Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πειραιά, η παρουσίαση του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», παρουσία εκπροσώπων του δήμου, της Περιφέρειας, αλλά και των στελεχών που συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου. Πρόκειται για το τελευταίο απόκτημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, που η δημιουργία αλλά και η λειτουργία του αποτελεί πρωτοβουλία του δήμου Πειραιά. Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα κέντρο, που προωθεί και υποστηρίζει την επιχειρηματική καινοτομία αποκλειστικά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Η υλοποίηση ιδεών σχετικά με την θαλάσσια οικονομία, που αξιοποιούν προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, αποτελεί την βασική λειτουργία του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab». Στο κέντρο καινοτομίας, θα απευθύνονται οι νέοι, εν δυνάμει επιχειρηματίες αλλά και οι φοιτητές, που αναζητούν τρόπους και μέσα για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, σχετικές με την θαλάσσια οικονομία.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σεμινάρια τεχνολογίας 3D printing, σεμινάρια ψηφιακής τεχνολογίας (αυτοματισμοί, εικονική πραγματικότητα κ.ά.), εξελιγμένος τεχνολογικά εξοπλισμός θα διατίθεται σε φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, ενώ βαρύτητα θα δοθεί στην υποστήριξη νέων επιχειρηματικών ιδεών. Μέσω ειδικών συνεδριών και σεμιναρίων, θα εντοπίζονται οι επιχειρηματικές ανάγκες, θα υπάρχει εκπαίδευση σε θέματα επιχειρηματικότητας, αλλά και εξατομικευμένες υπηρεσίες mentoring και coaching, δηλαδή θα παρέχονται επί της ουσίας συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Για το νέο απόκτημα του δήμου Πειραιά, μίλησε η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, η οποία τόνισε πως «το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας Για την Γαλάζια Ανάπτυξη διαθέτει την αιχμή της τεχνολογίας για χρήση από νεοφυείς επιχειρήσεις, νέους, σχολεία και φοιτητές. Πάνω απ' όλα επιθυμούμε την ανάπτυξη, η οποία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας», τόνισε σε δηλώσεις της η κα Αντωνάκου, διευκρινίζοντας πως και στο μέλλον, η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει τέτοιες δράσεις.

Το κέντρο χρηματοδοτείται και λειτουργεί τα δύο πρώτα χρόνια με πόρους της Περιφέρειας, και σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, «θέλουμε να το υποστηρίξουμε εκτός από τα 2 πρώτα χρόνια και τα επόμενα και με άλλα έργα, τα οποία θα έχουν διασύνδεση με το Κέντρο Καινοτομίας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος σε δηλώσεις του, καθώς όπως ανέφερε, «ο δήμος Πειραιά είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα, που έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Γαλάζια Οικονομία, για την οποία μάλιστα έχει βραβευθεί τα τελευταία χρόνια και έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις». Τόνισε μάλιστα, πως «το κέντρο αποτελεί μια καινοτομία για τη χώρα, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσίου ή αυτοδιοίκησης και αυτό, είναι σημαντικό».

Σε μια σύντομη παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε πως «αυτό που τόσα χρόνια ακούμε ως ελληνική πατέντα γίνεται πράξη στο 'γαλάζιο εργαστήριο' του Πειραιά. Ο καθένας μπορεί να κάνει πράξη μία καινοτόμο ιδέα, σε πολύ λιγότερο χρόνο και με καλύτερο αποτέλεσμα». Η λειτουργία, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, έχει πολλά θετικά στοιχεία, μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι μέσω του κέντρου, μπορούν να ξεκινήσουν να επιχειρούν, όχι μόνο οι νέοι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι. «Διότι η νεοφυής επιχείρηση δεν έχει ηλικιακό όριο», κατέληξε με νόημα ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π.

Κατά την σημερινή παρουσίαση πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του «Blue Lab», όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις αίθουσες όπου πραγματοποιούνται σεμινάρια και παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες στους συμμετέχοντες.