Στη δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Καινοτομίας Περιφέρειας Αττικής (ΚΕΚΠΑ), με στόχο την ενίσχυση των μηχανισμών και των επενδύσεων των ΜΜΕ στην έρευνα και την καινοτομία, προσανατολίζεται η Περιφέρεια Αττικής.

Για τη συγκεκριμένη δράση, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με συνολικό προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ, η Περιφέρεια απηύθυνε πρόσκληση προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής για την υποβολή σχετικής πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020.

Η δράση προβλέπει τριετή χρηματοδότηση του Κέντρου Καινοτομίας, το οποίο θα αναφέρεται σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Το Κέντρο Καινοτομίας θα ενισχύει τη διασύνδεση μεταξύ των δικτύων έρευνας και καινοτομίας, των επιχειρήσεων και των εκπαιδευτικών και ερευνητικών κέντρων της Περιφέρειας, καθώς και των υφιστάμενων clusters. Παράλληλα, θα υποστηρίζει με επαρκή τεκμηρίωση τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τα όργανα της Περιφέρειας Αττικής (περιφερειάρχη, Περιφερειακό Συμβούλιο, επιτροπές κ.ά.).

Επίσης, θα αναδεικνύει καλές πρακτικές, θα επεξεργάζεται προτάσεις και θα ενισχύει τη συμμετοχή του επιχειρηματικού ιστού στις υποδομές. Τέλος, το Κέντρο Καινοτομίας θα συνεργάζεται με το περιφερειακό οικοσύστημα καινοτομίας και τους σχετικούς φορείς παραγωγής, μεταφοράς και αξιοποίησης παραγωγικής γνώσης με ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς φορείς, προκειμένου να καλλιεργήσει τις συνέργειες, να δημιουργήσει οικονομίες συγκέντρωσης και να ενισχύσει την ευρύτερη διάχυση γνώσεων, πληροφοριών και τεχνογνωσίας.