Ο κλάδος με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, παγκοσμίως, παραμένει αυτός της τεχνολογίας. Apple, Alphabet, Microsoft, βρίσκονται στην κορυφή. Ακολουθούν ο χρηματοοικονομικός και ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών.

Η τεχνολογία διατηρεί το προβάδισμα έναντι του χρηματοοικονομικού κλάδου σε όρους κεφαλαιοποίησης για τρίτη συνεχή χρονιά, με τον τομέα των καταναλωτικών αγαθών να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Μάλιστα, η κορυφαία τριάδα του κόσμου –σε επίπεδο επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση- απαρτίζεται από εταιρείες τεχνολογίας: Apple, Alphabet, Microsoft. Όπως προκύπτει από την Global Top 100 κατάταξη της PwC, η εταιρεία τεχνολογίας Tencent καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και το Facebook την όγδοη, υποχωρώντας, πάντως, κατά δύο θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Από τις εταιρείες του «Global Top 100» η Amazon καταγράφει τις υψηλότερες αποδόσεις σε όρους απόλυτης αύξησης της κεφαλαιοποίησης, ενισχύοντας τη θέση της κατά 278 δισ. δολάρια ή 66% από το 2017. Ακολουθούν δύο κινεζικές εταιρείες: η Tencent, η οποία ενισχύθηκε κατά 224 δισ. δολάρια ή 82%, και η Alibaba που ενισχύθηκε κατά 201 δισ. δολάρια ή 75%. Τις τρεις επόμενες καλύτερες επιδόσεις σε απόλυτους όρους κατέγραψαν τρεις αμερικανικές εταιρείες: οι Microsoft, Alphabet και Apple.

Η Apple, παρότι καταλαμβάνει την έκτη θέση σε όρους απόλυτου ποσοστού αύξησης της αξίας, διατηρεί την κορυφαία θέση σε όρους κεφαλαιοποίησης για έβδομο συνεχές έτος. Ωστόσο, το προβάδισμά της έναντι της Alphabet, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, έχει μειωθεί κατά 25%, στα 132 δισ. δολάρια, από 175 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η Apple διένειμε περισσότερα μετρητά στους μετόχους της από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, καταβάλλοντας επιπλέον 31 δισ. δολάρια από μερίσματα και επαναγορές μετοχών το ημερολογιακό έτος 2017 (αφού είχε ήδη διανείμει 29 δισ. δολάρια το ημερολογιακό έτος 2016).

Επιδόσεις

Σύμφωνα με τα ευρήματα του «Global Top 100», η κεφαλαιοποίηση των 100 μεγαλύτερων εταιρειών διεθνώς έχει αυξηθεί κατά 15% που αντιστοιχεί σε 2,597 δισ. δολάρια συγκριτικά με τις 31 Μαρτίου 2017. Το 48% της αύξησης που σημειώθηκε πέρυσι προέρχεται από αμερικανικές εταιρείες και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, καθώς και στην ηγετική θέση που κατέχει η χώρα στον τεχνολογικό κλάδο. Από την άλλη, η Ευρώπη ενίσχυσε την κεφαλαιοποίησή της για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το μερίδιο αγοράς της να παραμένει αμετάβλητο.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δέχθηκαν σφοδρό πλήγμα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση πριν μία δεκαετία και έκτοτε η κεφαλαιοποίησή τους παρουσιάζει διακυμάνσεις. Παρ’ όλα αυτά, τον προηγούμενο χρόνο η Ευρώπη διατήρησε τους πρόσφατους ρυθμούς ανάκαμψης, με τον αριθμό των ευρωπαϊκών εταιρειών στο Global Top 100 να αυξάνεται από 22 σε 23, και τη συνολική κεφαλαιοποίηση να ενισχύεται στα 331 δισ. δολάρια. Παρά τη βελτίωση αυτή, η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2010, όταν στο Global Top 100 περιλαμβάνονταν 33 ευρωπαϊκές εταιρείες. Το μερίδιο αγοράς της βρίσκεται στο 17% το 2018 –αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2017– καταγράφοντας πτώση 27% έναντι του 2009.

Η Κίνα

Η κεφαλαιοποίηση των κινεζικών εταιρειών, που περιλαμβάνονται στο Global Top 100, εκτινάχθηκε κατά 57% σε σύγκριση με το 2017, ενώ ο αριθμός των εταιρειών από την Κίνα αυξήθηκε στις 12, από 10 την προηγούμενη χρονιά.

Το Hong Kong εκπροσωπείται στη λίστα με δύο επιπλέον εταιρείες, από μία που περιλαμβανόταν το 2017. Σε όρους απόλυτης αύξησης της κεφαλαιοποίησης, η Tencent καταγράφει την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των κινεζικών εταιρειών για δεύτερη συνεχή χρονιά, και τη δεύτερη υψηλότερη συνολικά μετά την Amazon, ενισχύοντας την αξία της κατά 82% στα 496 δισ. δολάρια. Η Alibaba καταγράφει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Κίνα και την τρίτη συνολικά, με την αξία της να αυξάνεται κατά 75% στα 470 δισ. δολάρια. Χάρη στις ισχυρές αυτές επιδόσεις, οι δύο εταιρείες αναρριχήθηκαν στο Top 10 σε όρους κεφαλαιοποίησης, με την Tencent να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και την Alibaba την έβδομη.

Η μελέτη
Στη μελέτη Global Top 100 αναλύονται οι 100 κορυφαίες εταιρείες διεθνώς σε όρους κεφαλαιοποίησης και πραγματοποιείται μια συγκριτική ανάλυση της λίστας σε ετήσιο επίπεδο.