Τη στρατηγική επιλογή της χώρας του για την περαιτέρω προώθηση του ελληνικού ναυτιλιακού εξοπλισμού στα κορεατικά ναυπηγεία, επιβεβαίωσε ο πρέσβης της Νότιας Κορέας Soo-Suk Lim, σε συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον αρμόδιο υπουργό Φώτη Κουβέλη.

Τον πρέσβη συνόδευαν εκπρόσωποι του εμπορικού τομέα της πρεσβείας της Κορέας στην Ελλάδα, ενώ από πλευράς υπουργείου Ναυτιλίας συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δ. Τεμπονέρας και ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρ. Λαμπρίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο πρέσβης, αφού αρχικά συνεχάρη τον υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Κορέας στην πρόσφατη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018» αποδίδοντας έμφαση στο σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων που συμμετείχαν ως εκθέτες, καθώς και στην επιτυχή διοργάνωση του Ελληνο - Κορεατικού Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας (2018 Korean-Hellenic Maritime Cooperation Forum).

Επιβεβαίωσε, επίσης, την υφιστάμενη δομημένη συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό και ναυπηγικό τομέα, ενω αναφέρθηκε στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, ιδίως μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής μεταπτυχιακών σπουδαστών μεταξύ κορεατικών και ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Παράλληλα, επεσήμανε την υφιστάμενη εποικοδομητική συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα και την προτεραιότητα που αποδίδεται από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη ναυτιλία. Ολοκληρώνοντας, απηύθυνε πρόσκληση προς τον υπουργό για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης, σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ο κ. Κουβέλης επιβεβαίωσε την στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα που αποδίδεται στη διμερή συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ναυτιλίας και των ναυπηγήσεων, αποδίδοντας ταυτόχρονα έμφαση και στο καλό επίπεδο των υφιστάμενων διμερών ναυτιλιακών σχέσεων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), ως μέλη της Κατηγορίας «Α» του Συμβουλίου του ΙΜΟ.

Υπογράμμισε επίσης μεταξύ άλλων, τη βούληση για προώθηση του ελληνικού ναυτιλιακού εξοπλισμού στα κορεατικά ναυπηγεία, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την πορεία του μεσοπρόσθεσμου κορεατικού σχεδιασμού υποστήριξης της εγχώριας ναυτιλιακής και ναυπηγικής βιομηχανίας («Πενταετές Πρόγραμμα Αναζωογόνησης της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας της Δημοκρατίας της Κορέας»).

Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης επιβεβαίωσε την πρόθεση του για περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Ο υπουργός αποδεχόμενος την πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Δημοκρατία της Κορέας, ευχαρίστησε την κορεατική πλευρά για την ένταξη των ελληνικών κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού στις λίστες των προμηθευτών των κορεατικών ναυπηγείων, αποδίδοντας έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κορεατικής ναυπηγικής βιομηχανίας, μέσω του αυξανόμενου αριθμού παραγγελιών ελληνικών πλοίων.