Το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» για το 2018 κέρδισε η Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα σε ειδική εκδήλωση στη Λισαβόνα παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη.

Για το βραβείο έθεσαν υποψηφιότητα συνολικά 80 ευρωπαϊκές πόλεις. Από αυτές στην τελική φάση, εκτός από την Αθήνα, προκρίθηκαν η Τουλούζη (Γαλλία), Αμβούργο (Γερμανία), η Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία) και το Άαρχους (Δανία), ωστόσο η ελληνική πρωτεύουσα ήταν αυτή που επικράτησε. Εκτός από την δόξα, η νικήτρια πόλη θα καρπωθεί και το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της όσον αφορά τις καινοτόμες λύσεις.

Αυτή η ευρωπαϊκή διοργάνωση απευθύνεται σε πόλεις που αξιοποιούν την καινοτομία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητά τους και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες, καθώς και σε πόλεις που συμβάλλουν στη δημιουργία δυναμικών καινοτόμων οικοσυστημάτων και συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων.

Η υποψηφιότητα του Δήμου Αθηναίων εστιάζει στη στρατηγική επιλογή της Αθήνας να αξιοποιήσει, με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό, καινοτόμες λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βιώνει μέσα στην πιο βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση.

Γ. Καμίνης: «Το βραβείο αυτό ανήκει σε όλους και κυρίως σε αυτούς που δούλεψαν για να ξεπεραστεί η κρίση»

«Δείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς μέσα από συνεργασίες, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και με σχέδιο για την πόλη» τόνισε σε αποκλειστική του δήλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για την ανακήρυξη της Αθήνας σε πρωτεύουσα καινοτομίας 2018.

Από τη Λισαβόνα όπου παρέστη στην ειδική εκδήλωση ανακήρυξης, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους, προπαντός σε εκείνους τους πολίτες της Αθήνας που δούλεψαν με τον δήμο για να ξεπεραστεί η κρίση και αφού το βραβείο δίνεται στην πρωτεύουσα ανήκει σε όλη την Ελλάδα».