Συμφωνία για την επέκταση παραμονής της έδρας του Οργανισμού ENISA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών) στην Ελλάδα υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού, Udo Helbrecht.

Παρόντες στην συνάντηση για την υπογραφή της συμφωνίας, που έλαβε χώρα στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ, ήταν ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού του ENISA, Paulo Empadinhas, ο νομικός σύμβουλος του ENISA, Ryan Aidan και ο προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Φάνης Αναγνωστόπουλος.

«Η νέα εποχή και η ψηφιακή επανάσταση φέρνει μεγάλες δυνατότητες και προκλήσεις. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα βρεθήκαμε εδώ για να υπογράψουμε τη συμφωνία επέκτασης της παραμονής της έδρας του ENISA στην Αθήνα», ανέφερε, μετά το πέρας της συμφωνίας, ο κ. Παππάς σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την ΕΡΤ.

«Είναι μία πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία και συγκυρία», συμπλήρωσε ευχαριστώντας όλα τα στελέχη του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, της ΓΓ Τηλεπικοινωνιών, του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και τον Udo Helbrecht προσωπικά, «για τη δουλειά που έχει γίνει για να προετοιμαστεί αυτή η συμφωνία». Επίσης, σημείωσε ότι όλοι είναι στο πλευρό του Οργανισμού για να διευκολύνουν τη δουλειά τους, όχι μόνο αναφορικά με την Ελλάδα αλλά συνολικά για την ΕΕ. Τέλος, χαρακτήρισε «ευτυχή σύμπτωση» την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας με τις ημέρες που πάει στη Βουλή η κύρωση της Οδηγίας για την Ασφάλεια των Δικτύων (Οδηγία NIS).

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του ENISA ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξή της στον Οργανισμό, σήμερα και τα περασμένα χρόνια, και πρόσθεσε ότι το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν θετικές συζητήσεις ενόψει της σημερινής συμφωνίας και του νέου Κανονισμό του ENISA. Ο κ. Helbrecht χαρακτήρισε τη συμφωνία ορόσημο για το μέλλον και την πιο εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, πάντα σε συνεργασία με την Ελλάδα.

Ο κ. Μαγκλάρας τόνισε ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών είναι από τους πλέον σημαντικούς Οργανισμούς της Ένωσης και σήμερα είμαστε ευτυχείς που όχι μόνο καταφέραμε να κρατήσουμε την έδρα του Οργανισμού στην Ελλάδα αλλά και να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον ρόλο του. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς για τη συνεργασία μας τον ENISA και τον Udo Helbrecht και να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε τα πάντα ώστε ο Οργανισμός αυτός να αποτελέσει το πιο στρατηγικό Οργανισμό της ΕΕ, όσον αφορά την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών».

Η Ελλάδα, με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας συμβάλλει στην εύρυθμη και όσο το δυνατό καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού, προκειμένου αυτός να μπορεί ανταπεξέλθει στις νέες αρμοδιότητες που αποκτά με τον αναβαθμισμένο ρόλο του με τον νέο Κανονισμό.

Ιστορικό για την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας

Στις 13-9-2017 ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση για τον νέο Κανονισμό σχετικά με τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ENISA (European Network and Information Security Agency), που εδρεύει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, ο ENISA αναβαθμίζεται σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κυβερνοασφάλεια, ενισχύεται σημαντικά ο ρόλος του, αυξάνονται οι αρμοδιότητές του και εμπλουτίζονται οι στόχοι του σε νέους τομείς, όπως προστάζουν οι ανάγκες που προκύπτουν από τη νέα ψηφιακή εποχή και την ανάπτυξη μίας Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς για την Ευρώπη. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη πρόταση ο ENISA αποκτά για πρώτη φορά μόνιμη εντολή λειτουργίας στην Ελλάδα.

Λόγω των ανωτέρω, πρόβαλε ως αναγκαιότητα η δημιουργία μίας νέας σύγχρονης συμφωνίας έδρας μεταξύ του ENISA και της φιλοξενούσας χώρας, που είναι η Ελλάδα, προκειμένου αυτή να συνοδεύει και να στηρίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο του Οργανισμού, που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια με την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος Ψηφιακής Αγοράς.

Η νέα συμφωνία εστιάζει στα εξής:

- Τη δημιουργία ενός ελκυστικού Οργανισμού που θα είναι σε θέση να προσελκύσει υψηλών προσόντων προσωπικό από την Ευρώπη, απαιτούμενο για τη στελέχωση του ΕΝΙSA προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις και ανάγκες που προκύπτουν από τις νέες αρμοδιότητές του και τον αναβαθμισμένο ρόλο του.

- Την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων του προσωπικού και την επίλυση προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο Οργανισμός.

Τέλος, σημειώνεται ότι εκτός από την έδρα του Οργανισμού στην Αθήνα, παραμένει σε λειτουργία, στο Ηράκλειο της Κρήτης, το «branch office» του ENISA, χωρίς μεταβολές ως προς τη λειτουργία του. Εκεί βρίσκεται, επίσης, και το Data Center του Οργανισμού.