Τη σημασία της ανάπτυξης του τομέα του διαστήματος ως τομέα δημόσιας πολιτικής και έρευνας τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ).

Την συμφωνία υπέγραψαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Ανδρέας Αναγιωτός, και ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Ο πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου τόνισε ότι η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού αποτελεί μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο. Η συμφωνία, είπε ο κ. Πρωτοπαπάς, είναι η απαρχή μιας λαμπρής και πολύ υποσχόμενης συνεργασίας ανάμεσα στο ΤΕΠΑΚ και τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, στο σχεδιασμό του ευρωπαϊκού δικτύου πρόβλεψης πυρκαγιών.

Ο κ. Παππάς εξέφρασε τη χαρά του που επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο και τόνισε ότι ο τομέας του διαστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ως τομέας δημόσιας πολιτικής και τομέας έρευνας. «Το λέω με έμφαση ότι έχει σημασία τέτοιες πρωτοβουλίες να αναδεικνύονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να αντιλαμβάνεται και η κοινωνία το πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιεί η δημόσια πολιτική τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία στον τομέα του διαστήματος και εν προκειμένω στον τομέα της παρατήρησης του περιβάλλοντος», είπε. Οι αλλαγές στο κλίμα καθιστούν ιδιαίτερα σημαντική την πρόβλεψη και τη δυνατότητα που μπορεί να αποκτήσει η πολιτεία να δρα προληπτικά για να αποτρέπει καταστροφές, σημείωσε ο κ. Παππάς και τόνισε ότι γίνεται πολύ συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου τα ζητήματα του περιβάλλοντος να μπουν στην ατζέντα των τριμερών συναντήσεων Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ.

Στον υπουργό έγινε παρουσίαση του Ερευνητικού Κέντρου Ερατοσθένης και του έργου EXCELSIOR του ΤΕΠΑΚ, για θέματα έρευνας της γης και παρακολούθησης του περιβάλλοντος από το διάστημα. Ο υπουργός επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του διαστημικού σταθμού ελέγχου της Hellas Sat.

Ο Hellas Sat, είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, δίνει internet σε τρίτους, συνδεσιμότητα σε υπουργεία Άμυνας διαφόρων χωρών και έχει γίνει ένα εν δυνάμει media center των αραβικών χωρών. «Τώρα, που έχουμε πάρει ιδιόκτητους χώρους στην Ελλάδα, φιλοδοξούμε να κάνουμε ένα media center στην Ελλάδα για τα Βαλκάνια.