Την έλλειψη ταλέντων και τον «πόλεμο» για την ανεύρεσή τους, κατονομάζουν οι ευρωπαϊκές οικογενειακές εταιρείες ως την κορυφαία πρόκληση, που αντιμετωπίζουν για το 2018.

Για την ακρίβεια, περισσότερες από μία στις δύο επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το 53%, θεωρεί την έλλειψη στελεχών με τις κατάλληλες δεξιότητες ως το κορυφαίο πρόβλημα για το τρέχον έτος. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό - διαχρονικά - βαίνει αυξανόμενο, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 διαμορφωνόταν στο 43%, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα - το 2016 - έφτανε το 37%.

 Ο «πόλεμος» για την προσέλκυση ταλέντων δεν αποτελεί απλά συγκυριακή ανησυχία για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά δείχνει να έχει και μελλοντική διάσταση. Κι αυτό, καθώς οι τρεις πρώτες προτεραιότητες των οικογενειακών εταιρειών για την επόμενη διετία είναι η βελτίωση της κερδοφορίας (49%), η αύξηση του κύκλου εργασιών (38%) και η προσέλκυση νέων ταλέντων (27%).

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει το ευρωπαϊκό βαρόμετρο για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, που δημοσιοποίησαν η KPMG και το European Family Business (EFB). Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, πάρα τις ανησυχίες τους, οι ευρωπαϊκές οικογενειακές επιχειρήσεις δηλώνουν - σε γενικές γραμμές - αισιόδοξες για το μέλλον τους, αν και βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αναπτύξουν ταχύτερα αντανακλαστικά ως προς την καινοτομία, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν, εξάλλου, ότι αξιοποιούν την προηγούμενη ανάπτυξη και επανεπενδύουν τα κέρδη στην επιχείρηση. Η πλειοψηφία (86%) επενδύει στην κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης, το 83% στην καινοτομία και την τεχνολογία και το 81% επενδύει σε προσλήψεις και εκπαίδευση. Επίσης, σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) σχεδιάζει να επεκτείνει και να διαφοροποιήσει τα προϊόντα του για να οδηγηθεί σε μελλοντική ανάπτυξη και περισσότερο από το ήμισυ (54%) σχεδιάζει να επεκταθεί σε νέες αγορές.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν, επίσης, ως κορυφαίο το ρόλο της τεχνολογίας. Μάλιστα, καθώς ενισχύεται διαρκώς ο ρόλος της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης, οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη αναγνωρίζουν την ανάγκη για νέες δεξιότητες και ικανότητες της ηγεσίας. Ως εκ τούτου, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σκέφτεται να προσλάβει έναν εξωτερικό (εκτός οικογένειας) διευθύνοντα σύμβουλο.

Αισιοδοξία

Το βαρόμετρο, στο οποίο συμμετείχαν 1.576 διευθυντικά στελέχη οικογενειακών επιχειρήσεων σε 26 χώρες στην Ευρώπη, δείχνει ότι το 73% των συμμετεχόντων αισθάνεται αισιόδοξο ή πολύ αισιόδοξο για τις οικονομικές προοπτικές της εταιρείας του τους επόμενους 12 μήνες. Στο μεταξύ, ένα ποσοστό 19,5% απαντά ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξο ούτε απαισιόδοξο, ενώ μόλις το 6% δηλώνει ότι έχει αρνητική ή πολύ αρνητική εκτίμηση για τις μελλοντικές προοπτικές.

ΠΗΓΗ: sepe.gr

http://www.sepe.gr

ΠΗΓΗ: sepe.gr