Στην υπογραφή διακρατικών συμφωνιών αλλά και μνημονίων συνεργασίας και κατανόησης στον τομέα της Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Βιομηχανίας προέβη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με Ρωσία, Ιαπωνία και Κίνα στο περιθώριο της 30ης Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στο Λονδίνο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη διαχρονική σημασία της ναυτιλίας για τη χώρα μας, στη σημασία του ρυθμιστικού ρόλου του ΙΜΟ στους τομείς της ασφάλειας, της ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αποδίδοντας έμφαση στην αναγκαιότητα υιοθέτησης την προσεχή άνοιξη μιας φιλόδοξης αρχικής στρατηγικής του διεθνούς οργανισμού για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία.

Υποστήριξε την προώθηση του προτεινομένου προϋπολογισμού του Οργανισμού καθώς και τον μελλοντικό 5ετή στρατηγικό σχεδιασμό του.
Στο περιθώριο των εργασιών της συνέλευσης, o υπουργός πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του σημαντικών ναυτιλιακών χωρών.

Ειδικότερα, ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας Maxim Sokolov, τον αρμόδιο για τη Ναυτιλία υφυπουργό του υπουργείου Γαιών, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού της Ιαπωνίας Hiroshi Narahira και τον αρμόδιο για τη Ναυτιλία Υφυπουργό της Κίνας He Jianzhong.

Στο πλαίσιο της συνάντησης του κ. Κουρουμπλή με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Sokolov, υπογράφηκαν παρουσία του γενικού γραμματέα του ΙΜΟ Ki Tack Lim διακρατικές συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης των αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, οι οποίες θα παράσχουν ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και εργασίας.

Επίσης, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις δυνατότητες εμβάθυνσης της εμπορικής τους συνεργασίας, με έμφαση στον ναυτιλιακό τομέα.

Παράλληλα, ο υπουργός είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει με τον Ιάπωνα ομόλογό του Hiroshi Narahira τη βούληση για ολοκλήρωση των διαδικασιών σύναψης του συμφωνηθέντος σε τεχνικό επίπεδο «μνημονίου κατανόησης στον τομέα της Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Βιομηχανίας», το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την εμβάθυνση της εμπορικής ναυτιλιακής συνεργασίας των δύο χωρών, καθόσον η συνεργασία στον ναυπηγικό τομέα αποτελεί σημαντικό υπόβαθρο των διμερών ναυτιλιακών σχέσεών τους. Σημειώνεται ότι κατά τα δύο προηγούμενα έτη, οι παραγγελίες νέων πλοίων ελληνικών συμφερόντων σε ιαπωνικά ναυπηγεία ανήλθαν συνολικά σε 69 χωρητικότητας 3.164.424 GT.

Στη συνάντηση του με τον υφυπουργό Θαλάσσιων και Χερσαίων Μεταφορών της Κίνας He Jianzhong, ο κ. Κουρουμπλής απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας μας με την Κίνα στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας και το ενδιαφέρον για την επέκταση της σε άλλους συναφούς τομείς ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, όπως στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Τέλος, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του θέματος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG), ενώ σημείωσαν με ικανοποίηση τη σημαντική αύξηση του όγκου των διακινούμενων από τον Πειραιά φορτίων κατόπιν της συνεργασίας του με την COSCO.