Εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος θα ανακοινωθούν τα συγκεκριμένα βήματα για το πότε θα αναπτυχθεί και θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Aνάπτυξης, Απόστολος Μακρυκώστας, στο πλαίσιο της σημερινής δημόσιας ακρόασης με θέμα "δέσμη μέτρων για το ευρωπαϊκό εταιρικό δίκαιο", που έγινε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

"Είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και στόχος είναι να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα, για να μπορούμε να ενταχθούμε και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή" είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μακρυκώστας αναφέρθηκε στα εννέα Κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας που λειτουργούν στην Ελλάδα, από τέσσερα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και ένα στην Πάτρα και τόνισε ότι "βρισκόμαστε σε συζητήσεις, σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, για την ανάπτυξη περισσοτέρων στον ελλαδικό χώρο, μεταξύ άλλων σε Στερεά Ελλάδα και Κρήτη". Ο κ. Μακρυκώστας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τέλος Σεπτεμβρίου θα έτοιμο το νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς και θα πάρει το δρόμο για την Βουλή.

Ως προς τη θέση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ο κ. Μακρυκώστας είπε: «Εμείς προσπαθούμε να εντάξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ό,τι μέσα έχουμε και τα προγράμματα που αναπτύσσουμε όπως "Ψηφιακό Βήμα" και "Ψηφιακό Άλμα" -προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ έκαστο- προκειμένου να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να μπορούν να ενταχθούν σε αυτό που λέμε "αλυσίδες αξίας". Είναι σημαντικό να υπάρξει ένας εκσυγχρονισμός σε θέματα κυρίως ηλεκτρονικοποίησης και ψηφιοποίησης και επίσης να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση μέσω συγκεκριμένων στοιχείων».

Ειδικότερα είπε ότι με τα δύο προαναφερόμενα προγράμματα, αλλά και με το "καινοτομώ- δημιουργώ", καλούνται οι επιχειρήσεις να ενσωματώσουν καινοτομικές πρωτοβουλίες και καινοτομία και να αναπτύξουν δεξιότητες.

Πάντως, ο ίδιος επισήμανε ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν πλέον κατανοήσει πλήρως ότι "εάν δεν αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους, τις διαδικασίες παραγωγής, εάν δεν ενσωματώσουν καινοτομία, δεν θα μπουν σε αλυσίδες αξίας και δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν".