Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς πάνω από τη μακροχρόνια τάση του κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον τριμηνιαίο δείκτη προβλέψεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που ανακοινώθηκε σήμερα.

Ο σύνθετος δείκτης, που δημοσιοποιείται από το τρίτο τρίμηνο του 2016, ανήλθε στις 102,3 μονάδες από τις 102,2 τον περασμένο Νοέμβριο.
Και οι επτά συνιστώσες του δείκτη ήταν θετικές εκτός του εμπορίου ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, που υποχώρησε στις 94,1 από τις 103,3 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο, υποδηλώνοντας ενδεχομένως μια εξασθένηση του καταναλωτικού κλίματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

«Η ανάπτυξη συνεχίζει να είναι υψηλότερη της μακροχρόνιας τάσης», δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος του Οργανισμού Κόλμαν Νι. «Η ανάκαμψη του 2017 φαίνεται να επεκτείνεται τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο του 2018», χάρη σε παράγοντες όπως οι ισχυρές παραγγελίες για εξαγωγές, οι ισχυρές αερομεταφορές και μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΕ έχει προβλέψει ότι η συνολική αύξηση στο παγκόσμιο εμπόριο αγαθών θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,4% και 4,4% φέτος, το πιθανότερο γύρω στο 3,2%, συγκριτικά με 3,6% που ήταν η εκτίμηση το 2017.

Αυτά τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, βασίστηκαν στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομική ανάπτυξη, οι οποίες έχουν έκτοτε αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας, στο 3,2% το 2017 και στο 3,3% το 2018. Ο ΠΟΕ θα επικαιροποιήσει τον Απρίλιο τις προβλέψεις του για το εμπόριο το 2018.

Οι εμπορικές διαμάχες και οι προστριβές στο διεθνές εμπόριο δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τη γενικότερη εικόνα του παγκόσμιου εμπορίου, δήλωσε ο Νι, καθώς τείνουν να επηρεάζουν έναν συγκεκριμένο κλάδο σε μια συγκεκριμένη χώρα και εάν υπάρξουν περιορισμοί σε μια πηγή αγαθών, οι εισαγωγείς πολύ απλά συνηθίζουν να στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές για τα ίδια προϊόντα.

Μια διαμάχη για μια σειρά θεμάτων θα μπορούσε και πάλι να δημιουργήσει αβεβαιότητα και να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά αυτό θα γίνει εμφανές στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης παρά άμεσα στα στατιστικά στοιχεία για το εμπόριο. «Οι εμπορικές προστριβές μεταξύ των χωρών μπορούν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Νι.