Τροπολογία με την οποία καλύπτεται η δαπάνη μισθοδοσίας του συνόλου των εργαζόμενων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, που εκτελούν προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, κατέθεσε η κυβέρνηση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Την επιπλέον χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας μέχρι τον Μάρτιο του 2020 για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ναυπήγησης των τεσσάρων υποβρυχίων και των δύο πυραυλάκατων, αντίστοιχα, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». Την τροπολογία υπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, καθώς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων η επιπρόσθετη χρηματοδότηση θα είναι ύψους 21,5 ευρώ, ενώ για το πρόγραμμα ναυπήγησης των πυραυλάκατων θα είναι 7,65 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις θα καταβληθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (Εθνικό Σκέλος).

Ο υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η ρύθμιση αυτή, διασφαλίζει κάποιον εργασιακό βίο και στην ουσία δίνει πίστωση χρόνου στην συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων ενόσω παράλληλα εξελίσσεται η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή που - όπως είπε - ευελπιστούμε ότι θα έρθει και θα διασφαλίσει στο απόλυτο πλέον την συνέχιση της λειτουργίας των δύο μεγάλων Ναυπηγείων της χώρας.

Κάλεσε μάλιστα την Βουλή να υπερψηφίσει την ρύθμιση αυτή, για τρεις λόγους:

- Ο πρώτος λόγος είναι ότι έχει έναν επείγοντα χαρακτήρα αφού στην ουσία διευθετεί μια επείγουσα κατάσταση, καθώς το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού έχει λήξει στις 31 Σεπτεμβρίου.

- Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και ως εκ τούτου υπάρχει μια σχετική συνάφεια με το παρόν νομοσχέδιο.

- Ο τρίτος λόγος είναι ότι για τις δύο αυτές διατάξεις υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αυξάνεται η πολεμική ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού άμεσα με την ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας κατέθεσε επίσης τροπολογία για την αλλαγή στην σύνθεση του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου έτσι ώστε -όπως είπε- να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και να δοθεί η δυνατότητα να αυξηθεί η επισκεψιμότητα για το ευρύ κοινό.