Εδραιώνει σταθερά την θέση της στην κορυφή του εγχώριου οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων η Σκλαβενίτης.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για το 2020 ο Όμιλος Σκλαβενίτη είχε τζίρο 3,79 δις ευρώ καταγράφοντας άνοδο 15% σε σχέση με τα 3,3 δις ευρώ του 2019. Πρόκειται για νέο ιστορικό υψηλό για τον Όμιλο όπως και για την εταιρεία ΕΥΣ (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης) που έσπασε και αυτή τον φράγμα των 3 δις ευρώ το 2020 καταγράφοντας τζίρο 3,15 δις ευρώ (2,63 δις ευρώ το 2019) και ανάπτυξη 19,66%.

Στην ανοδική πορεία που κατέγραψε για ακόμη μια χρονιά ο Όμιλος σίγουρα συνέβαλλαν η εμπιστοσύνη και η παραδοσιακή πιστότητα των καταναλωτών της Σκλαβενίτης, η στρατηγική ανταγωνιστικών τιμών αλλά και το αρκετά μεγάλό δίκτυο της , που πλέον αριθμεί 426 καταστήματα πανελλαδικά καθώς και ισχυρό δίκτυο hyper markets, που κέρδισαν την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού στην περίοδο της πανδημίας, που ως φαινόμενο και η ίδια οδήγησε σε άνοδο της ζήτησης για βασικά αγαθά

Επιστροφή στην κερδοφορία

Σε επίπεδο ομίλου τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 996 εκατ. ευρώ σε αυξημένα κατά 19,3% ενώ τόσο η εταιρεία όσο και ο Όμιλος κατόρθωσαν να αφήσουν πίσω τους τις ζημιές που κατέγραψαν τις τρεις προηγούμενες χρονιές λόγω των βαρών από την συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος. Ο Όμιλος είχε κέρδη προ φόρων (συγκρίσιμα) 60,3 εκατ. ευρώ όταν το 2019 είχε καταγράψει ζημιές 6,8 εκατ. ευρώ . Τα δε Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων ξεπέρασαν τα 263,1 εκατ. ευρώ σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τα 174,4 εκατ. ευρώ του 2019.

Τα κέρδη μετά φόρων της εταιρείας (ΕΥΣ) ήταν 60,95 εκατ. ευρώ όταν το 2019 γνώρισε ζημιές της τάξεως των 10,74 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 53,4 εκατ. ευρώ (ζημιές €1,1 εκατ. το 2019). Τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων αυξήθηκαν στα σε 226,4 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τα 151,3 εκατ. το 2019)

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ την περίοδο 2017-2020

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, το επίτευγμα της επιστροφής στην κερδοφορία αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη πως η επένδυση στην Μαρινόπουλος έχει ωριμάσει και ο Όμιλος κερδίζει το στοίχημα, έχοντας θέσει τα θεμέλια για περαιτέρω υγιή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Βασικές παράμετροι της προσπάθειας αυτής είναι οι επενδύσεις που υλοποιεί σταθερά όλο αυτό το διάστημα η Σκλαβενίτης, η οποία την περιοδο 2017-2020 επένδυσε συνολικά 200 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν την ανακαίνιση περισσοτέρων από 300 καταστημάτων, την δημιουργία νέων τμημάτων στο δίκτυο Hypermarkets (παιδότοποι, εστιατόρια κλπ) αλλά και την προσθήκη και 5 νέων σημείων στο δίκτυο. Επίσης αφορούν την ψηφιακή στροφή που έχει πραγματοποιήσει η Σκλαβενίτης η οποία έχει κάνει την είσοδο της στο ηλεκτρονικό εμπόριο με το Sklavenitis.gr προχωρώντας σε μεθοδικές κινήσεις ενίσχυσης της παρουσίας της στο e-commerce. Συγκεκριμένα έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη νέου Κέντρου Διανομής Παραγγελιών στην Πέτρου Ράλλη καθώς και στην ανακαίνιση του υπάρχοντος στον Γέρακα, που απέκτησε μετά την εξαγορά της caremarket. Παράλληλα, το Sklavenitis.gr επεκτείνεται σταθερά και, μάλιστα, από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου εξυπηρετεί και την πόλη της Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλες περιοχές αναμένεται να προστεθούν άμεσα ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η είσοδος στην αγορά της Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος του 2021. Τέλος αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην ενοποίηση βασικών συστημάτων μέσω εγκατάστασης και λειτουργίας ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος SAP ERP.

6000 νέες θέσεις εργασίας, 2500 προσλήψεις το 2020

Παράλληλα συνεχίζει να στέκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων της, με την διοίκηση να αναγνωρίζει την συμβολή τους στην θετική πορεία του Ομίλου. Από το 2017 έως το 2020, η Σκλαβενίτης πρόσθεσε 6.000 νέους εργαζομένους στου δυναμικό της αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στους 27.000. Επίσης το 20200 προχώρησε σε 2.500 Εργαζομένους και επενδύοντας στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Παράλληλα, πρόσφατα θέσπισε νέα Πολιτική Αποδοχών & Παροχών με αυξήσεις αποδοχών και παροχές που συνολικά υπερβαίνουν τα 15,7εκ. ευρώ. Αναλυτικότερα προχώρησε σε σύναψη νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης για το διάστημα 2021-2023, με συνολικά ωφελούμενους πάνω από 24.000 Εργαζόμενους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 90% των ανθρώπων της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία, με την κίνηση αυτή η διοίκηση της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ επιβραβεύει έμπρακτα τους εργαζομένους της για τη συμβολή τους στη θετική πορεία της επιχείρησης από το 2017 μέχρι σήμερα, καθώς θεωρεί πως σε καμία περίπτωση αυτή η πορεία δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τους 27.000 ανθρώπους του Ομίλου.

Θετικό και το 2021, νέες κινήσεις ανάπτυξης

Πολύ σημαντικό είναι πως και φέτος η Σκλαβενίτης καταγράφει θετικό ρυθμό ανάπτυξης παρά τις σημαντικές προκλήσεις που καταγράφονται λόγω των ανατιμήσεων σε μεταφορικά/logistics κόστος ενέργειας αλλά και των πιέσεων που συνεχίζει να ασκεί η υγειονομική κρίση της πανδημίας. Αν και πολλά βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν αυξήσει τις τιμές, πηγές κοντά στην εταιρεία αναφέρουν πως η Σκλαβενίτης καταβάλλει σημαντική προσπάθεια να απορροφά μέρος των ανατιμήσεων και κατορθώνει να εξακολουθεί να διαθέτει χαμηλές τιμές σε όλες τις προιοντικές κατηγορίες.

Παράλληλα, συνεχίζει να προχωρά σε μεθοδικές και στρατηγικές κινήσεις ανάπτυξης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται για την φετινή χρονιά ανακαίνιση 25 ακόμη Καταστημάτων, η δημιουργία 7 νέων και όπως σημειώθηκε η ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Καταστήματος και σε άλλες περιοχές εκτός της Αττικής.

Πηγή:businessnews.gr