Νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα επαναπροσδιορίζει το θέμα της αξιοποίησης των πόρων από τα λιμενικά ταμεία, εξετάζει το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα νέο ενιαίο θεσμικό όργανο που θα αξιοποιεί καλύτερα τους πόρους και υπογράμμισε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, με άλλα λιμάνια να είναι κρατικά, άλλα δημοτικά ή διαδημοτικά, και τίποτα να μη γίνεται.

Ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο και για «250 ορφανά λιμάνια» για τα οποία -όπως είπε- ήταν ασαφές ποιος έχει τις αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

«Το αρμόδιο όργανο έγκρισης των μελετών των λιμανιών δεν είχε εκπρόσωπο από τους πλοιάρχους. Η Σαντορίνη, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, εδώ και επτά χρόνια δεν έχει λιμάνι. Έχουμε καταγράψει 250 λιμάνια που ανήκουν στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρέπει να υπάρξει σωστή αξιοποίησή τους και να μη γίνεται εκμετάλλευση. Με τη συμφωνία, που πετύχαμε με τους θεσμούς, πλέον η αξιοποίηση των λιμανιών θα γίνει με παραχωρήσεις και όχι με πλήρη ιδιωτικοποίηση. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Παρουσιάζοντας τις εκθέσεις της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για το 2016 και το 2017, η διευθύντρια της Υπηρεσίας, Βασιλική Ξυπνητού, έκανε λόγο για σημαντικό έργο, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ενίσχυσης της Υπηρεσίας με προσωπικό για να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο της. Ιδιαίτερη, εξάλλου, αναφορά έκανε στην εξιχνίαση δύο σημαντικών υποθέσεων, που κατάφερε να φέρει σε πέρας η Υπηρεσία. Η μία αφορούσε την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης για τη λαθρομετανάστευση και η δεύτερη, την παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων στα λιμάνια της βόρειας Ελλάδος, με τη σύλληψη 16 ατόμων. «Εντοπίστηκαν 371.000 λαθραία τσιγάρα, που αναλογούν σε 1,4 εκατ. ευρώ διαφυγόντα κέρδη» είπε. Ανέφερε επίσης περίπτωση καταγγελίας για ανασφάλιστη εργασία στα ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου από την έρευνα της Υπηρεσίας προέκυψε ζημία της τάξεως των συνολικά 100.000 ευρώ.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις από τους ελέγχους που διενήργησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, διαπιστώθηκε ότι μεγάλο ποσοστό (φθάνει το 17,5%) στελεχών του Λιμενικού Σώματος, κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, λόγω μη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Ειδικότερα, για το έτος 2017 η Υπηρεσία:

  • Διεκπεραίωσε 148 εισαγγελικές παραγγελίες για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης.
  • Έγινε αποδέκτης 140 καταγγελιών - πληροφοριών.
  • Ολοκλήρωσε τη διερεύνηση 72 υποθέσεων κατόπιν καταγγελιών και πληροφοριών, που περιείχαν τα στοιχεία εκείνα για ενδεχόμενη τέλεση εγκλημάτων διαφθοράς, τις οποίες διαβίβασε στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
  • Ενημέρωσε τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για τις περιπτώσεις υπόχρεων στελεχών του Λιμενικού Σώματος και πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Ναυτιλίας, που παρέλειψαν να υποβάλουν δηώσεις περιουσιακής κατάστασης τα έτη 2014-2015.
  • Ολοκλήρωσε τη σύνταξη 68 εκθέσεων «πόθεν έσχες» που αφορούσαν προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.
  • Πραγματοποίησε 50 αποστολές - επιχειρήσεις για προληπτικό έλεγχο.
  • Διεκπεραίωσε, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, 66 προκαταρκτικές εξετάσεις, 39 συμπληρώσεις προκαταρκτικών εξετάσεων, 43 προανακρίσεις, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη 17 εισαγγελικές παραγγελίες.

Με βάσει το περιεχόμενο των δικογραφιών, οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν από την Υπηρεσία, προς διαπίστωση τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων του Ποινικού Κώδικα, αφορούσαν τα αδικήματα: Μη υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» (48%), ανακριβείς δηλώσεις (35%), λοιπά αδικήματα (17%) μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Από τα αδικήματα, τα οποία διερευνήθηκαν στο πλαίσιο προκαταρκτικών εξετάσεων, 38 περιπτώσεις αφορούσαν παράβαση καθήκοντος, 15 διακρίβωση τυχόν αξιόποινων πράξεων, 13 ενεργητική δωροδοκία, 8 ψευδείς βεβαιώσεις, 7 νόθευση εγγράφου, 3 υπεξαίρεση, 6 παράλειψη υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», 3 απιστία στην υπηρεσία, 3 λαθρεμπορία, 3 διευκόλυνση λαθρομεταφοράς, 3 ψευδής καταμήνυση, 1 συκοφαντική δυσφήμηση, 1 πλαστογραφία, 2 κατάχρηση εξουσίας, 2 παραβάσεις αντιρατσιστικού νόμου, 2 νόθευση αποτελεσμάτων των εκλογών, 1 υποβολή ανακριβούς ή ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, 1 μη δηλωθείσα εργασία, 1 παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου, 1 πρόκληση σωματικής βλάβης, 1 νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική οργάνωση, 1 συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και 1 εκβίαση.
Το 2017 η υπηρεσία δέχθηκε 140 καταγγελίες από τις οποίες οι 27 ήταν τηλεφωνικές, οι 112 εγγράφως και μία έγινε αυτοπροσώπως.