Κλείνουν τα μαγαζιά πριν καν ανοίξουν: Αναστέλλεται η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, σύμφωνα με αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Καθολική αντίδραση από τους εμπορικούς συλλόγους, σε «αντάρτικο» προχωρούν οι έμποροι της Πάτρας - Αντιδρούν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο «γαλάζιος» βουλευτής της πόλης,Στράτος Σιμόπουλος. Σφοδρά πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ - Χαρίτσης: Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σοβαρό σχεδιασμό

 

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση αποτέλεσε απόλυτα δυσάρεστη έκπληξη για τον εμπορικό κόσμο των τριών περιοχών, που από την περασμένη Τρίτη ετοιμάζονταν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, κάνοντας παραγγελίες, επιστρατεύοντας υπαλλήλους κ.λπ, για να μάθουν αξημέρωτα σήμερα πως τελικά δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Σφοδρή αντίδραση από τους εμπορικούς συλλόγους Θεσσαλονίκης και Πάτρας, με τους εμπόρους της Αχαϊας να αποφασίζουν σε έκτακτη συνεδρίασή τους να ανοίξουν, χωρίς προσωπικό και χωρίς να εξυπηρετούν πελάτες, τα μαγαζιά τους τη Δευτέρα. Εξ οικείων πυρά κατά της κυβέρνησης από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα, τον «γαλάζιο» βουλευτή Στ. Σιμόπουλο. «Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σοβαρό σχεδιασμό» τονίζουν οι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ελεύθερες, ωστόσο, οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Ελεύθερες θα είναι, ωστόσο, οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, για τα Σαββατοκύριακα, καθώς στην απόφαση της Πολιτικής Προστασίας που δημοσιεύθηκε πριν λίγο αναφέρεται μόνο η αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις περιοχές αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις ξεκινούν από σήμερα πιλοτικά δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση (SMS 6) εκτός του δήμου κατοικίας με τη χρήση οχήματος, σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μία οικογένεια. 

Αλ. Χαρίτσης: Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σοβαρό σχεδιασμό

H αναστολή λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, πριν καν προλάβουν να ανοίξουν, μία μόλις μέρα μετά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την χώρα, είναι ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Χωρίς κανέναν σοβαρό σχεδιασμό, η κυβέρνηση πορεύεται αποκλειστικά και μόνο με όρους πρόσκαιρου επικοινωνιακού κόστους και οφέλους.

Τα επικίνδυνα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την κρίση στην οικονομία, εξαντλούν εντέλει τις αντοχές της ταλαιπωρημένης ελληνικής κοινωνίας.

​Αντιδρά στον αιφνιδιασμό και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Έκκληση προς όλους τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν τη στάση τους σε ό,τι αφορά την απόφαση που λήφθηκε για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5/4 στη Θεσσαλονίκη, απευθύνει με σημερινή του ανακοίνωση ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και μετά από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια».

Εξηγήσεις ζητά και ο «γαλάζιος» βουλευτής Θεσσαλονίκης

Nα δοθούν εξηγήσεις και να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης του κλάδου του λιανεμπορίου ζητά ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος από την κυβέρνηση.

«Χθες βράδυ η κυβέρνηση πήρε τη δύσκολη απόφαση αναστολής του ανοίγματος της Δευτέρας για το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, στην Αχαΐα και στην Κοζάνη. Ο εμπορικός κόσμος αντιδρά, έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός από το πολυήμερο lockdown και το κόστος για ένα «άνοιγμα» που δεν θα γίνει. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να κατανοήσει τι άλλαξε σε μια ημέρα και το «άνοιγμα» έγινε «αναστολή». Θεωρώ ότι οφείλεται μια εξήγηση στους εμπόρους, ενώ οι τελευταίοι πρέπει να αποφύγουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας», τονίζει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος.