Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή δεκάδων στελεχών από τον τραπεζικό χώρο και το χώρο των νέων τεχνολογιών, ολοκληρώθηκε στην αίθουσα του Μικρού Χρηματιστηρίου εκδήλωση με τίτλο «Η εποχή της ψηφιακής επανάστασης και της ψηφιοποίησης. Ευκαιρίες, κίνδυνοι και ελεγκτικές προκλήσεις».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ελέγχου Συστημάτων Πληροφορικής (ISACA) και το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας, με τη θεσμική υποστήριξη του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Χορηγός φιλοξενίας ήταν η Εθνική Τράπεζα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου στην κατάμεστη και ιστορική αίθουσα εκδηλώσεων του Μικρού Χρηματιστηρίου στο κέντρο της Αθήνας, κατά την οποία έγινε παρουσίαση των νέων τάσεων και των παραμέτρων της «ψηφιακής επανάστασης», καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη μεταβολή της συμπεριφοράς και στάσης των πελατών - πολιτών μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Κοινή αντίληψη των συμμετεχόντων αποτέλεσε η αναγκαιότητα ανάδειξης του κρίσιμου ρόλου της τεχνολογίας για την υιοθέτηση απλών διασφαλισμένων διαδικασιών που δεν ταλαιπωρούν το χρήστη, προκειμένου να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες του πελάτη – πολίτη και στη καθημερινή πραγματικότητα που αυτός βιώνει.

Ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), καθηγητής Νομικής Σχολής, Δημοσθένης Κασσαβέτης, θεσμικός υποστηρικτής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην ένταξη των θεμάτων ψηφιακής πολιτικής και νέων τεχνολογιών σε συγκεκριμένο τομέα δράσης του μεγαλύτερου διοικητικού ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας και στην ανάγκη συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα για την επιμόρφωση των επιθεωρητών – ελεγκτών.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του επαναφέροντας πρότασή του για την καθιέρωση, σε ετήσια βάση, ενός Φεστιβάλ Διαφάνειας υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, της δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, των σχολείων και των πανεπιστημίων της χώρας, ως βάση διαλόγου και προώθησης κοινών δράσεων. Πρότεινε μάλιστα, οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση να ενταχτούν στη δράση αυτή ως διακριτή θεματική ενότητα.

Ο Νίκος Χριστοδούλου, chief operations officer του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στις νέες ανάγκες που δημιουργούν νέες υπηρεσίες, νέες εταιρείες και νέους φορείς, στην αξία σχεδιασμού απλών διαδικασιών, ενώ, παρουσιάζοντας παραδείγματα από τον τραπεζικό χώρο, προσδιόρισε με έμφαση τη σημασία της έννοιας του χρόνου στην «ψηφιακή εποχή».

Την άποψη ότι η ψηφιακή επανάσταση ξεπέρασε τη βιομηχανική εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελέγχου Συστημάτων Πληροφορικής Παναγιώτης Δρούκας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και στην προώθηση της ψηφιακής σύγκλισης μέσα από τα όργανα και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από το Νίκο Δράκο, αναπληρωτή Διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας “DESI” (Digital Ecomony and Society Index), ο οποίος καταγράφει την πρόοδο που σημειώνουν τα κράτη μέλη ως προς την ψηφιοποίησή τους.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις των κρατών μελών της ΕΕ, όμως, όπως δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, «η σύσταση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μας οδηγεί ταχύτερα στην αξιοποίηση των προκλήσεων της ψηφιακής επανάστασης», παράμετρο στην οποία αποδίδεται, κατά τον ίδιο, το γεγονός ότι κατά το προηγούμενο έτος η πρόοδος της χώρας μας στο συγκεκριμένο τομέα προσέγγισε το μέσο όρο της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, σε μήνυμά του, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής ενός ενιαίου συστήματος ελέγχου στους ΟΤΑ που θα διασφαλίζει την ορθή και διαφανή λειτουργία τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κάλεσε τους συμμετέχοντες στο City Challenge crowd hackathon #smartcity2 που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουνίου έως τη 1η Ιουλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου νέοι άνθρωποι, μαθητές και προγραμματιστές καταθέτουν τις προτάσεις τους για εφαρμογές που λύνουν προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίζουν την τοπική και εθνική ανάπτυξη μέσω των νέων τεχνολογιών.

Επιπρόσθετα, τοποθετήθηκαν στο καίριο θέμα της αντιμετώπισης και αξιοποίησης των προκλήσεων και των ευκαιριών της ψηφιακής επανάστασης, o Παναγιώτης Παπαγιαννακόπουλος από την Ernst&Young, ο Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου από τον ΟΤΕ, ο Μιχάλης Σαμιωτάκης από της PwC και ο Θεόδωρος Στεργίου από την KPMG.

Ο Γιάννης Σελίμης, Επιθεωρητής - Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης, κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων στο κλείσιμο της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και στις συνέργειες μεταξύ των φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση ως μια στάση στη μεγάλη διαδρομή που χαράσσει η συνεργασία μεταξύ των συνδιοργανωτών.

Την εκδήλωση συντόνισε η Βέρρα Μαρμαλίδου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας.