Σε 33 αυξάνονται οι επίσημες ακαδημίες της Cisco για τις ψηφιακές δεξιότητες στην Ελλάδα (Cisco Networking Academies), καθώς στο δίκτυο προστίθενται οι δήμοι Αθηναίων και Τρικκαίων, που υπέγραψαν σήμερα σχετική συμφωνία εισδοχής μέλους (membership agreement) με την ευκαιρία της 83ης ΔΕΘ, ενώ πολύ σύντομα έπεται και ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησε, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο γενικός διευθυντής της εταιρείας για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, Αντώνης Τσιμπούκης.

Η ανακοίνωση έγινε παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, του γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ και των δημάρχων Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις -Αθήνα και Τρίκαλα- τα μαθήματα, που στόχο έχουν την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοτών, αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο. Για τον δήμο της Θεσσαλονίκης η αντίστοιχη διαδικασία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει επίσης πολύ σύντομα, όπως επισήμανε ο κ. Τσιμπούκης, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία δεν προσπαθεί να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει την εκπαίδευση που παίρνει κάποιος στο πανεπιστήμιο, αλλά στόχος είναι να δρα συμπληρωματικά, ώστε ο σπουδαστής να αποκτά επαρκή εμπειρία για να μπορεί να ενταχθεί απευθείας στην αγορά εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια, η αμερικανική εταιρεία, που -μαζί με τους συνεργάτες της- πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο της τάξης των 100 εκατ. δολ. στην Ελλάδα, είχε δημιουργήσει 30 ακαδημίες στη χώρα μας, που πλέον, με τις τρεις νέες σε Αθήνα, Τρίκαλα και σύντομα Θεσσαλονίκη, αυξάνονται σε 33. Από τις 30 ακαδημίες, με τους 50 πιστοποιημένους εκπαιδευτές, αποφοίτησαν μέχρι στιγμής με πιστοποίηση σε δεξιότητες τεχνολογιών δικτύων 10.250 άτομα, παίρνοντας τον δρόμο τους για την αγορά εργασίας.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Τσιμπούκης, η εταιρεία ετοιμάζεται να αυξήσει περαιτέρω την επένδυσή της στην Ελλάδα στο εκπαιδευτικό κομμάτι, καθώς το σχετικό πρόγραμμα σπουδών, που παρέχεται δωρεάν στις ακαδημίες από τη Cisco, πρόκειται σταδιακά να μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα. "Η επιμόρφωση που προσφέρουμε δεν είναι απαραίτητα πάνω σε τεχνολογίες της Cisco. Εκπαιδεύουμε για παράδειγμα πάνω στο Linux και σε σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού όπως η Python. Αυτή τη στιγμή έχουμε 2.000 εγγεγραμμένους στο (ελληνικό) πρόγραμμα, το οποίο έχει κοστίσει γύρω στα 10 εκατ. ευρώ. Θα αυξήσουμε την επένδυση μεταφράζοντάς το στα ελληνικά. Πιστεύουμε ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση, γιατί θα βοηθήσει όσους δεν έχουν ασχοληθεί με την πληροφορική είτε δεν ξέρουν καλά αγγλικά" υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Cisco Eλλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Ερωτηθείς πόσο έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα, κατά την εκτίμησή του, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, ο κ.Τσιμπούκης απάντησε: "Αν μιλάμε για τα χρόνια από την αρχή της οικονομικής κρίσης, σίγουρα οι επενδύσεις τεχνολογίας και πληροφορικής έχουν μειωθεί, όπως και σε πάρα πολλούς άλλους τομείς. Στη συνέχεια όμως και καθώς η εικόνα ξεκαθάριζε, οι ελληνικές εταιρίες μέσα από αναδιαρθρώσεις, μείωση σε κόστη και λειτουργική βελτιστοποίηση, κατάφεραν να συνεχίσουν να επενδύουν και να προχωρούν μπροστά. Με την εφαρμογή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών οι εταιρείες μπορούν πλέον να προβάλλουν, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο cloud και να τρέξουν συναλλαγές στο Ιντερνετ και έτσι κατάφεραν πολλές εταιρείες να παραμείνουν ανταγωνιστικές".

Ως προς τη συμμετοχή της CISCO στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, ο κ.Τσιμπούκης διευκρίνισε ότι αυτή επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς τομείς: εκπαίδευση-επιμόρφωση, υγεία και υλοποίηση πιλοτικών έργων σε έξυπνες πόλεις, τα λεγόμενα "smart cities".

«Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών "Networking Αcademy" παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας, δεδομένης της ανάγκης της αγοράς για τις σχετικές δεξιότητες, ενώ αναπτύσσουμε δράση στο εκπαιδευτικό κομμάτι και με επιμορφωτικά προγράμματα σε πανεπιστήμια και με την υλοποίηση του προγράμματος Incubator, στο πλαίσιο του οποίου εκπαιδεύουμε αποφοίτους πανεπιστημίων σε θέματα επιχειρηματικά και τεχνολογικά. Μάλιστα ήδη κάποιοι από αυτούς έχουν προσληφθεί. Μάλιστα, το πρόγραμμα αφορά και σε ευπαθείς ομάδες, όπως μετανάστες, πρόσφυγες, άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες μέχρι και κρατούμενους. Έχουμε κάνει σχετική προσπάθεια να το εισάγουμε στα ιδρύματα κράτησης, όπως έγινε στην Μ. Βρετανία το 1998» εξήγησε.

Θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα η εταιρεία; Και ποιος είναι ο ετήσιος τζίρος της στη χώρα; "Η Cisco στην Ελλάδα, αφότου πέρασε κάπως η αρχική κρίση, από το 2011 και μετά δηλαδή, έχει φτάσει στο σημείο να κάνουμε έναν τζίρο, εμείς και οι συνεργάτες μας, γύρω στα 100 εκατ. δολάρια. Δεν είναι το ποσό που είχαμε τις παλιές εποχές, υπάρχουν κάποια κενά στις επενδύσεις του δημοσίου τομέα, όμως περιμένουμε και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε και από εκεί κάποια έργα, που σύντομα θα εξελιχθούν στη χώρα" απάντησε το διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας.

Όπως ανέφερε η Έλενα Πρασσάκη, επικεφαλής του τμήματος Marketing και Επικοινωνίας της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, ποσοστό μεγαλύτερου του 63% των θέσεων εργασίας που απαιτούν δεξιότητες διεθνώς παραμένουν κενές, λόγω έλλειψης σχετικής κατάρτισης. Η ίδια διατύπωσε την εκτίμηση ότι το «χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων» θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς δισεκατομμύρια συσκευές συνεχώς συνδέονται στο Διαδίκτυο, απαιτώντας ακόμα υψηλότερα επίπεδα διαχείρισης τεράστιων όγκων δεδομένων και δυνατοτήτων σχεδιασμού και υλοποίησης, προκειμένου να υποστηριχθούν οι καινοτομίες σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας του ΙΤ.

Αποτέλεσμα του χάσματος δεξιοτήτων είναι να υπάρχουν σήμερα σε διεθνές επίπεδο περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνεργοι νέοι, λόγω ακριβώς της αιτίας αυτής, με το πρόβλημα να είναι οξύ και στην Ελλάδα. Το πρόβλημα αυτό επιχειρεί να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Cisco, Networking Academy (NetAcad), που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Cisco και έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους σπουδαστές με τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες εργασιακές απαιτήσεις, έχοντας εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πάνω από 7,8 εκατομμύρια σπουδαστές σε 180 χώρες. Για να συμβεί αυτό το δίκτυό της NetAcad περιλαμβάνει 10.400 συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα, 22.000 κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτές και πάνω από ένα εκατομμύριο ενεργούς σπουδαστές σήμερα.

Τα περισσότερο γνωστά μαθήματα του προγράμματος Cisco Networking Academy είναι τα CCNA, CCNP & CCNA Security, Networking Essentials, OS & IT Essentials. Διδάσκουν τον σχεδιασμό, εγκατάσταση και συντήρηση δικτύων. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι καταρτιζόμενοι οδηγούνται στις αντίστοιχες παγκοσμίως να αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις._