλα υα συναφή με το είδος αντικείμενα».

Τονίζεται ότι ο συνεταιρισμός δεν αγοράζει φυτά, απλώς τα πουλά, ενώ έχει πελατολόγιο που ξεπερνά τα 1.500 ΑΦΜ, όλων των εμπλεκομένων με τα άνθη και φυτά.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε ότι ο συνεταιρισμός προσφέρει «ασφάλεια στους παραγωγούς δίνοντάς του τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος παραγωγής, αλλά και να καθορίσουν οι ίδιοι τις τιμές».