"Όταν μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη δεν μιλάμε για επανάσταση στην επιστήμη, μιλάμε για ένα ακόμα συστατικό που επιταχύνει τις εξελίξεις, μιλάμε στην σημερινή μορφή της τεχνητής νοημοσύνης, ότι ο κυρίαρχος μηχανισμός είναι η μηχανική μάθηση". Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων σήμερα από τα Τρίκαλα, ο Μιχάλης Μπλέτσας ερευνητής και διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ όπου και εργάζεται από το 1996, ο οποίος αποδέχθηκε πρόσκληση από τη γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ, και βρέθηκε στη, γενέτειρα του παππού του, για μια ομιλία ανοιχτή στο κοινό της πόλης.

 

Ο κ. Μπλέτσας μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων. Και συνέχισε:

"Εγώ δεν τη θεωρώ νοημοσύνη με την ανθρώπινη μορφή. Έχει πολλές εφαρμογές σε πολύ στενά πεδία. Είναι σίγουρα όμως εκτεταμένη νοημοσύνη για τον άνθρωπο, διότι πολλαπλασιάζει τις δυνατότητές μας".

Πάντως ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση στο αν η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά η θα βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, ή το αντίθετο, ο κ. Μπλέτσας σημείωσε, ότι αυτό είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα, λέγοντας πως προς το παρόν βοηθάει, για να εξηγήσει:

"Και ο λόγος που βοηθάει είναι ότι είμαστε ακόμα αρκετά νωρίς σε αυτή τη διαδικασία". Αναφερόμενος στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τόνισε πως αυτό είναι βαθιά και πολύ καλά αγκυρωμένο στο παρελθόν. Χρειάζεται , είπε ριζικές αλλαγές, καθώς αποτελεί για το μέλλον της χώρα μας τον πιο σημαντικό τομέα, και νομίζω, πρόσθεσε, πως πάσχει πάρα πολύ. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει πως γίνονται κινήσεις, όπως μάθαμε και από το παρελθόν, με καθαρά μικροπολιτικά κριτήρια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι δεν γίνεται ένα πανεπιστήμιο βαφτίζοντάς το. Πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν, επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Μπλέτσας, γιατί, όπως εξήγησε, όσο καθυστερούμε αυτές τις αλλαγές, όσο κοιτάζουμε προς τα πίσω τόσο πιο δύσκολες γίνονται.

Μιλώντας για τη χρήση όλων αυτών των νέων τεχνολογιών και στο αν απομακρυνόμαστε από ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης, ο Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, τόνισε πως δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης, τονίζοντας πως μπερδευόμαστε αυτή τη στιγμή για να εξηγήσει:

"Ο βομβαρδισμός της πληροφορίας προφανώς και δημιουργεί πολλές προκλήσεις για τα συστήματά μας, καθώς έχουμε θεσμούς οι οποίοι δεν έχουν συνηθίσει τη λειτουργία τους με τον καθένα να έχει και μια ντουντούκα στο στόμα του. Είχαμε άλλης μορφής φίλτρα , που ξαφνικά έχουν πέσει, έχουν χαθεί και δεν ξέρουμε πως θα χειριστούμε αυτή την κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό οργάνωσης της ανθρώπινης κοινωνίας. Ίσως σε κάποια πράγματα θα έπρεπε να απομακρυνθούμε λίγο. Απλά μας μπερδεύει η τεχνολογία , κατέληξε.

Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Τάκης Σαράντης, πρόεδρος της εταιρείας, ανέφερε πως η σημερινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερη αξία γιατί σχετίζεται με τη γνώση, για να εξηγήσει στη συνέχεια:

"Αποκτά όμως και ιδιαίτερη σημασία γιατί ομιλητής είναι ένας διακεκριμένος συμπατριώτης καθηγητής, που με την επιστημοσύνη του τιμά τον Ελληνισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο. Στη γνώση επενδύει και η δική μας επιχείρηση. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη του Ομίλου μας. Αυτή είναι που μας ανοίγει το δρόμο στην ποιότητα και στην καινοτομία. Αναπτύσσουμε την εταιρεία μας χωρίς εκπτώσεις σε θέματα αξιοκρατίας, δικαιοσύνης, αλλά και επιβράβευσης εκείνων που με την αξιοσύνη τους και την προσπάθεια που καταβάλουν μας δείχνουν ότι θέλουν να πάνε μπροστά.

Τα ίδια πιστεύουμε και για την πατρίδα μας. Θέλουμε μια Ελλάδα της δημιουργίας η οποία με γνώση και αξιοκρατία αλλά - το κυριότερο- με πολλή δουλειά, να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει".

Ο διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλης Σαράντης υποστήριξε, πως ανάπτυξη χωρίς τεχνολογία δεν πρόκειται να υπάρξει σε κανέναν παραγωγικό τομέα. Πόσο μάλλον για την ίδια μας την πατρίδα που ταλανίζεται ακόμα από ένα κρατικό, γραφειοκρατικό και κοστοβόρο μοντέλο διοίκησης, συμπλήρωσε επίσης.

Εμείς ως επιχείρηση είμαστε από τους πρώτους στην Ελλάδα που κάναμε ήδη επενδύσεις οι οποίες βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι τα συστήματα logistics στην Όλυμπος, ενώ ακολουθεί και η ΤΥΡΑΣ σε ένα περίπου χρόνο, κατέληξε ο ίδιος.