Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» αναδείχθηκε «Retailer της Χρονιάς», ενώ ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου FF Group, τιμήθηκε με τη διάκριση του «Retail Manager 2017», στη 16η τελετή απονομή της διοργάνωσης των Retail Business Awards, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα Retail Business Awards 2017 διοργανώθηκαν από τη Direction και το περιοδικό RetailBusiness και πραγματοποιήθηκαν, όπως κάθε χρονιά, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Αναλυτικά, στη 16η τελετή απονομής των Retail Business Awards δόθηκαν τα παρακάτω βραβεία:

- P.O.P Star: Wind (Διαδραστικές Οθόνες)
- Retail Franchisor: AB Bασιλόπουλος (ΑΒ Shop & Go)
- Retail Store Ένδυση - Υπόδηση: Ιntersport (The Mall Athens, Μαρούσι)
- Retail Store Eστίαση: ΒLE (Αγίας Σοφίας 19, Θεσσαλονίκη)
- Retail Coffee Store: Flocafé (Κυριαζή 40 & Κασσαβέτη, Πύργος Κηφισιάς)
- Retail Store Hλεκτρικά & Ηλεκτρονικά Είδη: Πλαίσιο (The Mall Athens, Μαρούσι)
- Retail Store Supermarket: AB Bασιλόπουλος (Μητροπόλεως 72, Αθήνα)
- Retailer Mobile App: Εθνική Τράπεζα (i-bank pass)
- E-Commerce Mobile App: Tράπεζα Πειραιώς (winbank mobile app)
- Ε-Retailer: Public
- Social Media Retail Strategy: Πλαίσιο (Σχολική Καμπάνια 2017 - Για μαθητές που φεύγουν μπροστά)
- Retail Campaign: ΑΒ Βασιλόπουλος - J. Walter Thompson Athens («Γιατί εδώ»)
- CSR Retail Strategy: Wind (Σίκινος)

Επιπλέον, Τιμητικό Βραβείο δόθηκε στον Διαμαντή Μασούτη, πρόεδρο και ιδρυτή της Διαμαντής Μασούτης, για την πολυετή και σημαντική συνεισφορά του στο ελληνικό λιανεμπόριο.

Προμηθευτές της Χρονιάς, βάσει της έρευνας που πραγματοποίησε για ακόμα μία φορά, αποκλειστικά για το περιοδικό RetailBusiness και την Direction Business Network το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναδείχθηκαν οι Johnson & Johnson Hellas Καταναλωτικά Προϊόντα (Non Food), Green Cola Hellas (Food & Drink), LG Electronics (Λευκές - Μαύρες Συσκευές) και Westnet Distribution (Τεχνολογία).

Στο χαιρετισμό του, ο εκδότης της Direction Business Network, Βαγγέλης Παπαλιός, σημείωσε πως «η επιτυχία και η μακροβιότητα των RetailBusiness Awards βασίζεται στη μοναδική και πάγια αρχή τους: Να στηρίζουμε και να τιμάμε τις αξίες και τους άριστους, όλους εσάς που οδηγείτε τον κλάδο μπροστά». Όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά τόνισε πως το λιανεμπόριο και η βιομηχανία "κινούνται" συνεχώς και τα χρόνια που έρχονται θα φέρουν νέες εξελίξεις. «Η αγορά ανακαλύπτει τους τρόπους να συμβαδίζει με τις διεθνείς εξελίξεις, τις νέες τάσεις και τις καινούριες τεχνολογίες» τόνισε.

Σημειώνεται, ότι φέτος οι νικητές αναδείχθηκαν μετά την αξιολόγηση και ψηφοφορία ευρύτατης επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν -για πρώτη φορά- εκπρόσωποι 18 θεσμικών φορέων της ελληνικής αγοράς (ΣΕΒΤ, IFES, ΕΣΒΕΠ, ΕΣΕΕ, GRECA, ΣΔΕ, Σύνδεσμος Franchise Ελλάδος, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΒ,ΙΕΛΚΑ, European Communication Institute, IAB Hellas, ΣΕΠΟΑ, ΕΔΕΕ, ΙΠΕ, ECR Hellas, ΕΙΜ και Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ), επικεφαλής εταιρειών μετρήσεων και ερευνών (GFK, ΙRI, Nielsen) και αναγνωρισμένοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου, με την KPMG να αποτελεί και φέτος τον Ελεγκτικό Φορέα της Διοργάνωσης.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί πως για ένατη συνεχή χρονιά η διοργάνωση των βραβείων ήταν ανθρακικά ουδέτερη. Πιο συγκεκριμένα, η Green Evolution υπολόγισε τις σχετικές εκπομπές, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο GreenHouse Gas Protocol. Αυτές τις αντιστάθμισε πλήρως, σύμφωνα με τους κανόνες του σχήματος πιστοποίησης CO₂ Neutral Seal, με δικαιώματα άνθρακα επαληθευμένα βάσει του προτύπου Verified Carbon Standard, εκδίδοντας και το σχετικό πιστοποιητικό.