Οι προκλήσεις της αδειοδότησης των κατά παραγγελία υπηρεσιών (VoD), της τηλεόρασης μέσω διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IPTV), των Over-the-Top (OTT) και των δορυφορικών οπτικοακουστικών υπηρεσιών στη νέα ψηφιακή εποχή, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε στην Αθήνα, το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο (μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης) σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης των οπτικοακουστικών υπηρεσιών). Δηλώσεις Κρέτσου και Μορώνη

Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος, σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ, χαρακτήρισε το γεγονός ως μια «σημαντική πρωτοβουλία». «Για πρώτη φορά το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για τα οπτικοακουστικά Μέσα βρίσκεται στην Αθήνα σε μια μεγάλη, ανοιχτή εκδήλωση με τη συνέργεια του ΕΣΡ και του υπουργείου ΨΗΠΤΕ» συνέχισε ο κ. Κρέτσος. «Τα θέματα και το διακύβευμα του συνεδρίου είναι πάρα πολύ σημαντικά: Αφορά το πώς οι ρυθμιστικές Αρχές θα μπορούν να αδειοδοτούν στο μέλλον πλατφόρμες επιγραμμικές και όλες τις σύγχρονες μορφές μετάδοσης οπτικοακουστικού περιεχομένου. Πρόκειται για μια βιομηχανία που συνεχώς αλλάζει, μετασχηματίζεται, διεθνοποιείται, και με μεγάλο δυναμισμό και εκτόπισμα στις μικρές ηλικίες» τόνισε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ.

Ο Λ. Κρέτσος είπε ότι «τα συμπεράσματα του συνεδρίου μας βοηθούν και εμάς να αρθρώσουμε καλύτερη πολιτική για το μέλλον. Είναι ένα δυναμικό τοπίο και η Ελλάδα θέλει να έχει ένα μερίδιο από μία συνεχώς διευρυνόμενη παγκόσμια οπτικοακουστική βιομηχανία. Έχει πλέον τα κίνητρα, έχει τις πολιτικές, τη βούληση, έχουν κλείσει παλιές εκκρεμότητες που προκαλούσαν μια αίσθηση αδικίας και μη ισονομίας απέναντι στους πολίτες και κοιτάμε μπροστά σε ένα πολύ δυναμικό πεδίο» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις νέες πλατφόρμες και τις νέες τεχνολογίες μετάδοσης, ο κ. Κρέτσος τις χαρακτήρισε ως «ένα σημαντικό ζήτημα σε εθνικό επίπεδο - και για λόγους ανάπτυξης αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του ‘'brand name'' της χώρας. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δαπανούν πάνω από το 60% του χρόνου τους μπροστά σε μία οθόνη, καταναλώνοντας συσκευές, software, και λειτουργικά συστήματα από μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν πολύ μεγάλη βάση -και αυτό μας αφορά ιδιαιτέρως γιατί είναι και το ζήτημα της γλώσσας. Πρέπει η ελληνική γλώσσα να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στις επιγραμμικές πλατφόρμες και στο διαδίκτυο και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας», τόνισε κλείνοντας ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ.

Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα, λέγοντας ότι ο χρόνος διεξαγωγής της ήταν ο κατάλληλος, «τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο -με την πρόσφατη αναθεώρηση της Οδηγίας για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες- όσο και σε εθνικό -με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου στον τομέα των οπτικοακουστικών στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι η σύγκλιση των μέσων ενημέρωσης και των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής έχει στην κυριολεξία μεταμορφώσει το τοπίο των οπτικοακουστικών υπηρεσιών με τους νέους τρόπους παραγωγής, διανομής του οπτικοακουστικού περιεχομένου, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, τις νέες απαιτήσεις και ανάγκες από τους πολίτες και με τη σύζευξη του κλάδου τηλεπικοινωνιών-ενημέρωσης-ψυχαγωγίας.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Λ. Κρέτσος είπε ότι στη χώρα μας «είχαμε την ανάγκη παρεμβάσεων με διφυή υπόσταση: κατ' αρχήν, παρεμβάσεων που ρυθμίζουν τον οπτικοακουστικό τομέα λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τεχνολογίες και τον παλμό των διεθνών ρυθμίσεων, και δεύτερον, παρεμβάσεων ικανών να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο και επιταχυντής για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου, τη βελτίωση των όρων απασχόλησης, την επίτευξη συνθηκών ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού, και τη βελτίωση της ικανότητας απορρόφησης της τεχνολογικής καινοτομίας».

«Ειδικά ο τηλεοπτικός τομέας στην Ελλάδα έχει υποφέρει από συσσωρευμένες παθογένειες, στρεβλώσεις και ανεπάρκειες ετών» συνέχισε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ προσθέτοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επέλθει πολλές και ουσιαστικές αλλαγές στο τηλεοπτικό οικοσύστημα της Ελλάδας.

Κλείνοντας ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε ότι η αξιοποίηση των ταλαντούχων Ευρωπαίων δημιουργών και η παραγωγή πρωτότυπου οπτικοακουστικού περιεχομένου με στόχο τη διανομή του στις ψηφιακές πλατφόρμες είναι μονόδρομος για την Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπίσει την ασύμμετρη απειλή των αμερικανικών και ασιατικών μεγαθηρίων του Διαδικτύου.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ροδόλφος Μορώνης, υπογραμμίζοντας και αυτός από την πλευρά του το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της σημερινής ημερίδας καθώς εντάσσεται «σε μια συζήτηση που έχει ανοίξει με την απάντηση που αναζητείται να αποτελεί ουσιαστικά επιλογή ανάμεσα στη Δημοκρατία και τις αγορές».

 Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε ότι το πεδίο αλλάζει με ρυθμούς που δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθούν από τον νομοθέτη (Βουλή, κανονιστικές Αρχές, ΕΕ) και επιβάλλεται να βρεθούν λύσεις για την προάσπιση της Δημοκρατίας, την προστασία της νεότητας, την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου κανείς δεν θα έχει πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα σε επιχειρηματικό επίπεδο. Να δημιουργήσουμε δηλαδή έναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας με κανόνες για όλους» τόνισε κλείνοντας.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν επαγγελματίες του τομέα οπτικοακουστικών μέσων και των ΜΜΕ, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε και σε τρία παραδείγματα (case studies): της Αυστρίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας.