Κάλεσμα στις εταιρείες κρουαζιέρας, να επενδύσουν σε δραστηριότητες στα ελληνικά λιμάνια, προκειμένου το προϊόν τους να γίνει πιο ελκυστικό για τους πελάτες τους, αλλά και να διευκολυνθούν τα πλοία τους, απηύθυνε ο Φώτης Κουβέλης.

O υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης άνοιξε τις εργασίες του 5ου Posidonia Sea Tourism Forum, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο 28-29 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Domotel Kastri.

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι οι εργασίες του συνεδρίου συμπίπτουν με ελπιδοφόρα μηνύματα ανάκαμψης της βιομηχανίας της κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο και είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, προκειμένου η χώρα μας να εδραιωθεί ως παγκόσμιος προορισμός.

Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών με τη μέθοδο των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων.

Πρόσθεσε ότι ο ενδιαφερόμενος για την κρουαζιέρα επενδυτής θα μπορεί να κάνει μία πολύ εξειδικευμένη και φροντισμένη επένδυση στη δραστηριότητα που τον ενδιαφέρει αποκλειστικά και την οποία θα αναλάβει με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό με βάση τη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

«Μια εταιρεία κρουαζιέρας που ενδιαφέρεται να συμπεριλάβει στους προορισμούς της κάποιο λιμάνι θα μπορεί να κάνει τις επενδύσεις που θέλει στο λιμάνι αυτό, ώστε να διευκολύνονται τα πλοία της και να είναι πιο ελκυστικό το πακέτο παροχών για τους επιβάτες της», δήλωσε.

Τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις», ωστόσο πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας τους επενδυτές να κάνουν έργα».

Υπογράμμισε ότι φέτος για πρώτη φορά, σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι πόροι που διατέθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση 94 νέων και 59 συνεχιζόμενων έργων αποκατάστασης ζημιών, βελτίωσης της λειτουργικότητας και αντιμετώπισης προβλημάτων ασφαλείας σε δεκάδες μικρά και μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας παράλληλα για την ανάπτυξη του γιότινγκ είπε ότι ο θαλάσσιος πλούτος της χώρας μας κατατάσσει αυτομάτως την Ελλάδα στους καλύτερους προορισμούς.

«Η φυσική ομορφιά των ελληνικών θαλασσών, η φιλοξενία των Ελλήνων, η ξεχωριστή ελληνική γαστρονομία και η ελληνική πολυνησία αποτελούν παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του γιότινγκ» τόνισε.

Δήλωσε επίσης ότι η πολιτική του υπουργείου Ναυτιλίας στο συγκεκριμένο τομέα στοχεύει να στηρίξει τον κλάδο για την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία του, αλλά και να τον διευκολύνει σχετικά με τα πάσης φύσεως γραφειοκρατικά θέματα.